ryż - 22970 przepisów (strona:462/1532)

Papryka faszerowana 87

Można to danie przygotować na specjalne życzenie domowników, ale może być, tak jak w moim przypadku daniem czyszczącym lodówkę :) Składniki : - 2 papryki czerwone, - 50 g ugotowanego ryżu, - 1 cebula, - 200 g pieczarek, - 4 plasterki szynki, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - kulka mozzarelli, - sól, pieprz, - zioła prowansalskie, - natka pietruszki, - olej do podsmażenia. Wykonanie : Cebulę i pieczarki posiekać. Razem z szynką podsmażyć(...)oleju. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Dołożyć koncentrat i wymieszać z ugotowanym ryżem. Gdy lekko przestygnie dodać startą na tarce mozzarellę. Wymieszać farsz i wypełnić nim przekrojone i oczyszczone papryki. Papryki ułożyć na patelni, podlać lekko wodą, przykryć pokrywką i dusić do porządanej miękkości papryki. Przygotowane papryki posypać natką pietruszki

Przepisy Mikołaja
Sałatka z tuńczykiem 92

czerwona papryka, - szklanka mrożonego groszku, - czerwona cebula, - 3 ogórki konserwowe, - sól, pieprz, - łyżka majonezu, - łyżka pikantnego ketchupu. Wykonanie : Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, dodać ugotowany groszek i ryż. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i ketchupem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Madras z soczewicą i batatem 93

wielkości batat – pół szklanki zielonej soczewicy – 1 opakowanie Madras Meal KIT – prosty sos w 3 krokach -1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek – do podania: ryż, domowe chlebki naan – świeże listki kolendry do przybrania Przygotowanie: Soczewicę namocz przez 10-20 minut przed zagotowaniem. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku(...)koniec dodaj sos pomidorowy z ostatniej saszetki, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około 15-20 minut, do momentu aż warzywa zmiękną. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry i ryżem lub chlebkami naan. Polecam zrobienie ich samodzielnie w domu z mojego przepisu na chlebki naan. Smacznego! Przepis powstał we współpracy z marką Patak’s Artykuł Madras z soczewicą i batatem

nietylkopasta.pl
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 111

Pietruszka 1,5 Limonka 1 szt 1,3 Cytryna 1 szt 1,5 Nabiał Cheddar 9 Pecorino 12 Parmezan 12 Mleko 1 szklanka 1 Mąka 500 g 2 Ryż 100 g 1,5 Spaghetti 250 g 3 Dodatki Masło Oliwa Proszek do pieczenia Szklanka wina wytrawnego lub piwa Przyprawy Tymianek Rozmaryn Kmin rzymski Nasiona kolendry Papryka słodka Kakao Pieprz

Niedzielny kucharz
Kurczak zapiekany w sosie z dodatkami 212

niecałe woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 passata pomidorowa 1 puszka pomidorów krojonych szklanka bulionu zółty ser lub oscypek przyprawy: sól, pieprz, oregano itp przygotowanie: W naczyniu żaroodpornym umieścić ryż ( bez gotowania ) , kukurydzę, pomidory z puszki i passatę. Następnie doprawić, wlać bulion i dokładnie wymieszać. Na powstałą mieszankę położyć kawałki kurczaka i posypać startym serem, bądź oscypkiem

Moje Wyroby
Buddha Bowl z soczystą piersią kurczaka, komosą i surowymi warzywami 137

pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, barw, faktur i smaku.   Bazę Buddha Bowl zawsze stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza(...)gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej do naszych misek wybieram komosę ryżową, którą uwielbiam. JAK GOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ / QUINOA? Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa – czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości zbożem nie jest. Nazywana jest często „złotem Inków” – to świetne źródło

Karo in the Kitchen
Niedzielny obiad w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame 134

słoika – u mnie różowy garsć sałatki wakame garść czerwonej kapusty drobno posiekanej łyżka ziaren sezamu do posypania   Przygotowanie miski z łososiem W każdej miseczce ułóż ugotowany ryż (ok pół szklanki na porcje) i po garstce marynowanego łososia, edame, awokado, mango, różowego imbiru, sałatki wakame i czerwonej kapusty. Posyp odrobiną sezamu.     Artykuł Niedzielny obiad w stylu

Ugotowane pozamiatane
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 149

ustach. Składniki filet z indyka (ok. 500g) puszka zielonego groszku (400g) 500ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki 150 ml śmietanki cebula 2 ząbki czosnku pieprz dodatki: ryż, kasza, ziemniaki olej łyżka masła Indyk w sosie z zielonym groszkiem – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)łyżkami sosu aby zahartować śmietanę. Dodajemy do sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Indyka w sosie z zielonego groszku podajemy z kaszą, ziemniakami, albo ryżem. Smacznego! Artykuł Indyk w sosie z zielonym groszkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z krewetek i papai 104

Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans. W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki. Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Gulasz z indyka z ciecierzycą 147

rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 puszka ciecierzycy sól, pieprz olej do smażenia ryż lub makaron do podania Przygotowanie:  Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać drobno posiekaną(...)mięsa dodać odsączoną ciecierzycę i gotować przez kilka kolejnych minut, aby się podgrzała. Sos w razie potrzeby doprawić do smaku.  Gulasz z indyka z ciecierzycą podawać z ryżem lub makaronem przybrany świeżą kolendrą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
ZUPA GOŁĄBKOWA Z THERMOMASTERA II + FILMIK 90

około 3 minut, temperatura 100 %. Dodajemy mięso, kostkę rosołową i podsmażamy jeszcze 8-10 min. Dodajemy całą jarzynę, liść, ziela i pieprz w ziarnkach, wodę, jarzynkę, przecier i ryż. Zamykamy dzban i gotujemy 20 minut 120 %.  Po 15 minutach temperaturę zmniejszamy an 80-90 %. Zupę doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Czas gotowania  wydłużamy jeszcze

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka łososiowo – tuńczykowa z kukurydzą, ryżem i cebulką 102

łyżki posiekanej natki pietruszki puszka kukurydzy sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany (jogurtu greckiego), 1 łyżka ketchupu (koncentratu pomidorowego) + po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki Robimy! Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku, jajka gotujemy na twardo, studzimy łososia obsmażamy i dzielimy na drobne kawałeczki, tuńczyka odsączamy z puszki. Cebulę siekamy drobniutko. Jajka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę

Latosiowydom
Butter Chicken 145

klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietanki kremówki Dodatki: ryż chlebki naan  (przepis) natka pietruszki Przygotowanie: 20 g masła roztapiamy na patelni i podsmażamy kawałki kurczaka razem z marynatą, gdy się przyrumienią, odstawiamy z ognia. Kolejne(...)przyprawy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową i sok z cytryny oraz kurczaka. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze przez 5 minut i podajemy z natką pietruszki, ryżem i chlebkami naan

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z pora z ryżem. 97

sól  pieprz świeżo mielony Sposób wykonania :   Pora oczyść, umyj, pokrój na cienkie półplasterki. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj ugotowany wcześniej i wystudzony ryż, jogurt, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dosłodzić odrobiną cukru, dokładnie wymieszaj. Podawaj surówkę od razu po przygotowaniu

Przepisy i porady kulinarne
ZUPA KOPERKOWA Z KURCZAKIEM 113

Przepis na pyszną zupę koperkową. Klasyczna zupa koperkowa. Przepis na zupę koperkową z kurczakiem. Prosty przepis na domową zupę koperkową, gotowaną na rosole z kurczakiem, ziemniakami i ryżem, z dużą ilością świeżego koperku. Klasyczna koperkowa zabielana śmietaną, doprawiona szczyptą gałki muszkatołowej. Zupa koperkowa to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa koperkowa z kurczakiem - wypróbowany, prosty(...)Czas przygotowania : 50 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 1 marchew 1 duży ziemniak 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku 1 kopiasta łyżka przyprawy typu 'Jarzynka' 2 łyżki ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przepis na zupę koperkową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem 'Jarzynki', wrzucamy opłukany

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania