ryż - 22970 przepisów (strona:446/1532)

Mini zapiekany gyros 101

posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę. Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami. Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na to układamy warstwami kolejno warzywa: kukurydza, ogórek, papryka. Na warzywa ponownie dajemy sos i kurczaka, wszystko posypujemy tartym serem. Gotowy gyros zapiekamy

Pomysłowa kuchnia
Gulasz drobiowy. 136

gulasz  będzie świetnym rozwiązaniem. Możecie go podać z ryżem, kaszą, makaronem,  ziemniakami, czy różnego rodzaju kluskami. Ja podałam z miksem obiadowym,  od Polskich Młynów. Mieszanka zawiera ryż jaśminowy, soczewicę czerwoną  i kaszę gryczaną białą. A z czym Wy lubicie taki gulasz ?  Piszcie w komentarzach, bo jestem ciekawa :) Składniki: 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka

Agusiowe smakołyki
Gołąbki z kapusty włoskiej 122

uprzednio wycinając na tyle, na ile się da głąb. Gotuj 10 minut. Tofu rozdrobnij widelcem. Na dużej patelni rozgrzej olej, 3-4 łyżki. Wrzuć tofu, przyprawy, sos sojowy i ryż. Smaż wszystko razem dodając jeszcze około 100 ml soku pomidorowego. Ugotowana kapustę podziel na liście, odetnij grubsze części z każdego liścia, żeby się nie łamały podczas zawijania. Na każdego

greenscarf
Pierogi z kurczakiem 121

suszone sól, pieprz olej do smażenia 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 szklanka ciepłej wody Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski. Dodajemy ryż, pokrojone suszone pomidory, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy i porcjami dolewamy ciepłą wodę, zarabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji

gotuj ze mną
Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej 151

dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone,  mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy  kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość kapusty

Życie zaczyna się w kuchni
Pulpety rybne w sosie koperkowym 88

można za pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą, przyprawy i jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu jeden obok

Dorota Smakuje
Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę! 131

cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Potem na oleju szklimy pokrojoną cebulę. W następnym kroku do cebuli dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę. Dodajemy również ryż i soczewicę. Następnie warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę. Potem do cebuli dodajemy, przesmażamy wszystko minutę. Zaraz potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy

Dorota Smakuje
Mini gołąbki w młodej kapuście 190

pęczka koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę drobno kroimy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Z masy mięsnej formujemy

Blog z Apetytem
Gołąbki 84

małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona ( u mnie do smaczku wędzona), suszone pomidory, bazylia - 2 łyżki mąki(...)kapustę. Kiedy liście będą się robić miękkie zdejmujemy ostrożnie po jednym i odkładamy do miski. Delikatnie ścinamy twarde końcówki każdego liścia tak aby nie uszkodzić żadnego. Mięso mieszamy z ryżem. Ja dodałam dwa woreczki ale jak lubicie mniej możecie dodać mniej ryżu albo po prostu więcej mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy 3/4 do mięsa- resztę zostawiamy

Kuchnia Pełna Emocji
Kotlety mielone z ryżem 117

wieprzowego) - 100 g ryżu - 1 duża cebula - 2 duże ząbki czosnku - odrobinę bułki tartej - sól, pieprz, kurkuma, - natka pietruszki do smaku - olej do smażenia - 2 - 3 jajka kurze Wykonanie : Ryż gotuję do miękkości, studzę i dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kosteczkę a czosnek drobno siekam. Podsmażam , trochę studzę i dodaję do mięsa. Dodaję jajka, posiekaną natkę pietruszki

Kuchnia Pełna Emocji
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 101

plastry łososia wędzonego na zimno Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Glony, ryż i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia

Kulinarne przygody Gatity
Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą 94

kukurydzą - składniki: 100g ryżu (waga przed gotowaniem)  1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli lub szczypiorek sól, pieprz majonez Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - przygotowanie: Ryż ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy, a cebulę lub szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce

Di gotuje
Pstrąg z warzywami 120

pstrągi – 1 mała cytryna – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 1 gałązka rozmarynu – sól i pieprz – oliwa z oliwek Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa(...)blaszkę obok ryb wyłożyć przygotowane warzywa. W miseczce roztopić masło i  polać pstrągi i warzywa. Wstawić blachę dopiekarnika i piec przez ok. 15-20 minuy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Artykuł Pstrąg z warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta? 131

porcja powinna odpowiadać powierzchni śródręcza. Zastosowanie odpowiednich proporcji ma również zastosowanie w przypadku pozostałych składników naszego posiłku. Wielkość porcji w tym przypadku wyznaczają: cała dłoń (warzywa), pięść (ryż, makaron, owoce), opuszek palca (tłuszcze np. oliwa, olej, masło). 3. Różnorodność posiłków Kluczem zdrowej i zbilansowanej diety jest różnorodność składników – zarówno jeśli chodzi o mięso, jak i pozostałe składniki

Czynniki pierwsze

Proponowane wyszukiwania