sałata - 10652 przepisów (strona:18/711)

Sałatka Cezar 351

starają się wytłumaczyć genezę powstania tej sałatki. Ta najbardziej popularna opowiada o Caesarze Cardinim, który poniekąd zmuszony został do jej zrobienia, nie mając żadnych innych składników w swojej restauracji. Sałata rzymska, grzanki i parmezan – tak oto w 1942 roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem(...)nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie i parmezanie. A ponieważ na zewnątrz coraz cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g

Jacob Tastes
Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej 197

Czasami do przygotowania przepisów inspiruję się przepisami z książek. Tym razem Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej, powstała pod wpływem przepisu Jerzego Pasikowskiego z książki „Księga szefów kuchni”. Przygotowując pierś kurczaka do doprawienia wykorzystałam oliwę wymieszaną z suszonym rozmarynem, solą i młotkowanym pieprzem, a następnie usmażyłam mięso na patelni grillowej. Do piersi kurczaka został przygotowany pyszny, zielony(...)bazie śmietanki i sałaty, coś wspaniałego! Polecam też mój przepis na pierś kurczaka faszerowaną rukolą. składniki: 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz młotkowany z kolendrą 1 pierś kurczaka 100 g ryżu 1 łyżeczka soli 1/2 sałaty lodowej 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki domowy ketchup do dekoracji Przygotowanie: Pierś kurczaka smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i rozmarynem. Grillujemy pierś

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka do grilla 336

często właśnie jako dodatek przy grillowaniu, ale też jako sałatkę do obiadu, polaną tylko oliwą z sokiem z cytryny W pełni sezonu korzystam z przydomowych warzyw, ze świeżej, młodziutkiej sałaty, szczypiorku, rzodkiewek itp.,ale kiedy jeszcze nie możemy cieszyć oka i podniebienia swoimi warzywami, zaopatruję się w pyszny sklepowy mix sałat, który moim zdaniem jest rewelacyjnym pomysłem. Paczuszki z sałatami(...)bardzo zróżnicowane i zawsze bardzo świeże. Dzisiejszą sałatkę przygotowałam z mieszanki sałat, którą w sezonie wystarczy zastąpić świeżą, młodą sałatą Składniki na sałatkę: mix sałat 1 pomidor 5 rzodkiewek pół średniej cebuli 2 garście posiekanego szczypiorku garść świeżej, posiekanej bazylii ( opcjonalnie ) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól

NiePieprz.pl
Sałatka Cezar 458

Sałatka Cezar... Chrupiące, zielone liście sałaty rzymskiej. Plasterki chrupiącego boczku.  Słone fileciki anchois. Płaty wyrazistego parmezanu. Kawałeczki kurczaka i grzanki. Oblane sosem na bazie jaj, oliwy i soku z cytryny. Pychota! Składniki:  3 główki sałaty rzymskiej mini; 4 plastry wędzonego boczku; 1 filet z kurczaka (o wadze ok. 250 g); 50 g parmezanu (w kawałku) 8 filecików anchois(...)cytryny; 6 łyżek oliwy; 1 łyżka drobno startego parmezanu; Sól; Pieprz. Grzanki: 6 kromek bułki pszennej (u mnie bułka paryska ); 2 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku.   Sposób przygotowania: Sałatę podzielić na liście, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Filet z kurczak umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Parmezan pokroić w cienkie plastry (najlepiej specjalnym nożem

Gospodyni Miejska
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 184

Grillowana ośmiornica na sałacie, z chipsami z topinamburu i buraka, z dodatkiem piany z białego wina. Brzmi skomplikowanie? Wcale nie! Jeśli lubicie owoce morza, warto poświęcić chwile i przygotować to danie. Na pewno zrobicie wrażenie nie tylko smakiem i jego kompozycją, ale także wyglądem. Pianę oczywiście najlepiej byłoby robić z dodatkiem lecytyny, ale bez niej też się da, domowym sumptem(...)burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka musztardy) Wykonanie: Ośmiornicę rozmrażamy (najlepiej w mleku

Pociąg Do Kuchni
Surówka z sałaty rzymskiej i papryki 241

Sałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Coraz częściej doceniamy smak i wartości odżywcze jej wyjątkowo chrupiących i jednocześnie wytrzymałych liści. Zewnętrzne są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku, te kryjące się we wnętrzu są natomiast bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałatę(...)smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej i papryki.     Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 1 żółta papryka - 3 ząbki czosnku wędzonego - różowa sól himalajska - olej sezamowy - ziarnisty pieprz czerwony   Liście sałaty płuczemy, otrzasamy

mojewypiekiinietylko
Sałata z warzywami w sosie miodowym. 410

Sezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę(...)warzywami w sosie miodowym 1 główka sałaty 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 2-3 pomidory sparzone i obrane ze skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła do sałatek (ewentualnie)      Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy

Rozpustne gotowanie
Sałata lodowa w sosie śmietanowo-czosnkowym 195

Sałata jest warzywem dostępnym przez cały rok. Może być zielona , czerwona albo fioletowa. Słodka lub gorzkawa. O liściach gładkich jak i karbowanych . Wśród wielu odmian każdy znajdzie coś dla siebie. Znana od czasów starożytnych nigdy nie była tak popularna jak dziś. Najbardziej popularne to: rzymska, masłowa, lodowa, endywia i roszponka. Jej liście są wyjątkowo niskokaloryczne. 100g to tylko 14 kcal(...)Dzięki zawartości witaminy C zwiększa przyswajanie zawartego w nim żelaza. Najlepiej przygotować ją bezpośrednio przed podaniem. Ważne jest staranne umycie i osuszenie. Bardzo pomocna jest w tym wirówka do sałaty. Jeśli nie zrobi się tego należycie sos spłynie po liściach i będzie wodnisty. Dotyczy to zwłaszcza sosów na bazie  oliwy. Umyte i osuszone liście sałaty można przechowywać w lodówce

Wiem co jem
Smażony panierowany camembert 210

olej i usmażyłam z obu stron na złoty kolor. Podałam natychmiast, dopóki był gorący i w środku miał płynną konsystencję. Ja go zazwyczaj podaję w towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (przepis poniżej), ale doskonale smakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa(...)miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami na mniejsze kawałki. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne, pokroiłam w większą kostkę

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z sałatą rzymską 178

Byłam ostatnio na moim ulubionym targu i wypatrzyłam sałatę rzymską czerwoną. Nie mogłam się jej oprzeć i wylądowała w moim koszyku.   Wiecie, że właśnie sałata rzymska jest bogatsza w witaminy  niż inne sałaty. Jednak w smaku jest zupełnie inna.  Świetnie się komponuje z sosem majonezowo-smietanowym. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 jajka ugotowane na twardo(...)ogórki małosolne 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Sałatę umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Ogórka pokroić w kostkę , cebulę pokroić w piórka i ułożyć na sałacie. Majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sałatę, a na wierzch

O kuchni z uczuciem
Sałatka winogronowa z kurczakiem 452

Sałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową . Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista kukurydza tworzą świetną, choć nietypową mieszankę, w której każdy składnik jest ważny. Dodatek kurczaka sprawia, że sałatka jest syta i może stanowić po prostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona(...)sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra. Sałatka winogronowa z kurczakiem: pierś z kurczaka (podwójna) ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme

Poezja smaku
Tortilla z kurczakiem i warzywami z parowaru 428

już jakiś czas temu i czekały sobie w szafce na użycie. W końcu dziś postanowiłem zrobić z nich użytek :) Od wczorajszych jajek zostały mi 3 połówki papryk i mix sałat, także dziś je wykorzystałem :) Składniki :  1/2 papryki zielonej  1/2 papryki żółtej  1/2 papryki czerwonej  1 filet z piersi kurczaka  1/2 ogórka zielonego  mix sałat(...)kilka liści sałaty masłowej  3 placki pszenne tortilla  1 dymka  1/2 cebuli czerwonej  3 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy :  kmin rzymski mielony  chili con carne  tortilla z kurczakiem  chili jalapeno kruszone  Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś

Parowar Faceta
Sałatki na lato i nie tylko. 366

serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego drobnego Wykonanie. Groszek oczyścić z szypułek(...)włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić. Z grapefruita wykroić fileciki, a rzodkiewki w plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i strączki groszku. Do miseczki wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka nicejska i "Bardzo długie przebudzenie" 228

Sałatka nicejska jest tak charakterystyczna dla kuchni Francuskiej jak dla Grecji sałatka grecka (bez sałaty!). Przepisów na nią jest pewnie tak wiele, jak wiele jest gospodyń.  Czas, moda i dostępność różnych rodzajów produktów też zrobiły swoje. We wszelkich przepisach wspólne są jednak: krucha sałata, jajka  pokrojone wzdłuż na ćwiartki, oliwki, cebula i pomidory oraz sos oparty na oliwie(...)occie winnym. Charakterystycznym dodatkiem są anchois lub tuńczyk (zapewne dla tych, którzy za anchois nie przepadają). Składniki (na 2 porcje): pół kruchej sałaty (np. rzymskiej lub lodowej) pomidor mała cebula garść oliwek jajko na twardo pół czerwonej papryki pół żółtej papryki (dla koloru) pieczony lub grillowany tuńczyk (u mnie z braku w sklepie tuńczyka jest łosoś; myślę, że to lepsze

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania