ryż - 22970 przepisów (strona:296/1532)

SKRZYDEŁKA IMBIROWE 165

części użyłam Ryżu Pełnoziarnistego , aczkolwiek  bardzo smacznego 12 skrzydełek 1.5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 0.5 szkl.białego wytrawnego wina 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oleju RYŻ pełnoziarnisty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Końcówki skrzydełek obcinamy w stawach,a pozostałe części natrzeć olejem,solą, imbirem,odstawiamy na 30 min.do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni,rumienimy skrzydełka z obu stron na dużym(...)wino,sos sojowy,dosypujemy cukier,zagotowujemy.Wkładamy skrzydełka do sosu i gotujemy jeszcze ok.4 min. na dużym ogniu,po czym zmniejszamy go i dusimy pod przykryciem ok.20 min.Podajemy z ryżem U mnie z ryżem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Papryki faszerowane mięsem mielonym. 182

papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy na pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy jeszcze minutę .Dodajemy(...)mięso ,doprawione ulubionymi przyprawami ,mieszamy z porem i czosnkiem i smażymy ,ale tylko 5,10 minut.Może zostać lekko surowe , dopiecze się w papryce i będzie bardziej soczyste. Dodajemy ryż i mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z ,,daszkami ‚’ około 25 minut w 180 stopniach .Podajemy

Ladylaura.
Szybki obiad: Strogonow prawie jak z przepisu Jamiego Olivera 189

200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2  czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych grzybów (w oryginale bez suszonych grzybów) 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól i pieprz Pęczak należy przepłukać wodą. Gotujemy(...)odłożoną mieszankę z grzybów i ogórków. Mieszamy. Dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego i około 50ml mleka. Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gotowe. Mieszankę mięsną wykładamy na kaszę lub ryż. Całość posypujemy pozostawioną mieszanką ogórków i cebuli. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
RYŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM "ŚMIETANOWO"-GRZYBOWYM 131

wprost zachwyciło. Naprawdę, ten ryż to poezja smaku. Kremowy sos "śmietanowy" z kalafiora z aromatycznymi grzybami, dużą ilością świeżej natki pietruszki i czosnku niedźwiedziego połączyłam z brązowym ryżem, by uczynić danie doskonałe. Oj... będę to przygotowywać częściej. I Wam też to radzę.  Składniki na 3 porcje: 200 g brązowego ryżu, sos: 1/2 średniej wielkości kalafiora, 5 łyżek mleka(...)Kalafiora gotujemy do miękkości. Lekko ostudzonego blendujemy wraz z pozostałymi składnikami na sos. Do gotowego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi i grzyby. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
BURRITO Z KURCZAKIEM 188

czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w paski. Ryż ugotować, podzielić na 4 porcje. Czerwoną fasolę opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki. Kukurydzę odsączyć z płynu. Limonkę pokroić w kliny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Blachę(...)posolić i popieprzyć. Na piersi z kurczaka wylać hojnie salsę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia szybko przeciąć piersi na szersze plastry. Ryż przełożyć do 4 pojemników do przechowywania żywności. Po lewej stronie pojemnika na dole położyć garstkę papryki a u góry garstkę czerwonej fasoli. Po prawej stronie pojemnika u góry położyć

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Żółty ryż z jajkiem i szyneczką 170

Pyszne śniadanko..:). Czasem trzeba je urozmaicać :) Żółty ryż z jajkiem i szyneczką Składniki (na 2 osoby): paczuszka żółtego ryżu ugotowanego (gotujemy jak na opakowaniu) kilka plasterków szynki, bądź dowolnej wędliny 3 jajka garstka szczypiorku curry, mielona papryka, pieprz, bazylia (wedle uznania) Wykonanie: Na patelni z odrobiną tłuszczyku podsmażamy szyneczkę na złoto potem dodajemy szczypiore. W miseczkę wykładamy ugotowany ryż i mieszamy go razem z jajkiem. Następnie dodajemy na patelnie do szyneczki.  Smażymy, aż zetnie się nam jajko. Smacznego :) Ten przepis bierze udział w konkursie na pyszne danie z patelni, zapraszam do wzięcia udziału. FLORINA

Moje pyszne gotowanie
Zupa gołąbkowa 150

czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty. Doprawiamy vegetą, pieprzem lub ostrą papryką w proszku. Dodać łyżkę śmietanki. Najlepiej doprawić takimi przyprawami jak zwykłe gołąbki.  Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem

Garnkowe fanaberie
Ryżowe muffinki z cukinią i papryką 145

pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich  1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1/3 łyżeczki papryki ostrej szczypta kurkumy Ryż gotujemy z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cukinię i boczek(...)kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i cukinie, smażymy do czasu aż odparuje cześć wody, ale cukinia nadal będzie lekko chrupiąca. Do miski przekładamy ostudzony ryż, warzywa z boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy ok 30 min w 180 st. Podajemy z ketchupem

Gotuj z Agnes
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 170

jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym(...)wrzątku też tak na pół twardo,  jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany. Do mięsa dodajemy przestudzoną kapustę ( 3/4 ),  ryż , przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę przypraw, jajka i mannę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pozostałą część kapusty dzielimy na pół i jedną część układamy na dnie garnka,  a drugą

Dieta moja pasja
Zapiekane jabłka z ryżem i orzechami pod bezą. 132

Zazwyczaj  robi się ryż z jabłkami i to z dużą dawką cynamonu. Ale dlaczego nie zrobić odwrotnie, tzn jabłek z ryżem? Postanowiłam zaszaleć i spróbować takiej wariacji. Jak widać na załączonym obrazie, deser wygląda całkiem nieźle. Przy tym jest smaczny, zdrowy i pożywny.  Nie dałam tradycyjnie cynamony, ale skórkę z pomarańczy i sok. szklanka ugotowanego ryżu(...)ścianka, aby jej nie przerwać.  Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , na koniec utrwalamy cukrem. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i nagrzewamy. Orzechy siekamy drobno. Do ryżu dodajemy soki, połowę orzechów, skórkę  i połowę piany,  delikatnie mieszamy. Taką masę napełniamy jabłka, robiąc na szczycie mały brzuszek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut

Dieta moja pasja
Ryż pełnoziarnisty z kurkami. 120

robali, dla nich deszcz to raj. Ale do rzeczy....kurki i ryż to dla mnie idealny duet. 0,5 kg kurek 0,5 szklanki śmietany kremówki woreczek ryżu pełnoziarnistego  Uncle Ben`s  łyżka masła sól i czarny pieprz do smaku natka pietruszki Grzyby choć składają się prawie z samej wody, to jednak wody nie lubią. Dlatego grzyby(...)około 4 - 5 minut. Oczywiście te duże przekrawamy na pół lub ćwiartki. Zalewamy śmietanką i chwilę zostawiamy aby się sos się zredukował. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym ryżem i oczywiście grzyby poza czarnym pieprzem lubią natkę pietruszki. A więc bez niej ani rusz. Prosto, szybko i naprawdę smacznie. Zam takie osoby które  dodają do grzybów mięso, kiełbasę

Dieta moja pasja
smaczna zupa kalafiorowa z ryżem i z resztek wyciśniętego soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 123

seler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek kalafior 1 sztuka średni, woda 3 litry, kostka rosołowa 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, ryż 1 woreczek 100 gram, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1/2 litra Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie(...)swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kalafior opłukać i pokroić na kawałki, wsypać z pojemnika z resztkami połowę resztek po soku, wlać wodę i zagotować wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypac pieprz, paprykę z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i sok do picia

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 173

polecam!:) Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż(...)będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami 145

zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem. Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko. Składniki kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa indyczego ryż brązowy długi  Symbio 400 g pieczarek cebula oliwa z oliwek olej kokosowy sól i pieprz do smaku Jak zrobić? Zagotuj wodę w dużym garnku. Z kapuchy usuń głąba(...)Zależy od kapusty. Jeśli macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części. Ryż gotujemy al dente. Cebulę pieczarki, po poszatkowaniu, smażymy na złoto na oleju kokosowym lub innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Surowe mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka szparagowa z mieszanką chińską 94

Fasolkę czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy ryż i zalewamy bulionem (ok. 200 ml). Dodajemy mieszankę chińską, koncentrat i smażymy, cały czas mieszając. Ryż ma być al dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy prażonymi algami nori. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania