ryż - 22970 przepisów (strona:485/1532)

Charczo- gruzińska zupa z wołowiną. 381

wywaru wyjmujemy  por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę.  Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu :  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html

Kopystką po garach
Warzywa z ryżem z patelni 101

rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę, cukinię i podsmażamy (ja zrobiłam to bez tłuszczu na patelni teflonowej). Po chwili dorzucamy opłukanego bakłażana i podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i gotujemy aż cały płyn się wchłonie (ok 20 minut). Podamy gorące, obficie posypane pietruszką. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z fasolki szparagowej, marchewki ,ryżu z kiełbaską 140

żółtej fasolki szparagowej 0,5  szkl. ryżu sól, pieprz domowa vegeta listek, ziele  śmietanka 18% koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu. Wyjąć kiełbaskę i pokroić [ ponownie dodać do zupki], zupkę wymieszać ze śmietaną, dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Kaszanka 192

danie...boffiara.    Jej ciemna wersja jest calkiem podobna do kaszanki tyle że jest z ryżem i niestety przez to smakuje zupelnie inaczej. Skład czarnej botiffiary to: krew, ryż, cebulka i.... czasami orzeszki. Botiffiarę je się głównie na Boże Narodzenie ale jest popularna również na grilla.      Skadniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kasznka

Lubczyk i Wanilia
Zupa pomidorowa na piersi kurczaka 149

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa pomidorowa podana z makaronem czy ryżem może z powodzeniem stanowić cały posiłek - ja bardzo rzadko gotuję obiady na dwa dania, taka sycąca zupa nam wystarcza. Świetna propozycja dla dzieci , moje dziewczynki zajadają się pomidorową i chyba nawet nie znam dziecka, które by pomidorowej nie lubiło ;) Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych, zna ją chyba(...)mojej wersji (czyli na mięsie drobiowym, zamiast wieprzowym) jest delikatniejsza, chudsza i ogólnie "lżejsza" (bo na przykład ja nie zaprawiam mąką). Pomidorową najczęściej robię z makaronem (z ryżem ugotowałam chyba tylko dwa razy;) ale kilka razy z ziemniakami). Nie zawsze jednak gotuję jako jednogarnkowe danie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej

Kolorowy Przepisownik
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 159

kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajko w koperkowo - chrzanowym sosie 124

bulionu dać chrzan i posiekany koperek. Gotować kilka minut i dodać śmietanę, gdy się sos zagotuje wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę i trzymać na ogniu do zagotowania.  Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i wymieszać z porem posiekanym i podsmażonym na łyżeczce masła. Jajka ugotować na twardo i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 150

łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać

Mój pomysł na
Drobiowe FIT gołąbki w sosie koperkowo- jogurtowym 222

odcinamy twardą część z liści i odstawiamy na chwilkę , a między czasie zajmujemy się naszym mięsem. Do miski przekładam mięso mielone , dodaję pokrojoną cebulę w kostkę , dodaję jajka , ryż ugotowany , i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , następnie bardzo dokładnie mieszamy . Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się za nasze liście kapusty , do każdego liścia przekładam łyżkę naszego

Mój Smak
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 202

Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które(...)starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam  cukiniowe mielone  (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie

Kuchnia Ellie
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 150

słoiczki marynowanych pieczarek (2 razy po 290 g) puszka kukurydzy konserwowej długi ogórek szklarniowy 2 pęczki koperku  sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Kukurydzę odsączamy na sitku. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy

Pobite gary Barbary
Zapiekane w piekarniku risotto z bakłażanem, cukinią i pomidorami 109

dwóch łyżkach oliwy, na małym ogniu podsmażać cebulkę, aż będzie szklista i miękka, dodać czosnek a następnie pokrojonego w kostkę (2x2 cm) bakłażana i mieszając chwilę podsmażyć. Dodać ryż a po chwili wlać bulion. Zagotować, dodać przecier, resztę oliwy, pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone, cukinię pokrojoną w kostkę podobną jak bakłażan, sól, pieprz. Chwilę pogotować

Moja Mama Gotuje
Risotto z selerem naciowym w doborowym towarzystwie! 116

selera obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy ryż i przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dolewamy partiami bulion co chwilę mieszając. Jednorazowo po około ½ szklanki. Kolejną partię wlewamy gdy cały płyn zostanie wchłonięty. Trwa to około

Moja Mama Gotuje
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem 94

temperatury 200 stopni. Fenkuł kroimy na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Następnie wlewamy po ½ szklanki bulionu. Mieszamy i gotujemy do momentu aż cały płyn zostanie zredukowany. Dodajemy kolejne porcje bulionu, postępując jak poprzednio. Trwa

Moja Mama Gotuje
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 168

łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać

coolinarny

Proponowane wyszukiwania