szparagowym tak najczęściej podajemy szparagi. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej idealnie nadają się jako przekąska na domową imprezę. Tym razem zielone szparagi były cieniutkie, więc jednym plastrem szynki zawijałam 3 sztuki szparagów. A przygotowanie grillowanych szparagów(...)osuszamy. Odłamujemy stwardniałe końce. Szparagi ( po 3 sztuki) zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej. Gdy są grubsze to można każdy szparag osobno zawinąć w szynkę Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem. Na patelni układamy roladki ze szparagów i szynki. Z każdej strony grillujemy po 2-3 minuty w zależności od grubości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Grillowane szparagi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Cebulę(...)warzywa przestygną dodaj je do mięsa, wrzuć pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni Formuj kotleciki i grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub teflonowej z obu stron przez około 5 minut (w zależności od wielkości) Składniki na 2 porcje 200 g mięsa z piersi indyka bez skóry 1 mała cukinia
Eat me! Fit me!świeża. Prosty cytrynowy winegret działa orzeźwiająco. Kurczak może pochodzić z letniego grilla, a cukinia tylko teraz jest tak delikatna. A przy okazji: kto tu jest ważniejszy? Czy jest to sałatka z cukinii i kurczaka, czy może odwrotnie? ;) Ja wybrałem pierwszą wersję. Bardzo lubię cukinię, a szczególnie najprostsze na nią sposoby wydają mi się warte upowszechnienia. Cieniutkie plasterki, zamarynowane krótko(...)mięty 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz cukier oliwa do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka nasmarować oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej po około 7 minut z obu stron. Pociąć na cienkie plasterki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki i zamarynować na około 1/2 godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem
zadanie-gotowanieSezon grillowy rozpoczęty! Gdy tylko pogoda dopisuje, większość osób grilluje na działce, w ogrodzie lub w dowolnym miejscu razem z rodziną i znajomymi. Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na udane grillowanie i przedstawić Wam kilka przepisów, które zawsze się sprawdzają. 1. Przystawki - oczywiście wiadomo, że grill to głównie mięso (duuużo mięsa), ale dla tych(...)najlepiej domowe) pieczywo maczane w oliwie z oliwek. Do pochrupania nadają się wyśmienicie domowe grissini lub inne pieczywo. 2. Kolejnym niezastąpionym elementem grilla są warzywa - w formie surowej w sałatkach, czy też grillowane. Ja na grilla przygotowuję zawsze peperonatę, ale także różne wariacje na temat sałat. Ostatnio moje ulubione to te z wykorzystaniem sałaty rzymskiej. Tutaj znajdziecie zbiór przepisów
Kuchnia Bon AppetitSkładniki 1 kg mielonej wołowiny 1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól czarny pieprz na pesto: 3 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii 15 ml oliwy z oliwek 50g orzeszków piniowych lub włoskich 30g sera grana padano(...)czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru. Serwujemy z podpieczoną bagietką i sałatką z pomidorów
Pyry na Gazpokazać moje nowe łupy ze sklepu Kupszklo.pl z którym ostatnio nawiązałam współpracę. Dlatego dziś, po dłuższej ciszy w eterze nie jeden a dwa przepisy! A dodatkowo kolejna aranżacja grillowego stołu. Częstujcie się! Przepis na pikantne skrzydełka z grilla: Składniki : 10 sztuk skrzydełek (około 1 kg) 3 łyżki oliwy z oliwek czosnkowej Mieszanka przypraw: po 1/3 łyżeczki: tymianku oregano papryki(...)miało czas się przegryźć. Po tym czasie skrzydełka przekładamy na rozgrzanego grilla i grillujemy około 30 minut co jakiś czas odwracając aby się nie przypaliły. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Przepis na lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka
Słodkie Przyjemnościkaszy i warzyw. Dzieci niestety nie mogły jej zjeść ze względu na sos sojowy. Na szczęście Małżon nie miał na nią ochoty więc cała wielka misko została dla mnie! Sałatka bardzo przypadła mi do gustu! Przepis w oryginale znajduje się w najnowszej książce Kuchni Lidla, ja podaje go z moimi zmianami. Salatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw(...)grubą kostkę, szparagi na 1 cm kawałki, cukinię na plastry. Warzywa układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika pod grzałkę grillą (lub na patelnię grillową, lub w folii aluminiowej na grillu tradycyjnym). Grillujemy je ok 10 minut w połowie czasu mieszając. Składniki sosu miksujemy na gładką, dość rzadką pastę. Gotowe warzywa łączymy z lekko ostudzoną kaszą
Dzieje kuchennej WiewióryKochani dzisiaj przepis na pyszną sałatkę, która nadaje się na lekki obiad czy kolację, również możecie zabrać ją w pojemniku do pracy na drugie śniadanie. Ostatnio pojawia się u mnie dużo przepisów fit - muszę trzymać figurę bo... (dowiecie się w połowie wakacji :)). Teraz jemy lekko :). Do takich dań czy przekąsek nie możemy dodawać za dużo soli, czy przypraw(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka myjemy i tniemy w małą kosteczkę, doprawiamy papryką z solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej ok 7 minut. Brokuła myjemy i tniemy na małe różyczki, gotujemy na parze ok 15-20 minut. Wszystkie składniki studzimy i łączymy z sobą. następnie dodajemy serek włoski pokrojony
Niezły Młynekmusi smakować dobrze! Przygotowując grilla nie możemy zapomnieć o odpowiednich dodatkach np. Ketchupie Kieleckim łagodny extra i Musztardzie Kieleckiej delikatesowej stołowej. Ketchup urozmaici smak grillowych potraw, natomiast musztarda wyostrzy smak każdego dania. Łosoś w sosie BBQ Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki -filet z łososia (około 600 g) Sos BBQ: -3 łyżki(...)Następnie dodajemy ketchup, musztardę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. --> Wykonanie: --> Łososia wyjmujemy z marynaty i grillujemy na patelni lub na grillu. --> Podajemy z ulubioną sałatką. --> Smacznego Notatki Wpis sponsorowany Post Łosoś w sosie BBQ pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujeprzekroić (uwaga, puszczą wtedy bardzo dużo soku, ale to w niczym nie przeszkadza), albo w całości. Kurczak z grillowanymi pomidorami i brokułami może także „występować” jako sałatka. Składniki: 350g polędwiczek lub piersi z kurczaka ok. 60 ml dobrej oliwy plus 2 łyżki sok i skórka otarta z 1 cytryny 3 ząbki czosnku zmiażdżone 2 łyżeczki oregano sól, pieprz(...)delikatnie posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na ok. 8 min – pomidorki muszą być od góry przypieczone. Wyjąć i odłożyć. Na dużej patelni, najlepiej grillowej rozgrzać 0,5 łyżeczki oliwy, wrzucić brokuły i podsmażać na dużym ogniu przez około 5 minut często delikatnie mieszając, aż brokuły zaczną się lekko przyrumieniać. Doprawić solą i pieprzem. Uwaga
Pociąg Do Kuchnijakże pysznych sałatek. To są smaki które ja uwielbiam, dlatego postanowiłam przenieść je na równie proste i smaczne danie obiadowe. Na wierzch grillowanej, soczystej piersi układamy warstwy znane z sałatki i w efekcie mamy słodkie od pieczenia pomidory, ciągnący ser i pyszny balsamiczny sos. Idealna połączenie i wyśmienity obiad do podania. Składniki (na 4 porcje): 2 duże filety z kurczaka(...)Pomidory myjemy i kroimy w plastry – używamy najlepiej tych plastrów ze środka, największych – około 2 plastry na filet. Mozzarellę kroimy w plastry. Na patelnię, najlepiej grillową, ale jeśli nie mamy, może być zwykła, wlewamy łyżkę oliwy – jeśli mamy tak dużą patelnię, że na raz zmieścimy wszystkie filety, od razu dodajemy obie łyżki oliwy podane w przepisie
Smaczna StronaSzaszłyki hoisin Sezon grillowy uważam za rozpoczęty! W końcu zrobiło się ciepło, można wylec do ogródków, parków i na działki i rozpalić grille. Grillowanie to oczywiście nie tylko kiełbaski, jest wiele innych mięs, które można "rzucić" na ruszt oraz cała masa sposobów ich przyrządzania, aby cieszyć się ich fantastycznym smakiem. W tym roku postanowiłam przygotować dla Was kilka(...)sojowym i sosem hoisin. Tak przygotowane szaszłyki są niezwykle smaczne i aromatyczne. Szaszłyki hoisin z pewnością zasmakują wszystkim gościom podczas grillowania. Idealnie będzie do nich pasowała lekka, kwaskowa, wiosenna sałatka. Przygotowanie orientalnych szaszłyków jest niezwykle proste i stosunkowo szybkie, podczas przygotowania dań z grilla należy jednak wziąć pod uwagę czas marynowania. Dlatego grillowanie trzeba dobrze przemyśleć i zaplanować
Codzienne Gotowaniesałatka. Mamy w niej rozkosznie różową i soczystą polędwiczkę, aromatyczne sery, warzywa i sałaty i olej rydzowy. Brzmi jak wstęp do food porno. Z doświadczenia wam powiem, że taka sałatka z facetem działa cuda, jeśli wiecie co mam na myśli Żeby zanęcić pana, którego posiadamy na stanie potrzebujemy: 1 polędwiczkę wieprzową po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku(...)lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Smażymy na mocnym ogniu z każdej strony pamiętając o bokach. Jak już się polędwiczka zrumieni podlewamy wodą i dusimy. Polędwiczka ma być
ladykitchenmodyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :) Spróbujcie koniecznie!:) Porcja dla dwóch osób. Składniki: 6-8 liści sałaty rzymskiej połówka piersi z kurczaka 1/4 zielonego ogórka pół czerwonej papryki 1/4 kostki(...)Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy
Czerwona Porzeczka