ryż - 22970 przepisów (strona:437/1532)

Zupa gołabkowa, czyli gołabki inaczej 184

dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone,  mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy  kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość kapusty

Życie zaczyna się w kuchni
Pulpety rybne w sosie koperkowym 112

można za pomocą pęsety lub wycinamy nożem). Tak przygotowane filety mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Następnie cebule obieramy i mielimy z rybą. Potem do ryby dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą, przyprawy i jajko. Następnie masę wyrabiamy aż wszystkie składniki połączą się. W następnym kroku z powstałej masy formujemy małe pulpeciki i układamy je na talerzu jeden obok

Dorota Smakuje
Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę! 157

cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Potem na oleju szklimy pokrojoną cebulę. W następnym kroku do cebuli dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę. Dodajemy również ryż i soczewicę. Następnie warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę. Potem do cebuli dodajemy, przesmażamy wszystko minutę. Zaraz potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy

Dorota Smakuje
Mini gołąbki w młodej kapuście 229

pęczka koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę drobno kroimy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Z masy mięsnej formujemy

Blog z Apetytem
Gołąbki 118

małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona ( u mnie do smaczku wędzona), suszone pomidory, bazylia - 2 łyżki mąki(...)kapustę. Kiedy liście będą się robić miękkie zdejmujemy ostrożnie po jednym i odkładamy do miski. Delikatnie ścinamy twarde końcówki każdego liścia tak aby nie uszkodzić żadnego. Mięso mieszamy z ryżem. Ja dodałam dwa woreczki ale jak lubicie mniej możecie dodać mniej ryżu albo po prostu więcej mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy 3/4 do mięsa- resztę zostawiamy

Kuchnia Pełna Emocji
Kotlety mielone z ryżem 145

wieprzowego) - 100 g ryżu - 1 duża cebula - 2 duże ząbki czosnku - odrobinę bułki tartej - sól, pieprz, kurkuma, - natka pietruszki do smaku - olej do smażenia - 2 - 3 jajka kurze Wykonanie : Ryż gotuję do miękkości, studzę i dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kosteczkę a czosnek drobno siekam. Podsmażam , trochę studzę i dodaję do mięsa. Dodaję jajka, posiekaną natkę pietruszki

Kuchnia Pełna Emocji
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 136

plastry łososia wędzonego na zimno Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Glony, ryż i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia

Kulinarne przygody Gatity
Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą 138

kukurydzą - składniki: 100g ryżu (waga przed gotowaniem)  1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli lub szczypiorek sól, pieprz majonez Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - przygotowanie: Ryż ugotować (ale nie rozgotować) w osolonej wodzie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy, a cebulę lub szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce

Di gotuje
Pstrąg z warzywami 171

pstrągi – 1 mała cytryna – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 1 gałązka rozmarynu – sól i pieprz – oliwa z oliwek Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa(...)blaszkę obok ryb wyłożyć przygotowane warzywa. W miseczce roztopić masło i  polać pstrągi i warzywa. Wstawić blachę dopiekarnika i piec przez ok. 15-20 minuy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Artykuł Pstrąg z warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta? 165

porcja powinna odpowiadać powierzchni śródręcza. Zastosowanie odpowiednich proporcji ma również zastosowanie w przypadku pozostałych składników naszego posiłku. Wielkość porcji w tym przypadku wyznaczają: cała dłoń (warzywa), pięść (ryż, makaron, owoce), opuszek palca (tłuszcze np. oliwa, olej, masło). 3. Różnorodność posiłków Kluczem zdrowej i zbilansowanej diety jest różnorodność składników – zarówno jeśli chodzi o mięso, jak i pozostałe składniki

Czynniki pierwsze
Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki. 108

łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne: 2 podwójne filety z piersi kurczaka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż jaśminowy) Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku. Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych skórek i tłuszczu, umyj, a następnie(...)lekko przemieszaj, żeby cały się w nim pokrył. Podawaj danie posypane grubo pociętym szczypiorkiem i uprażonym na suchej patelni sezamem. Serwuj z makaronem wonton lub ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym. Smacznego!   Oryginalny przepis znajduje się na cudownym blogu kulinarnym http://mojebistro.pl

Kocham Czekoladę
Sałatka ryżowa z pieczonym kurczakiem 151

puszka kukurydzy 1 słoiczek selera konserwowego 1 por 1 czerwona papryka 5 jajek 5-6 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, pieczone piersi kurczaka oraz ogórki kroimy

Smaki Na Talerzu
Curry takie jak lubisz 223

samodzielnie , ale możesz też skorzystać z gotowej mielonej przyprawy curry (2 łyżeczki), albo kupnej pasty Ja najbardziej lubię curry z białym ryżem , ale pasować będzie też ulubiona kasza, ciemny ryż lub kromka pieczywa Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą z krojonych pomidorów w puszce lub passaty Twarde warzywa (bataty, dynia, kalafior, brokuł) dodaj na początku , żeby dłużej się gotowały

wiecejwarzyw.pl
Kasza pęczak ze szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym 115

poprzedniego obiadu. W moim przypadku była to kasza pęczak, która świetnie się sprawdziła w tym daniu. Jeśli jednak w Waszej lodówce na wykorzystanie czekają inne kasze czy ryż, z powodzeniem możecie je wykorzystać w tym przepisie. Kasza z warzywami wychodzi lekka, sycąca i kremowa. Dzięki użytej kurkumie ma nie tylko ciekawy smak, ale także piękny żywy kolor. Dodatek sera

Healthycreations.pl
Tarta z rabarbarem 112

która może pójść nie tak, to konieczność obciążenia spodu i boków tarty podczas pieczenia. Najczęściej używa się do tego celu nasion. Należy to zrobić tak, aby (groch, fasola, lub ryż jak w moim przypadku, bo tylko to miałam w domu) wypełniły całą tartę, aż po brzegi. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że ścianki tarty nie opadną nam podczas pieczenia(...)ciasto podziel na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą obłóż brzegi formy, a większą spód. Podziurkuj dno widelcem. Wyłóż folią aluminiową wnętrze tarty i zasyp grochem lub fasolą, lub ryżem, lub kaszą. Podpiecz przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto będzie jeszcze surowe po wyjęciu. Po dołożeniu reszty składników należy zapiec jeszcze raz. (Patrz Składanie Ciasta) Budyń

SmartBake.pl