dodaj do niego szafran. Szafran możesz zastąpić kurkumą wrzuconą na bezpośrednio na patelnię z warzywami. Na patelnię wlej bulion z szafranem, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Dosyp ryż, wrzuć fasolkę szparagową. Wymieszaj, następnie gotuj przez 8-10 minut na średnim ogniu pod przykryciem (bez mieszania). Jeżeli na patelni zrobi się sucho, dolej trochę gorącej wody lub bulionu
Chilli Czosnek i OliwaDziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150 g ryżu risotto – 200 g żółtej fasolki szparagowej – 150 g zielonego groszku – 1 por – 2 łyżki masła – 1-2 szklanek wody
Kuchenne Wariacjetakie lekkie sałatki. Jest zdecydowanie warta polecenia! Składniki na jedną salaterkę: 1 opakowanie paluszków surimi 100 g (woreczek) białego ryżu puszka kukuryczy 1 zielony ogórek koperek majonez sól, pieprz Ryż ugotuj al dente i odstaw do przestygnięcia. Paluszki krabowe pokrój w grube talarki (dwa pokrojone paluszki odłożyłam do dekoracji). Ogórka bez miąższu pokrój w kostkę. Połącz z pozostałymi składnikami
Mojewlasne.plkrojonych z zalewą 400 g mięsa mielonego z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie N Kapustę szatkujemy. Koperek siekamy. Kapustę, koperek, pomidory z zalewą, mięso, bulion, ryż dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C . Podajemy z ulubionym pieczywem
R'n'G Kitchenlekko, wiosennie i kolorowo. Mam nadzieję, że się Wam spodoba i będzie dla Was inspiracją ;) Ryż smażony z jajkiem i warzywami to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu oraz resztek z lodówki. Można oczywiście dodać innych, ulubionych warzyw. Placuszki z kolei są banalnie proste do przygotowania. Jeżeli będziecie chcieli dodam osobny wpis ze sposobem na ich przygotowanie
Codzienne Gotowaniekroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju (ja użyłam kokosowego), doprawiamy ziarenkami smaku lub vegetą. 3.Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. 4. Do miski przekładamy ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W kubku mieszamy jogurt z musztardą i wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuję na drugi dzień
Marcepanowa kuchniaKawałki kurczaka w śmietanowo-porowym sosie. Do tego niespodzianka w postaci suszonej śliwki oraz ugotowany na sypko ryż. Danie szybkie do wykonania, kremowe, delikatne i bardzo smaczne. Polecam:) 3-4 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 szkl. oleju 1 łyżka miodu 3 łyżeczki musztardy tymianek (u mnie zarówno suszony jak i świeży) 3 pory 350 ml kremówki (lub więcej jeśli pory(...)pokrojone na cząstki suszone śliwki, oraz kilka gałązek posiekanego tymianku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy zamarynowane mięso. Sos łączymy z usmażonymi paseczkami kurczaka. Podajemy z ryżem. Uwagi: Jeśli ktoś nie lubi mięsa z posmakiem musztardy, można kurczaka w całości zamarynować w przyprawie do gyrosa. Ja zazwyczaj przygotowując to danie dzielę mięso na dwie nierówne części
Smaki Na Talerzuenergię na robienie osobnego dodatku do dania głównego. W tym czasie możecie przygotować np. surówkę. Składniki 100 g ryżu 600 ml bulionu warzywnego 3 łyżki suszonych jarzyn Przygotowanie C Ryż płuczemy, zalewamy bulionem, dodajemy suszone jarzyny, mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C . Zapiekamy około 30 min. Co jakiś czas możemy przemieszać
R'n'G KitchenSkładniki: kapusta młoda 2 sztuki większe, mielone z kurczaka 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, smalec ze skwarkami 4 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, koperek(...)pęczki z kapusty młodej wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych usunąć gruby nerw mielone mięso z kurczaka włożyć do miski z ugotowanym, wystudzonym ryżem, dodać jajka, przyprawę do kurczaka, podsmażoną cebulę na smalcu ze skwarkami, koperkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie, wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę
W Mojej Kuchni Lubięjeść sam lub użyć do wielu przepisów. Domowy jogurt truskawkowy świetnie sprawdza się jako polewa do naleśników oraz placków. Kluski leniwe z jogurtem też są pyszne. Płatki owsiane, gotowany ryż lub owsianka plus jogurt truskawkowy i masz gotowe pyszne śniadanie dla swoich dzieci
AniaGotuje.plmarchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy ryż orkiszowy i łodygi szparagów; doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy(...)chochlą gorącego wywaru warzywnego. Wywar wlewamy stopniowo, chochla po chochli, mieszając od czasu do czasu. Danie gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Przygotowany orkisz dekorujemy główkami szparagów i podajemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Tagliate i gambi degli asparagi a tocchetti. Lessate le punte degli asparagi in acqua salata (circa
La grande e la piccola cuocawołowina, fasola. Ta oryginalna przypomina mi sos bolognese, ponieważ dodaje się do niej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może stanowić samodzielne danie, ale tez często jest podawana z ryżem albo tacos. Ja pokombinowałam ze składnikami, dodając pokrojonego (nie mielonego) indyka, kukurydzę i marchewkę. Wyszło pyszne danie, które podobnie jak pierwowzór można podać z ryżem, ale nam wystarczyła bagietka:) Składniki(...)puszki, wymieszać, zagotować, dusić na małym ogniu ok 15 minut. Dodać kukurydzę i fasolę, doprawić do smaku kuminem, papryką, chili, tymiankiem. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać np. z ryżem, tortillą, posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego
Obiad gotowyspalone ani przesuszone. Tak powinny właśnie wyglądać po upieczeniu ;-) Pieczone szparagi z tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Ja wybrałam dziki ryż, który idealnie skomponował się z daniem. Do ryby podajemy plaster cytryny. Prościzna! Zrób koniecznie to danie i daj znać. Jeśli masz ochotę wyślij zdjęcie dania na mojego Faceboka - Smykwkuchni
SMYKWKUCHNIryż dmuchany do posypania daktyle zalewam na 15 minut wrzątkiem, odcedzam. Czekoladę i masło kokosowe rozpuszczam w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną czekoladę blenduję z daktylami. Polewam babeczki, posypuję ryżem. SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęminut. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendry. Wymieszać. Gdyby było zbyt płynne to trochę dłużej pogotować, żeby nadmiar płynu wyparował. Podawać z ryżem lub kaszą. Ja ugotowałam ciemny ryż, wersja zdrowsza Polecam to danie, jest naprawdę bardzo dobre. Smacznego
Kuchnia Pokoleń