wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym (absolutnie nie w oleju!) główka sałaty rzymskiej/ dekoracyjnej, ewentualnie lodowej 2 garści(...)ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus sól morska, cukier odrobina oliwy do natarcia patelni grillowej Wykonanie: Przygotować dressing: wymieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć porwane liście
Pociąg Do Kuchnigrillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory(...)zemulgowania składników lub prościej – umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładki, średnio gęsty sos. Dosalamy i dopieprzamy do smaku – smak powinien być mocno wyczuwalny. Rozgrzewamy suchą grillową patelnię lub płytę grillową stawianą na palnik kuchenki, szykujemy płaski półmisek. Rozkładamy na nim część pokrojonych pomidorów. Po kolei grillujemy cieniutkie plastry cukinii. Tak cienkie plastry wystarczy grillować z jednej strony
Karo in the Kitchenzacznie się sezon grillowy, więc przepis na najlepszy sos czosnkowy bardzo Wam się przyda! Domowy, prosty, szybki i tani sos do wszystkiego. Ten sos czosnkowy jest lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach, czy kebababowniach. Zawiera tylko dwa składniki podstawowe i dwie przyprawy. Taki sos czosnkowy cudownie smakuje z frytkami, na pizzy, czy też użyty do polania sałatki kebabowej . Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodrobina tej sałatki, zróbcie sobie kanapki z nimi z opiekanym chlebem. Palce lizać! cukinia papryka czerwona cebula biała natka pietruszki Na marynatę: oliwa 3 łyżki ocet winny 2 łyżeczki miód płynny 1/2 łyżeczka sól do smaku 1 łyżeczka płatki chilli na czubek łyżeczki ząbki czosnku 1 sztuka Warzywa kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą. Rozgrzewamy patelnię grillową kilka chwil grillujemy
AZgotuj!inną słono-słodką sałatkę-ja ją pokochałam Składniki: puszka ananasów, woreczek ryżu, pół puszki kukurydzy garść rodzynek, paczka słonecznika łuskanego, pierś z kurczaka, 1-2 łyżki majonezu,sól,pieprz,szczypta curry Przygotowanie: ryż gotujemy w osolonej wodzie-studzimy,pierś z kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry solimy ,pieprzymy i oprószamy szczyptą curry podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej ale może być zwykła
Swojskie jedzonkowykorzystam a sałatka broni się tak czy siak bez dressingu. Składniki: 100 gram wędzona łososia (najlepiej takiego w kawałku) garść sałaty Endywii 3 jaja kawałek sera pleśniowego (np. z niebieską pleśnią Lazur) 1/4 średniej cukinii sól, pieprz kiełki rzodkiewki oliwa z oliwek Jaja gotujemy na miękko. Cukinię kroimy w cienkie plastry i grillujemy na patelni grillowej z dodatkiem
Mango Papajapraskę sok z ¼ limonki kawałek ostrej papryczki 1 łyżeczka miodu (12 g) 2 łyżki pietruszki drobno posiekanej sól do smaku 1 łyżka oleju do grillowania krewetek (10g) Składniki na sałatkę i dressing: 2 garście roszponki (40 g) 1 pomidor malinowy (100 g) kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej (60 g) 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy(...)mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, drobno posiekaną papryczką, pietruszką oraz miodem. Krewetki łączymy z marynatą, odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju, wykładamy krewetki, grillujemy na średnim ogniu z jednej strony przez około 3 minuty (czas grillowania zależy od rodzaju krewetek jakie mamy), następnie przekładamy na drugą stronę, polewamy
KulinarneImpresje.plSezon grillowy już za rogiem. Zazwyczaj w majówkę wyciągamy grille i rozpoczynamy sezon przysmaków z ruszta. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby, warzywa i owoce... Sam ketchup i musztarda może nie wystarczyć;) Do takich dań również warto przygotować odpowiednie sosy. Poniżej podaję kilka przepisów na sosy, pasujące do pieczonych warzyw, mięs czy ryb. Można nimi również doprawiać sałatki, dzięki czemu będą
Obiad gotowycieście filo Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta Składniki / na 4 porcje: 2 połówki piersi z kurczaka bez skóry (ok. 400 g) oliwa do posmarowania sól, pieprz 1 różowy grejpfrut pęczek szparagów 2 sałaty rzymskie baby ¼ czerwonej cebuli 1 awokado na sos: 1 łyżka miodu szczypta soli szczypta pieprzu 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Rozgrzej patelnię grillową. Piersi z kurczaka
Chilli Czosnek i OliwaUpały dają się we znaki i nie sprzyja to ciężkiemu jedzeniu. W takiej sytuacji sałatka to zawsze dobry pomysł na posiłek. Lekka, orzeźwiająca i szybka w przygotowaniu sprawdzi się na lunch, obiad lub kolację. Głównym bohaterem jest tu grillowany ser halloumi, który jest świetnie smakuje na ciepło. Do tego chrupiąca sałata rzymska, cukinia oraz botwina, a całość wiąże orzeźwiający(...)stopniach. Kiedy będą już upieczone (al dente), to odwijamy je z folii i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy także w plasterki. Patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i na rozgrzaną wykładamy cukinię. Oprószamy ją następnie solą i pieprzem i grillujemy z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie ściągamy z grilla i lekko studzimy. Ser halloumi
Analiza Smakuwewnątrz. Jest to więc ryż biały, ale o wyższej zawartości składników odżywczych i błonnika niż inne ryże białe. Nigdy nie skleja się podczas gotowania, idealnie nadaje się więc do sałatek i lunchów na wynos. Do gotowania można dodać kurkumę, dzięki czemu ryż zyska ładne, żółte zabarwienie. Czas gotowania: 15 minut - KASZKA KUKURYDZIANA (na pojemniczku napis 'polenta'): otrzymywana z obłuszczonego(...)działający antynowotworowo. Można ją ugotować na kleistą masę, rozsmarować na wysokość 2 cm i zostawić do wystygnięcia. Wtedy kasza będzie miała zwartą konsystencję; można ją podsmażyć na patelni grillowej, staje się efektownym i smacznym dodatkiem do sosów. Wtedy nazywana jest polentą, choć oryginalnie polenta robiona jest z mąki kasztanowej. Można też ugotować ją na 'paćkę', dodać owoce i bakalie
Wegańska kuchnia orientalnapyszną sałatkę, była naprawdę super. Mix sałat, rukola, figi, winogron i ser halloumi grillowany na patelni, wszystko skropione oliwą z oliwek. Mniam :-) Miłego i słonecznego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie sera Halloumi mix sałat garść rukoli kilkanaście winogron 3 figi oliwa z oliwek extra virgin 1. Sałaty i rukolę myjemy, układamy na talerzu. Rozgrzewamy patelnię grillową, ser halloumi kroimy
kruche babeczkijednak nieco inne dodatki sprawiają, że cała sałatka smakuje inaczej ;)Spokojnie można ją zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy :)Porcja dla dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta(...)Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia).Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części, układamy na talerzu. Pomidora kroimy na 8 (jeśli wolicie mniejsze części, to ósemki dzielimy je jeszcze
Czerwona Porzeczkapatelni grillowej). Do rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewajcie, aż gorgonzola rozpuści się i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry
OliveandThymePyszna sałatka dla miłośników grillowanej cukinii. Połączenie jej z fetą i suszonymi pomidorami i oprószenie chili okazało się strzałem w dziesiątkę - wypróbujcie -polecam taki mix smaków :) SKŁADNIKI2 małe cukinie (ok.400g)200g fety75g suszonych pomidorów z zalewychili w proszkuoliwa z oliweksól, pieprz PRZYGOTOWANIECukinie kroimy (bez obierania) w kostkę(...)grillujemy na patelni grillowej na oliwie (możemy też przesmażyć na zwykłej patelni). W międzyczasie solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelnii pozostawiamy do ostudzenia. Fetę kroimy w kostkę, suszone pomidory - na mniejsze kawałki.Oprószamy delikatnie chili. Wstawiamy na godzinę do lodówki.Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje