poradzi sobie w chłodzie nawet miesiąc, ugotowane wymięka już po dwóch dniach Jeśli misę macie zamiar zabrać do pracy, ugotujecie jajko albo wieczorem, albo rano. Bazę dania może stanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – tu użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób, tylko sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem majonezowym
Niedzielny kucharzświeża to nie obieramy ze skórki,jak już trochę leży to proponuję obrać) sól,pieprz,vegeta(niekoniecznie) liść laurowy ,2 ziela angielskie, oliwa z oliwek 70 ml śmietany 30% ryż(lub grzaneczki) Przygotowanie: W garnku w ok 1,5-2 l wody gotujemy nasze udko z marchewką,pietruszką, selerem i cebulą obranymi i pokrojonymi w duże kawałki,wrzucamy również
Swojskie jedzonkoposiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki(...)paski. Dodajemy je do woka. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku sosem sojowym, mieszamy i ściągamy z ognia. Danie jest od razu gotowe do podania, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Powrót na górę
Smaczna Stronaposiekany miąższ cukinii i lekko go zezłocić. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać wszystko i smażyć, aż mięso lekko się zrumieni. Dodać przyprawy i ugotowany ryż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać ewentualnie trochę bulionu. Zdjąć patelnię z ognia i lekko przestudzić farsz. Dodać posiekaną natkę pietruszki, świeżą bazylię
olalacookingDanie w nieco orientalnym stylu. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki(...)minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą oraz sokiem z limonki i ewentualnie jeszcze szczyptą ostrej mielonej papryki. Do sosu przekładamy klopsiki, podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną kolendrą lub natką. Przepis z czasopisma kulinarnego
Smaki Na Talerzuziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz. Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę. Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym
R'n'G Kitchenjaśminowy) ▸600 g kurczaka ▸4 cukinie ▸4 papryki (polecam 2 żółte, 2 czerwone) ▸1 duża cebula ▸puszka pomidorów krojonych ▸sól, pieprz, majeranek ▸4 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. 2. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Cebulę jako pierwszą podsmażamy na oleju
Zdrowie i pysznie na talerzuwypróbować! Składniki: 200g żołądków drobiowych 25g ryżu białego + woda papryka żółta olej lniany przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wsypać ryż. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Między czasie na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić umyte, pokrojone i osuszone żołądki. Smażyć ok. 10 minut. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy
Truskawkowa FiestaCiepełko daje się we znaki, no cóż wakacje ;-). Szybką propozycję na obiad mam dla Was. Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami zielonymi, żurawiną i sosem śmietanowym. Do tego u mnie ryż i świeża rukola. Lubię takie obiady, jak muszę szybko coś wyczarować, a wszyscy chcą żeby było smacznie. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Miłego dnia :-) Składniki(...)dodaję śmietankę (jeśli ktoś woli więcej sosu, to śmietanki śmiało można dodać więcej), mieszam, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Sos powinien nam troszkę zgęstnieć i gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem, ulubioną sałatką. Smacznego
kruche babeczkiJeśli znudził Ci się kurczak to indyk jest świetną alternatywą. To delikatne mięso, które mi najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. Sprawdź przepis na obiad – indyk w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy, który przygotowuje się szybko i sprawnie. Indyk w sosie śmietanowym – przepis Sam sos śmietanowy dodany do indyka też smakuje całkiem nieźle – delikatnie i kremowo, jednak kilka(...)doniczce, ale suszony też będzie jak najbardziej ok. Dodajemy śmietanę z musztardą do indyka, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut i gotowe! Ja podałam indyka w sosie śmietanowym z ryżem, ale będzie świetnie się komponował z ziemniakami lub kopytkami. Jeśli sos okaże się za gęsty – dodaj wody. Jeśli za rzadki – dodaj 1/4 szklanki wody z łyżką mąki. Stosuj
Rozdomowionaskrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól
Via GustoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: 2 torebki ugotowanego ryżu, większa pierś z kurczaka + mąka ziemniaczana do obtoczenia, sól, pieprz, mała cebula czerwona, nieduże mango, średniej wielkości czerwona papryka, mała papryczka chili, 3 cm. imbiru, ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanego szczypiorku. Składniki sosu(...)przez 3 minuty - często mieszam. Po tym czasie wrzucam z powrotem warzywa i mango oraz wlewam sos. Gotuję na dużym ogniu przez 2 minuty. Gotowy sos podaję z ugotowanym ryżem. Danie posypuję szczypiorkiem
JejKuchniadodaj do niego szafran. Szafran możesz zastąpić kurkumą wrzuconą na bezpośrednio na patelnię z warzywami. Na patelnię wlej bulion z szafranem, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dosyp ryż, wrzuć fasolkę szparagową. Wymieszaj, następnie gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu pod przykryciem (bez mieszania). Jeżeli na patelni zrobi się sucho, dolej trochę gorącej wody lub bulionu
Chilli Czosnek i OliwaDziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150 g ryżu risotto – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 150 g zielonego groszku – 1 por – 2 łyżki masła – 1-2 szklanek wody
Kuchenne Wariacjetakie lekkie sałatki. Jest zdecydowanie warta polecenia! Składniki na jedną salaterkę: 1 opakowanie paluszków surimi 100 g (woreczek) białego ryżu puszka kukuryczy 1 zielony ogórek koperek majonez sól, pieprz Ryż ugotuj al dente i odstaw do przestygnięcia. Paluszki krabowe pokrój w grube talarki (dwa pokrojone paluszki odłożyłam do dekoracji). Ogórka bez miąższu pokrój w kostkę. Połącz z pozostałymi składnikami
Mojewlasne.pl