Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które(...)starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie
Kuchnia Elliesłoiczki marynowanych pieczarek (2 razy po 290 g) puszka kukurydzy konserwowej długi ogórek szklarniowy 2 pęczki koperku sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Kukurydzę odsączamy na sitku. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy
Pobite gary Barbarydwóch łyżkach oliwy, na małym ogniu podsmażać cebulkę, aż będzie szklista i miękka, dodać czosnek a następnie pokrojonego w kostkę (2x2 cm) bakłażana i mieszając chwilę podsmażyć. Dodać ryż a po chwili wlać bulion. Zagotować, dodać przecier, resztę oliwy, pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone, cukinię pokrojoną w kostkę podobną jak bakłażan, sól, pieprz. Chwilę pogotować
Moja Mama Gotujeselera obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy ryż i przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dolewamy partiami bulion co chwilę mieszając. Jednorazowo po około ½ szklanki. Kolejną partię wlewamy gdy cały płyn zostanie wchłonięty. Trwa to około
Moja Mama Gotujetemperatury 200 stopni. Fenkuł kroimy na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Wsypujemy ryż, mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Następnie wlewamy po ½ szklanki bulionu. Mieszamy i gotujemy do momentu aż cały płyn zostanie zredukowany. Dodajemy kolejne porcje bulionu, postępując jak poprzednio. Trwa
Moja Mama Gotujeobsmażone piersi. Gotować na palniku o średniej mocy ok. kwadransa - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem, a potem bez pokrywki, by alkohol odparował. Podawać z ryżem (u mnie niedoprawiany ryż z czarną fasolą - przepis wkrótce) i surówką, np. kimslaw . Wkrótce na ekrany kin wchodzi film pt. "Chata" nakręcony na podstawie książki Williama Paula Younga pod tym samym tytułem
Weekendy w domu i ogrodziemałym rondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy
Delusional Trinewykonania którego używamy połączenia mięsa kurzego z kaczym. Dzisiaj mam propozycję na zupę na bazie rosołu tylko i wyłącznie z mięsa kaczego. Zupa serwowana jest z ryżem a nie makaronem jakby to było przy tradycyjnym rosole. Dodatkowym atutem są też pyszne klopsikami z mięsa kaczego i odrobina kremu z ostrej papryki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i mięso. Gotujemy do momentu
mecookspieprz, listki i sól. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ogórki i kumin. Smażymy około 10 minut. Gdy ziemniaki będą al dente dodajemy ogórki z sokiem i wsypujemy surowy ryż. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości. Przed podaniem posypujemy koperkiem
Qchnia po prostuWyszło bardzo smaczne danie :) Na dno naczynia wykładamy ugotowany ryż... przekładamy żółtym serem... następnie dodajemy paprykę, cebulę, ja dodałem jeszcze pokrojone parówki... potem przykrywamy wszystko kolejna warstwą ryżu... nakładamy sporo majonezu i wówczas dajemy brokuły... przykrywamy jeszcze raz żółtym serem i dodajemy co nam jeszcze zostało :) można posypać oregano, pieprzem, papryką ... zapiekamy
chleba naszegołyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kolendry pół łyżeczki sproszkowanego tamaryndowca garść świeżej pietruszki pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy 3 gwiazdki anyżu 4 papryczki chilli Dodatkowo ryż oraz chlebek naan Sposób przygotowania: Na 3 łyżkach oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę a następnie drobno posiekany czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy – pokrojoną papryczkę chilli, anyż, kurkumę, kozieradkę, tamaryndowca(...)kokosowym i wrzuć pokrojoną w duże kawałki rybę. Zostaw na wolnym ogniu na 10 minut a następnie odstaw. Curry mulligatanni powinno być gotowe za około 20 minut. Podawaj z ryżem oraz chlebkiem naan
wysmienityZastanawiałam się czym zastąpić produkty zawierające gluten, ale teraz jest ich naprawdę spora ilość. Produkty, które nie zawierają glutenu: mąka razowa mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu(...)mojej rodzince pojawił się problem z trawieniem i ciężkością w żołądku, zobaczymy co dalej z tego wyniknie. Eliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z orzechów czy z ryżu możemy zrobić mąkę. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamiętam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała bo w sklepie wszystko miało
Codzienna kuchnia niecodziennaporcję rosołową zalać zimną wodą ,dodać przyprawy i gotować do miękkości .Dodać do nich pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę startą na tarce. Gotować przez około 15- 20 minut, dodać ryż.Mięso wyjąć , obrać z kości i pokroić, dodać do zupy.W razie potrzeby doprawić do smaku. Jeśli chcemy zupę pomidorową dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę
Moje domowe kucharzenie