zimnej Wielkanocy nie mam ochoty znowu spędzać wolnych dni w mieszkaniu. Marzą mi się spacery, czas spędzony w ogrodzie i otwarcie sezonu grillowego! Będzie to nasz pierwszy sezon grillowy w wersji wege. Choć lubiłam zjeść kiełbasę z rusztu, zawsze denerwowało mnie to, jak mocno w Polsce grill krąży wokół jedzenia mięsa. Wystarczy spojrzeć na aktualne reklamy i gazetki supermarketów. Rozumiem(...)jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla
Chilli Czosnek i Oliwaszybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy(...)foliowe zatrzymują soki a więc zapewnimy naszym potrawom kąpiel w smaku! Szaszłyki Jednym z najprostszych sposobów przygotowywania potraw na grillu są szaszłyki. Są one doskonałym sposobem na dywersyfikację naszego grillowego menu. Dzięki łatwiej możliwości kompozycji smaku szaszłyki są lubiane przez wszystkich! Szaszłyki z grilla: http://naruszcie.pl/szaszlyki-wieprzowe-grilla/ Pizza z grilla Chrupiąca i smaczna . Taka właśnie jest pizza z grilla. Pieczenie
naRuszcieW chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same
głodny alergikŚniadanie da ukochanego to zawsze wyzwanie, bowiem niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując(...)gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry (o grubości 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni po 1-2 minuty. W tym samym czasie rozgrzewamy standardową patelnię, surowy boczek
Mango Papajanakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp(...)podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st Tartę podajemy z sałatką lub salsą. Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem. Polecam wędliny Hańderek ponieważ są smaczne
Gotowanie jest łatweosusz i pokrój w ósemki, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj w misce. Ułóż na blasze i piecz do miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). Sałatka Jajka ugotuj na półtwardo. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki(...)talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż na sałacie i całość polej dressingiem oraz posyp natką pietruszki i bazylią
Food Squarełyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem . Sałatka: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można przy pomocy obieraczki). Przygotować miskę z zimną wodą i lodem. W rondlu(...)łyżeczki cukru. Paski warzyw wrzucić do wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy. Chipsy z pokrzywy: Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać
SzczyptaSmaQLato to czas pyszny sałatek, więc dziś zapraszam na sałatkę z darów natury. Tak rzadko przyrządzamy sałatki pełne naturalnych składników, mam nadzieję, że dziś przekonam Was do tych kwiatowych dodatków. Składniki: 100g łososia płatki róży z jednej główki (róża musi być prawdziwa, pachnąca, prosto z ogródka) 5 główek kwiatków bratków garść sałaty roszponki garść sałaty radicchio (czerwona) 10 malin(...)winogron czerwonych pieprz i olej rzepakowy sok z jednej cytryny Łososia skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i smażę na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Sałaty układam na talerzu, dodaję malin, winogrona, płatki róż oraz bratki. Na środku kładę przypieczonego w oleju rzepakowym łososia. Dodaj napis
Gotowanie i blogowanieniej wiele fajnych produktów z trwającego właśnie w Lidlu Tygodnia włoskiego. Postanowiłam wykorzystać kilka z nich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 d mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków(...)oliwa z pikantą papryczką (albo oliwa+szczypta chili) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry
Moje Kuchenne Rewelacjedługo, żeby się nie ogrzało). 3. Posyp borówkami i wiórkami Jeśli nie masz blendera lub chcesz zabrać posiłek do pracy – pomiń mleko sojowe i zrób sałatkę owocową. OBIAD K:494.7 / B:15.4 / T:14.5 / W:65.4 / Błonnik:14.0 MAKARON Z PESTO I RZODKIEWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pesto zielone z bazylii(...)Sztuka) Czas przygotowania: 20 minut 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. 2. Pokrojone w plasterki rzodkiewki usmaż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni grillowej. 3. Odcedzony makaron podaj z pesto, plasterkami rzodkiewki i posyp tymiankiem. Możesz przepakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły. Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu
Powiedz dietom niewykorzystać to co smaczne teraz, a zawsze smaczne są bataty i koktajlowe pomidorki. W dressingu miodowo- musztardowym chyba wszystko ma się dobrze, zatem jest on stałym elementem większości moich sałatek. Czasem tak banalnie prosty temat może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Składniki (na jedną super- dużą porcję, idealną na lunch w pracy lub kolację): garść mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych(...)garść orzechów laskowych i orzechów nerkowca dressing miodowo- musztardowy: łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka miodu, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka wody, szczypta soli i pieprzu Na rozgrzanej patelni grillowej smaż pokrojonego w plastry batata po dwie, trzy minuty z każdej strony. Możesz doprawić go szczyptą soli i tymianku. Ugotuj jajko na twardo. Pokrój paprykę, pomidorki koktajlowe drobniej. Orzechy posiekaj
Mango Papajawiosnę? Ja tak! Zapraszam zatem na wiosennego grilla! Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania: Składniki(...)dokładnie łączymy. Mięso obtaczamy z obu stron w marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce na noc. Mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Można je również panierować i smażyć jak tradycyjne schabowe (należy jednak wcześniej zetrzeć z mięsa nadmiar marynaty aby panierka dobrze się trzymała
Pyry na GazSkładniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski
Mango Papajawstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię grillową smarujemy olejem, obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale polecam smażyć z każdej strony po 3-4 minuty. Przekładamy steki do naczynia(...)minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone (wypieczone) lubimy steki. Wyjmujemy mięso z piekarnika, na każdym kotlecie polecam położyć 1 łyżeczkę masła. Podałam steki z sałatką z pomidorami, mozzarellą i ogórkiem małosolnym i czerwoną cebulą, oraz pysznym sosem np. sweet chili. A wy podajcie steki z tym czym lubicie! The post Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny i kolorowy pomysł na lekką kolację lub dodatek do dania głównego. Połączenie grillowanego kurczaka, chrupiącej sałaty i warzyw, całość polana ulubionym sosem sałatkowym :) Tak przygotowaną sałatkę można również zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu, jednym słowem zdrowie na talerzu :) Składniki: * pół główki sałaty lodowej * 7-8 pomidorków koktajlowych * pół(...)rzodkiewek * 1 połówka grillowanej piersi z kurczaka * 1 saszetka gotowego sosu (użyłam dressing jogurtowy Folwark ) Wykonanie: Pierś z kurczaka natrzeć oliwą i ulubionymi przyprawami, usmażyć na patelni grillowej, pokroić w paseczki. Sałatę lodową podrzeć, ułożyć na spodzie talerza lub miseczki. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, poukładać na sałacie. Na końcu ułożyć pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Całość
Zrób to smaczniejajka 100 g wędzonego boczku 100 g sera pleśniowego Lazur 1 małe awokado + 2 łyżki soku z cytryny kilka liści sałaty rzymskiej 2 łyżki posiekanego szczypiorku sos do sałatki: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, cukier, sól, pieprz marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy(...)wymieszać i odstawić. Składniki na marynatę wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron, np. na patelni grillowej. Wystudzić, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Awokado
zadanie-gotowanieEfektowna i smaczna sałatka ze strony Jamie Oliver'aDobry dodatek do mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięsSkładniki: 4 osoby4 niewielkie cukiniesól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1 czerwone chilli ząbek czosnku1 garść świeżej miętyoliwa z oliwek extra virginsok wyciśnięty z 1 cytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam(...)obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzuWypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi równomiernie cukinię. Ilość chili zależy od tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki.Posypa
Stare Gary