zimnej Wielkanocy nie mam ochoty znowu spędzać wolnych dni w mieszkaniu. Marzą mi się spacery, czas spędzony w ogrodzie i otwarcie sezonu grillowego! Będzie to nasz pierwszy sezon grillowy w wersji wege. Choć lubiłam zjeść kiełbasę z rusztu, zawsze denerwowało mnie to, jak mocno w Polsce grill krąży wokół jedzenia mięsa. Wystarczy spojrzeć na aktualne reklamy i gazetki supermarketów. Rozumiem(...)jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla
Chilli Czosnek i Oliwaszybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy(...)foliowe zatrzymują soki a więc zapewnimy naszym potrawom kąpiel w smaku! Szaszłyki Jednym z najprostszych sposobów przygotowywania potraw na grillu są szaszłyki. Są one doskonałym sposobem na dywersyfikację naszego grillowego menu. Dzięki łatwiej możliwości kompozycji smaku szaszłyki są lubiane przez wszystkich! Szaszłyki z grilla: http://naruszcie.pl/szaszlyki-wieprzowe-grilla/ Pizza z grilla Chrupiąca i smaczna . Taka właśnie jest pizza z grilla. Pieczenie
naRuszcieW chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same
głodny alergikŚniadanie da ukochanego to zawsze wyzwanie, bowiem niekiedy trudno zaspokoić męskie i damskie podniebienie jednocześnie. Idealnym rozwiązaniem okazała się sałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując(...)gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry (o grubości 1 cm) i smażymy na rozgrzanej patelni po 1-2 minuty. W tym samym czasie rozgrzewamy standardową patelnię, surowy boczek
Mango Papajanakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę. Piekarnik nagrzewamy do temp(...)podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st Tartę podajemy z sałatką lub salsą. Szynka Włoska Hańderek do tarty jest doskonałym dodatkiem. Polecam wędliny Hańderek ponieważ są smaczne
Gotowanie jest łatweosusz i pokrój w ósemki, dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj w misce. Ułóż na blasze i piecz do miękkości w 200°C (powinno to zająć 20-25 minut). Sałatka Jajka ugotuj na półtwardo. Zieloną fasolką wrzuć do wrzątku na kilka minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Sałatę porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki(...)talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż na sałacie i całość polej dressingiem oraz posyp natką pietruszki i bazylią
Food Squarełyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem . Sałatka: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można przy pomocy obieraczki). Przygotować miskę z zimną wodą i lodem. W rondlu(...)łyżeczki cukru. Paski warzyw wrzucić do wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy. Chipsy z pokrzywy: Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać
SzczyptaSmaQLato to czas pyszny sałatek, więc dziś zapraszam na sałatkę z darów natury. Tak rzadko przyrządzamy sałatki pełne naturalnych składników, mam nadzieję, że dziś przekonam Was do tych kwiatowych dodatków. Składniki: 100g łososia płatki róży z jednej główki (róża musi być prawdziwa, pachnąca, prosto z ogródka) 5 główek kwiatków bratków garść sałaty roszponki garść sałaty radicchio (czerwona) 10 malin(...)winogron czerwonych pieprz i olej rzepakowy sok z jednej cytryny Łososia skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, dokładnie natłuszczam olejem rzepakowym i smażę na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Sałaty układam na talerzu, dodaję malin, winogrona, płatki róż oraz bratki. Na środku kładę przypieczonego w oleju rzepakowym łososia. Dodaj napis
Gotowanie i blogowanieniej wiele fajnych produktów z trwającego właśnie w Lidlu Tygodnia włoskiego. Postanowiłam wykorzystać kilka z nich do przygotowania kolacji imieninowej dla moich bliskich. I tak właśnie powstała sałatka z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) SKŁADNIKI 250 g cienkich zielonych szparagów 150 d mozzarelli mini (po odsączeniu) garść suszonych pomidorów (pomodori secchi) 3 plastry szynki parmeńskiej 8 pomidorków(...)oliwa z pikantą papryczką (albo oliwa+szczypta chili) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na cztery części. Na patelni grillowej podsmażamy na łyżce oliwy (bez części z główkami) przez 3-4 minuty. Dokładamy główki i grillujemy razem jeszcze przez 3 minuty. Studzimy. Mozzarellę odsączamy, suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pomidorki cherry
Moje Kuchenne Rewelacjedługo, żeby się nie ogrzało). 3. Posyp borówkami i wiórkami Jeśli nie masz blendera lub chcesz zabrać posiłek do pracy – pomiń mleko sojowe i zrób sałatkę owocową. OBIAD K:494.7 / B:15.4 / T:14.5 / W:65.4 / Błonnik:14.0 MAKARON Z PESTO I RZODKIEWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pesto zielone z bazylii(...)Sztuka) Czas przygotowania: 20 minut 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. 2. Pokrojone w plasterki rzodkiewki usmaż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni grillowej. 3. Odcedzony makaron podaj z pesto, plasterkami rzodkiewki i posyp tymiankiem. Możesz przepakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły. Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu
Powiedz dietom niewykorzystać to co smaczne teraz, a zawsze smaczne są bataty i koktajlowe pomidorki. W dressingu miodowo- musztardowym chyba wszystko ma się dobrze, zatem jest on stałym elementem większości moich sałatek. Czasem tak banalnie prosty temat może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Składniki (na jedną super- dużą porcję, idealną na lunch w pracy lub kolację): garść mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych(...)garść orzechów laskowych i orzechów nerkowca dressing miodowo- musztardowy: łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka miodu, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka wody, szczypta soli i pieprzu Na rozgrzanej patelni grillowej smaż pokrojonego w plastry batata po dwie, trzy minuty z każdej strony. Możesz doprawić go szczyptą soli i tymianku. Ugotuj jajko na twardo. Pokrój paprykę, pomidorki koktajlowe drobniej. Orzechy posiekaj
Mango Papajawiosnę? Ja tak! Zapraszam zatem na wiosennego grilla! Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli. Składniki: marynata: 2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego 1kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab) Sposób przygotowania: Składniki(...)dokładnie łączymy. Mięso obtaczamy z obu stron w marynacie. Układamy w salaterce i owijamy folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce na noc. Mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Można je również panierować i smażyć jak tradycyjne schabowe (należy jednak wcześniej zetrzeć z mięsa nadmiar marynaty aby panierka dobrze się trzymała
Pyry na GazSkładniki: 350-400 gram filetu z łososia 200 gram brokuł garść roszponki pół mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski
Mango Papajawstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy mięso z lodówki przynajmniej godzinę przed smażeniem, gdyż mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię grillową smarujemy olejem, obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale polecam smażyć z każdej strony po 3-4 minuty. Przekładamy steki do naczynia(...)minut, w zależności od tego jak bardzo wysmażone (wypieczone) lubimy steki. Wyjmujemy mięso z piekarnika, na każdym kotlecie polecam położyć 1 łyżeczkę masła. Podałam steki z sałatką z pomidorami, mozzarellą i ogórkiem małosolnym i czerwoną cebulą, oraz pysznym sosem np. sweet chili. A wy podajcie steki z tym czym lubicie! The post Tomahawk steak . Stek wieprzowy z kością appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię