Szybka sałata z rzodkiewką to pomysł na błyskawiczną sałatkę do obiadu. Najlepsza jest w okresie wiosenno- jesiennym kiedy mamy świeżą polską sałatę i świeże rzodkiewki. Sałata z rzodkiewką będzie świetnie pasowała do każdego rodzaju obiadu. Jeśli aktualnie dbacie o dietę to zamiast śmietany możecie wykorzystać do jej przygotowania jogurt naturalny. Sałata z rzodkiewką - przepis: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy(...)mniejsze kawałki. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki razem mieszamy. Smacznego! Post Szybka sałata z rzodkiewką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotować cokolwiek, żeby nie podwyższać dodatkowo temperatury w mieszkaniu. Organizm wtedy też nie tęskni za gorącymi daniami. I wtedy idealne wydają się być sałatki. W salaterce ląduje trochę liści sałaty i świetnego o tej porze szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie(...)puszki 4 grube łodygi selera naciowego ok. 10 dag sera dojrzewającego (u mnie Bursztyn) pieprz oliwa sok z cytryny Szpinak i sałatę dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucić do salaterki. Łodygi selera naciowego obrać z włókien. Seler pokroić na talarki i półtalarki. Rozrzucić na sałacie. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Dodać
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli macie sałatę rzymską, trochę pieczywa (najlepiej czerstwego) i różne resztki w lodówce, przygotujcie sałatę Cezar. Jej nazwa pochodzi od nazwiska włoskiego właściciela restauracji w Tijuanie (Meksyk) Caesara Cardiniego, którego uważa się za twórcę tej sałatki. Podań związanych z jej powstaniem jest wiele. Mnie przekonuje ta wersja, według której Caesar musiał przygotować coś na poczekaniu, bo akurat przyszli do niego(...)goście z niezapowiedzianą wizytą. Wykorzystał różne resztki, które znalazł na podorędziu. W klasycznej wersji znajdują się typowo włoskie dodatki. Ja dziś równie częstą propozycję z kurczakiem. Składniki : sałata rzymska kilka kromek czerstwego pieczywa resztki kurczaka np. z obiadu oliwki jajko pieprz oliwa sok z cytryny olej do smażenia Ugotować jajko na miękko - powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko
Weekendy w domu i ogrodzieDziś dość nietypowe połączenie sałaty masłowej, którą zazwyczaj wszyscy wcinają z jogurtem lub śmietaną, ze słodką pomarańczą, pikantną rzodkiewką i orientalnym sosem. Bardzo ciekawa alternatywna dla klasycznej wersji. SKŁADNIKI 1/2 sałaty masłowej 1 pomarańcza 4 rzodkiewki 1 łyżeczka czarnego sezamu sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju ryżowego (lub innego) 2 łyżki miodu 1 łyżka octu ryżowego SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA 1. Sałatę umyć, rozdzielić liście, większe podrzeć na kawałki. 2. Pomarańczę obrać ze skóry, usunąć jak najwięcej białych błonek. Podzielić pomarańczę na segmengty i każdy pokroić na trzy mniejsze kawałki. Dodać do sałaty. 3. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki, dodać do sałaty. 4. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania jednolitej
DefinicjaSmakuMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem tym razem miękkiego serka koziego (przeważnie bywa dodatek różnych serów typu blue), a także podprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (można pominąć). Taka kolacja to święto w środku tygodnia. Polecam, to jedna z naszych ulubionych sałatek(...)Delikatna, w miarę prosta a zarazem bardzo wykwintna. Z podanych składników wychodzi porcja na ok.5-6 osób. Składniki: - dowolne, ulubione sałaty ( u nas lodowa, rukola i roszponka) - 8 świeżych fig - 2 łyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu - 4-5 łyżek octu balsamicznego - kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba) - 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu
Smaczne ZdroweSałata... niby każdy zna, a wciąż tak mało jest jej w naszych kuchniach. Może jest to czas, by ponownie wkupiła się w nasze łaski? Opcji jak jeść i kiedy jeść sałatę jest chyba nieskończenie wiele. Przepis, który znajdziecie poniżej świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy , drugie śniadanie do szkoły , czy fantastyczna kolacja . Rozpieszczajmy nasze podniebienia zdrowymi smakami, zastępując nudne(...)kanapki czy kaloryczne fast foody ! Mix sałat pierś z kurczaka awokado pomidor czarne oliwki orzechy włoskie oliwa z oliwek Pierś solimy, pieprzymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy w całości na patelni, co kilka minut obracając na drugą stronę. Na drugiej patelni prażymy orzechy. W wersji FIT na suchej patelni. W wersji NA BOGATO na paleni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy
Mój Smak na ŻycieSałatka ogrodowa... Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej. Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki. Kosteczki pomidora i papryki. Wiórki soczystej marchewki. Drobno posiekany szczypiorek. A całość pysznie odmieniona sosem winegret. Polecam! Składniki: Główka sałaty lodowej; 1 duży pomidor; 1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy; 6 rzodkiewek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 duża marchewka; Pęczek szczypiorku. Sos winegret: 1/4 szklanki białego octu winnego(...)ząbek czosnku; 2 łyżki posiekanego koperku; 1 łyżka miodu; 1/2 szklanki oliwy; 1 łyżeczka przyprawy do sałatek (u mnie Prymat ); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałaty. Ogórka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w półplasterki. Dodać
Gospodyni Miejskajakie się pojawią na blogu ;) A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1 polędwiczka wieprzowa (około(...)smaku Puree z selera i jabłek: 1 duży seler (korzeń) 2 średniej wielkości jabłka 1 cytryna garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi: kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około 150 g) 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżych listków tymianku
W kuchni KatieNajsłynniejsza i chyba najprostsza sałatka przygotowywana najczęściej z pomidorów, ogórków, sałaty, czarnych oliwek i sera feta to wiejska sałatka zwana często sałatką grecką. Do jej doprawienia wystarczy tylko oliwa extra vergine, suszone oregano oraz sól. Ja sałatkę grecką przygotowuję tylko w lecie, gdyż najlepiej smakuje z dorodnych, pachnących latem gruntowych pomidorów, ogórków i sałaty. Klasyczna sałatka grecka: Składniki(...)miski: • 8 łyżek oliwy extra vergine • 3 łyżeczki suszonego oregano • 1 główka sałaty lodowej • 4 dojrzałe pomidory • 4 ogórki najlepiej gruntowe • 2 czerwone cebule • 1 szklanki czarnych oliwek • 300 g sera feta • sól morska Przygotowanie: Przygotowujemy sos mieszając oliwę z 3 łyżeczkami suszonego oregano, oraz dużą szczyptą soli, odstawiamy. Dno misek skrapiamy 1/3 sosu. Sałatę lodową płuczemy i osuszamy ręcznikiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatką i chlebkiem pita. Palce lizać. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram wołowiny, 75 gram orzechów włoskich, 75 gram pistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki(...)łyżki oliwy, a następnie zmiksowałem całość na gładką masę. Sos pozostawiłem do wystygnięcia. Aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu można zmieniać proporcje sezamu i oliwy. Dokładnie umytą sałatę pokroiłem w paski o centymetrowej grubości. Dodałem do niej posiekane pół pęczka natki kolendry i pół pęczka liści mięty. Pomidorki koktajlowe pokroiłem w ćwiartki i również dodałem je do sałaty. Pozostałą część
Wyprawy kulinarnesize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Chyba prawie każda pani domu ma swoją ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi zawiera choć jeden przepis tego typu. Nic w tym dziwnego, skoro śledzie to polska ryba(...)moim rodzinnym domu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się zmieniło, wszak na rynku są dostępne inne, smaczne ryby. Ale gdy chodzi o sałatki, to śledź nadal wiedzie prym. W takim układzie nie może i u mnie zabraknąć przepisu na sprawdzoną sałatkę śledziową. Wydaje mi się, że przepis jest stary jak świat
Przysmaki KarolkiPrzepis wygrzebany kiedyś z książki Kuchnia polska M.Wasilewska. Przepis skuteczny, bo po pierwszym spróbowaniu, został z nami na stałe. Tak na prawdę zieloną sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem znam od dziecka, ale dodatek jajek znacznie ją uatrakcyjnił. Jeśli nie wierzycie, koniecznie spróbujcie;) 1 sałata masłowa/strzępiasta lub dębolistna 2-3 jajka 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka białego octu winnego 2 płaskie łyżki cukru sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i drobno siekamy. Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy ze szczypiorkiem, solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Powstałym sosem polewamy sałatę. Całość posypujemy posiekanymi jajkami
Smaki Na TalerzuBardzo szybka w wykonaniu, smaczna, wiosenna surówka z sałaty i rzodkiewek. Tym razem wykorzystałam sałatę karbowaną, ale zwykła, masłowa również się nada. Zostało mi tez kilka plasterków boczku, który wykorzystywałam do mięsa. Podrumieniłam go na rozgrzanej patelni i pokruszyłam na sałatkę tuż przed podaniem. Boczek bardzo fajnie tutaj pasował, jednakże nie jest on niezbędny. sałata zielona/strzępiasta/rzymska/dębolistna(...)pęczek rzodkiewek 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka białego octu winnego 2 płaskie łyżki cukru sól, pieprz do smaku Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sałatę łączymy z rzodkiewkami. Polewamy sosem śmietanowym tuż przed podaniem. Dodatkowo przed
Smaki Na Talerzurozwiązania, zdarza się, że mam ochotę na kulinarne eksperymenty. Efektem są takie oto oryginalne zestawienia, jakim jest sałatka z grejpfrutem. Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie, świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret. Uwielbiam ją za to, ze przy minimalnym wysiłku i pracy(...)się podoba moja słodko-kwaśno-gorzka propozycja z grejpfrutem w roli głównej. Print Lekka sałatka z grejpfrutem Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie i świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret. Course Sałatki Keyword awokado, fit, grejpfrut, miód, na zdrowie, orzeszki pinii, owoce
Fitsweet.mekaparami. Stworzony specjalnie na Wielkanoc, wyjątkowy przepis na wspólne świąteczne śniadanie : w roli głównej jajka faszerowane domową ćwikłą oraz kremowym białym serem i kaparami, na sałacie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych i dużej ilości posiekanego szczypiorku. Wyjątkowe wiosenne śniadanie podczas którego nie może zabraknąć czegoś pysznego do popicia np. soków Hortex(...)chrzanem 1 kopiasta łyżka białego sera albo kremowego serka naturalnego 1 łyżeczka kaparów 1 łyżka posiekanego szczypiorku albo koperku sól i pieprz do smaku następnie: 1/2 główki zielonej sałaty 1/2 małego kubeczka gęstej śmietany np. 18% 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku dużo posiekanego szczypiorku ok. 10 pomidorków koktajlowych dodatki do śniadania: świeże, chrupiące pieczywo wędlina, pasztety tradycyjna
Moja Książka Kucharska