porcje): 1 opakowanie wędzonego tofu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 duże ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane olej roślinny do smażenia Do podania: ryż, makaron, ulubione warzywa np. fasolka szparagowa, łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalnie – nasiona sezamu Sos: 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ulubionego słodzika – u mnie erytrol – można użyć cukru(...)tofu do momentu aż będzie złote i chrupiące. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę mieszając. Dodaj sos i całość wymieszaj, smaż do momentu aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem lub makaronem. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Smacznego! Artykuł Tofu słodko-pikantne pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuWczoraj byliśmy cały cały dzień poza domem. Przed powrotem do domu zaliczyliśmy hinduską restaurację. Jedliśmy pyszne mięso i krewetki z grilla, aromatyczny ryż, naan, kokosowy sos… Kurczak z grilla to danie właśnie zainspirowane wczorajszą wizytą w restauracji. Zawsze marynuję mięso na grilla conajmniej przez 2 godziny. Marynata do kurczaka to podstawa. Kurczak to dosyć jak ja to mówię(...)smak i konsystencję. Uwielbiam kurczaka zaprawionego sokiem i otartą skórką z cytryny z dodatkiem świeżego tymianku. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie i bardzo aromatyczne. Grillowanego kurczaka podaję z ryżem i tzatziki. Czasami piekę naan, grilluję pomidory. Lubię przyrządzać dużo dodatków do grilla, zwłaszcza kiedy mamy gości. Podstawą grilla jest jednak dobrze zamarynowane mięso. Kurczaka grilla smakuje wyśmienicie. Mięso jest bardzo
codojedzeniaimbiru pęczek szczypiorku kozieradka, kmin rzymski, kolendra, kardamon, kurkuma, sól, pieprz 200g fasolki szparagowej zielonej 150g groszku cukrowego 400 mleczka kokosowego light (puszka) łyżka oleju rzepakowego Dodatkowo ryż (gotowany z kurkumą i kardamonem) oraz papadoms Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż w kolejności posiekaną cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir następnie przyprawy oraz szczypiorek. Zalej wodą (tak aby zakryć warzywa(...)zmiksuj. Do gotującego się sosu wrzuć kawałki łososia, krewetki, cieciorkę oraz zielone warzywa – fasolkę i groszek. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kuskusem, ryżem, papadoms czy chlebkiem naan
wysmienityPyszna i sycąca zupa gołąbkowa. Świetny sposób na szybki, smaczny i treściwy obiad. 3-4 porcje 250-300 gramów mięsa mielonego użyłam łopatki wieprzowej 50 gramów ryżu Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty 2-3 garście mrożonej włoszczyzny 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 ząbek(...)wlać wodę tyle aby zawartość garnka była przykryta i gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej ryż. ( jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody) Całość jeszcze chwilkę gotujemy ok. 5-10 minut. Smacznego
Andzia Pichcirównież takich, które mają być pełnowartościowym posiłkiem. Dzisiejsza sałatka z kapustą pekińską i fasolą, może być świetnym dodatkiem do obiadu lub zostać samodzielnym daniem, dzięki dodaniu do niej ryżu. Na zdjęciu widzisz wersję z ryżem parabolicznym i czerwonym. Jeśli nie masz zamiaru dodawać ryżu do sałatki, to na blogu znajdziesz świetny przepis na podpłomyki , domowe bułki pszenne , jak i chleb
BlendmanWystarczy dodać produkty do koszyka wybierając przycisk poniżej listy składników. Nie doliczamy do tego żadnej marży. Polecamy! Najlepsza pieczona dorada Zdrowe pulpety z cieciorki i szpinaku z mudarają Smażony ryż z fasolkami i groszkiem Wrapy z szarpaną „wołowiną” z boczniaków Zapiekanka z ryżu z kalafiora i kuskusu Życzymy udanego wypoczynku, jeśli jesteś już na wakacjach, „siedzisz” na home office
Niedzielny kucharzkształtu blaszki, ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód ciasta kładziemy papier do pieczenia ( ja wycięłam sobie okrąg odrysowując wcześniej od spodu blaszki). Na papier wykładamy surowy groch,fasolę lub ryż aby obciążyć ciasto., gotowy spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15-20 min do momentu aż ranty ciasta ładnie się zrumienią. Ciasto wyciągamy(...)piekarnika, ściągamy papier z ryżem lub fasolą i odstawiamy spód do całkowitego wystygnięcia., w międzyczasie w 250 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze zimne galaretki, gdy masa zacznie tężeć dość szybko wylewamy ją na kruchy wystudzony spód, a następnie wykładamy wcześniej umyte
Blog kulinarny S9.PLZmiel na proszek nasiona i wysuszone plasterki selera. 5. Wymieszaj proszek selerowy z solą i wysuszonymi liśćmi i ponownie zmiel do pożądanej konsystencji 6. Na dno słoika wsyp surowy ryż, to zapobiegnie zbrylaniu się przyprawy. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Sól selerowa - do czego dodawać Tak jak wspominałam na wstępie, sól selerową możesz dodawać niemal do wszystkiego, oczywiście
Cztery FajeryLubicie risotto? To jedno z moich ulubionych dań – po ryż arborio sięgam bardzo często i w każdym sezonie, wymieniając tylko składniki. Latem padło na mój ukochany zielony bób! Kremowe risotto z bobem i groszkiem będzie idealne na pyszną, zdrową i pożywną kolację. Robicie? Kremowy Read More Artykuł Risotto z bobem i groszkiem pochodzi z serwisu
FlymetothespoonDobrze widzicie i jak skosztujecie będziecie chcieli więcej. Eksperyment powodzeniem zakończył się. Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 szklanki ryżu 250 g tuńczyka w oleju 1 pęczek natki pietruszki 1 mała puszka kukurydzy sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę sparzamy. Liście odkładamy, studzimy, usuwamy zgrubiale części. Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, mieszamy z tuńczykiem z zalewą, posiekaną natką
R'n'G Kitchenowocowe gotowano ponieważ były tanie, składniki łatwo było pozyskać we własnym ogrodzie, a przygotowanie dania zajmowało niewiele czasu. Aby zupa była treściwsza podawano ją z chlebem, makaronem, czasem z ryżem, a nawet z ugotowanymi ziemniakami. Zazwyczaj zupy owocowe gotowano ze śliwek lub z wiśni, ale też z jagód, jabłek, czereśni czy truskawek. Trzymano się jednak reguły, by był to jeden(...)litra wody 800 g ugotowanych jabłek (około 6 większych jabłek) kilka łyżek cukru (do smaku) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego 100 g ryżu Ugotowane jabłka oddzielamy od skórek, rozgniatamy, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej jabłka i jeszcze raz wszystko zagotowujemy. Na końcu do zupy dodajemy śmietanę rozmieszaną z odrobiną
Trzeci talerzłyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - łyżeczka masła orzechowego (ok. 10 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 5 ml), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - pół opakowania tofu (ok. 90 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - łyżka sezamu (ok. 5 g), - przyprawy: sos sojowy, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka i pieprz. Sposób przygotowania(...)Rzodkiewki kroimy na słupki. 4. Sałatę rwiemy na kawałki. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z masłem orzechowym, miodem i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem. 7. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 8. Tofu kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, sosie sojowym, kurkumie, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. Micha wegańska jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzeze mnie z domowymi, ciepłymi bułeczkami składniki na około 3-4 osoby: klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej cielęce. Może też być jakiekolwiek inne. 0,5 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki bulionu cielęcego (może być z kostki, jeśli nie ma innego) 1 jajko 1 łyżeczka otartego majeranku sól, czarny pieprz do smaku zupa: 1 główka młodej kapusty średniej wielkości(...)kostki, jak nie ma innego) 1 łyżeczka otartego, suszonego majeranku sól, pieprz do smaku natka pietruszki , około 1/2 pęczka Mięso przełóż do miski, dodaj ugotowany (najlepiej na bulionie) ryż, jajko, bulion, majeranek , sól i pieprz do smaku. Wyrób na jednolitą masę i uformuj kulki, niezbyt duże, najlepiej nieco mniejsze od piłeczek pingpongowych. Odstaw na bok, a teraz weź się
Ogrodnik w podróżyszczyptą soli i pieprzu. Dolewamy wino i odparowujemy 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz ostrą, słodką i wędzoną papryką w proszku. Smażymy 2 minuty. Dosypujemy ryż i smażymy mieszając, przez kolejne 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy bulion. Zagotowujemy, redukujemy płomień do średniego i gotujemy bez mieszania 8 minut. Dodajemy oliwki
cool and mintyłyżeczki miodu naturalnego lub cukru trzcinowego 5 łyżek oliwy łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki ziół prowansalskich sól 2 ząbki czosnku (drobno posiekać) 4 łyżki oliwy ugotowany ryż do podania (opcjonalnie) Jak zrobić warzywa grillowane z kurczakiem? Piersi kurczaka oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować nią(...)prowansalskimi, odstawić na około 10 minut. Grillować przez 2 - 3 minuty z każdej strony według swoich upodobań. Osobiście wolę, gdy warzywa są delikatnie chrupiące. Podawać z ulubionym sosem i ryżem. Zobacz również: grillowany mini kebab z cukinią
Kuchcik gotuje