zioła (oregano lub bazylia lub zioła do pizzy) pół pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% niepełna szklanka ryżu (użyłam basmati) Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut(...)zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem i szczyptą wędzonej papryki
Czerwień i błękittorebki ryżu, pęczek posiekanego szczypiorku; sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego. Przygotowanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Paprykę kroję(...)powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach (za każdym razem odczekuję kilkanaście sekund). Mieszam, gotuję jeszcze 2-3 minuty do momentu zgęstnienia sosu. Na talerz wykładam ryż, podaję z przygotowaną wieprzowiną i posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniabrązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy(...)wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym naczyniu można podać sos Hoisin dola kontrastu smaku
upichconapieczarek 2 cebule 2 papryki czerowne 400 g piersi z kurczaka 100 g startego żółtego sera puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku. Zapiekanka ryżowa - sposób przygotowania. Ryż ugotować i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć(...)oleju. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Takie w sumie
Pani domowakurczaka oczyść, pokrój na sporą kostkę. Zamarynuj go w przyprawie do kurczaka. Odstaw na 15 minut. Ananasa przekrój na pól, wydrąż środek. Ananasa kroimy w drobną kostkę. Ryż jaśminowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, do wody dodaj sok z 1/2 cytryny. Na patelni bądź woku, rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili i czosnek. Podsmażaj 1-2 minuty(...)minuty, dodaj ananasa, sok z limonki, trawę cytrynową i smaż kolejne 4 minuty. Dodajemy następnie mleczko kokosowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy 12 minut. Do wydrążonego ananasa wkładamy porcję ryżu i kurczaka w tajskim sosie curry. Posyp świeżymi ziołami i gotowe! Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj posiekaną papryczkę chili! Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNIpasternak z oliwą, pieprzem i cynamonem. Dobre będą wszystkie pieczone warzywa, w tym korzeniowe, warzywa grillowane bez tłuszczu, gotowane na parze a do nich łatwo strawne kasze czy ryż. Raczej omijamy warzywa kapustne i fasolowe – mogą mocno wzdymać. Do wszystkiego – sos na bazie oliwy i octu winnego lub soku z cytryny, przyprawiony pieprzem i ziołami, bez soli. Zapisz
Karo in the Kitchenlnianego łyżka migdałów WYKONANIE: 1. Ryż ugotować na mleku kokosowym, do miękkosci. 2. Dodać pokrojonego banana, posiekane migdały i siemię lniane. KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Ryż biały (nieugotowany) 140 40 2.68 0.28 31.4 Mleko kokosowe 83 70 0.42 8.4 1.54 Banan 89 100 1 0.3 22 Siemię lniane 53 10 1.83 4.22 2.89 Migdały
Atlas Smakówcytryny sól pieprz zioła prowansalskie lub przyprawa do ryb opcjonalnie żółty ser do posypania Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i ziołami. W rondelku ugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut). W dużym garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić marchew pokrojoną w grubsze talarki i wsypać groszek. Gotować 20 minut. Po tym czasie dodać(...)zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu wlać jeszcze pół szklanki mleka, dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż, następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut. Smacznego
kuchnia doskiryż i smażymy kilka minut-mieszając. Dodajemy posiekany czosnek, po chwili w kostkę pokrojoną marchew, fasolkę i paprykę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem,do momentu,aż ryż wchłonie wywar. Dodajemy groszek, doprawiamy. Można posypać parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym
Kopystką po garachsłoiczka koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki) 1-1,5 łyżki keczupu (używam Pudliszki) Olej Oliwa z oliwek Majeranek Sól Pieprz Papryka ostra Papryka słodka Ew. Harrisa PRZYGOTOWANIE: Gotujemy ryż. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Dzielimy na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę plus czosnek , przepuszczony przez praskę(...)Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli,chwile smażymy, doprawiamy majerankiem . Na małą patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i karmelizujemy koncentrat-ok. 2-3 minut. Do makreli dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z marchwią oraz koncentrat Mieszamy, doprawiamy keczupem, ew. solą, pieprzem, paprykami. Żeby paprykarz miał ładną konsystencję, mieszając, wlewamy troszkę oliwy z oliwek
Kopystką po garachłyżki kakao puszka czarnej fasoli lub szklanka ugotowanej fasoli puszka kukurydzy (opcjonalnie) puszka pomidorów lub opakowanie passaty pomidorowej ryż i sok z limonki do podania (u mnie czarny ryż) Jak przygotować chili z dynią i soczewicą? Soczewicę ugotować do miękkości ok 20 minut. W tym czasie przygotować sobe pozostałe warzywa, żeby mieć je już pokrojone i gotowe(...)minutach paprykę, selera i przyprawy. Dusić do miękkości, a potem dodać odsączoną fasolę, soczewicę i kukurydzę, jeśli ją dodajemy. Po kilku minutach dodać pomidory, wymieszać i podawać z ryżem, skropione sokiem z limonki. Taka potrawka warzywna jest najlepsza następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Chili z dynią
Ugotowane pozamiataneNadzienie : 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 10-15 minut, następnie blendujemy mieszamy z pozostałymi składnikami(...)spód, układamy na blaszkę keksówkę i odstawiamy. Do miski miksera przekładamy tylko twardą część mleczka kokosowego wodę zostawiamy do wypicia, miksujemy z masłem orzechowym, wylewamy na spód, posypujemy ryżem i orzechami kładziemy na ok 1h do zamrażarki, wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, później przechowujemy w lodówce. Smacznego :) Konkurs bierze udział w konkursie Agnex DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW
zdrowa vege kuchniaoczkach. Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekałam w kosteczkę. Cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam marchewkę i wymieszałam. Po chwili dodałam mięso. Podsmażyłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Przyprawiłam solą i pieprzem oraz obiema paprykami. Wymieszałam. Zostawiłam do wystudzenia. W dużym rondlu zagotowałam wodę z solą. Kapustę oczyściłam z zewnętrznych liści. Pozostałe oderwałam, blanszowałam w osolonym
Kuchnia u Krysipatelni, gdy jest zarumieniony, dobrze podpieczony. Studzimy. Gyros z kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie natłuszczam jej niczym. Wystarczy oliwa, która jest dodana do kurczaka. Pozostałe czynności: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Gyros z kurczaka i wszystkie pozostałe składniki sałatki łączymy, dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smak mojego domupatelni, gdy jest zarumieniony, dobrze podpieczony. Studzimy. Gyros z kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie natłuszczam jej niczym. Wystarczy oliwa, która jest dodana do kurczaka. Pozostałe czynności: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Gyros z kurczaka i wszystkie pozostałe składniki sałatki łączymy, dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smak mojego domu