woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody(...)włożyłam całe liście na 3-4 minuty, wyjęłam i w tej wodzie ugotowałam resztę kapusty. Wodę odcedziłam i zostawiłam do sosu. Pieczarki podsmażone na oliwie. Następnie mieszamy: ugotowany ryż + ugotowana kasza gryczana + usmażone pieczarki + czosnek w plasterki + mięso mielone podsmażone na patelni + ugotowana kapusta poszatkowana (wodę od gotowania kapusty zostawiamy do sosu) - wymieszać. Całość nakładamy do wysmarowanej oliwą
Tradycyjna kuchnia inaczejporcje) 250-300 gram łososia łyżka masła łyżka oliwy rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie) sól, pieprz torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Wykonanie: Nastawiamy ryż na gotowanie. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć dodatkowo na wierzch świeży rozmaryn jeśli posiadamy). Kładziemy łososia(...)dołu i na wierzch dajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i smażymy bez obracania ok 10-15 minut zależnie jak bardzo wysmażony lubimy. Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Gdy ryż się ugotuje, a mięso łososia zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już
Pyza i Surówkaduszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który
Ze smakiem i z pasjąkupić prawdziwe kiszone ogórki (nie kwaszone), robię ją dość rzadko. Składniki: bulion ogórki kiszone woda spod ogórków kiszonych sól pieprz śmietana 18% ryż Wykonanie: Ogórki zetrzeć na tarce, ryż ugotować. Bulion zagotować, dodać starte ogórki, wodę spod ogórków, doprawić solą i pieprzem a następnie zagotować. Gotować przez około 10 - 15 minut. Dodać śmietanę i wymieszać. Podawać(...)ryżem
Mama Gotujesól - świeża natka pietruszki Wykonanie: - Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na 5 minut pod przykryciem - Warzywa obrać i posiekać - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy(...)miękkości dyni (ok. 6 minut) - Curry lekko schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) Dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji - Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać - Ryż przełożyć na talerz, obok umieścić curry z ciecierzycy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnasamo oregano) - sok z cytryny - sól Wykonanie: - Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić - Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Po wyjęciu z garnka(...)brokuła od razu schłodzić, np. przelewając zimną wodą; to pozwoli zachować chrupkość i intensywny kolor - Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu - Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku - Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnakawałek awokado - kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez(...)Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut - Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno - Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz - Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać - Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnatofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą(...)pokroić w kostkę - Ogórka i awokado obrać, posiekać - Natkę i bazylię umyć, posiekać - Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła - Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaczerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli z puszki lub zastąpić ją cieciorką Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić(...)przestudzenia - Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaczosnkowy WYKONANIE: karkówkę nakłuć, pociąć na cm plastry, zamarynować w oliwie z oliwy z przyprawami i odstawić na 2-3 godz.( im dłużej tym lepiej), naczynie żaroodporne posmarować masłem, ryż ugotować, rozsypać na dno naczynia, karkówkę upiec z rożna w piekarniku (nadziewamy na szpikulec, a jeśli piec nie jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać(...)warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła, gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia, posypać serem, włożyć do piekarnika na 10-15 min.do rozpuszczenia sera, w tym czasie przygotować sałatkę, sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki na ósemki, ogórki
Kuchnia Beatywędzona makrela 1 duża cebula 1 duża marchew - lub 2 mniejsze 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka łagodna Wykonanie: Ryż gotujemy. Z wędzonej makreli oddzielamy mięso od skóry i ości. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy krótko(...)pokrojoną w kostkę cebulę - ok. 2 min, następnie dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach. Dusimy pod przykryciem do chwili, gdy warzywa będą miękkie. Potem dodajemy koncentrat, ketchup, ryż, makrelę i doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze przez 2 min, po czym zestawiamy z ognia i możemy zajadać na kanapkach
psgotujemylubi) sól do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, jajka na twardo. Następnie w drobną kostkę kroimy jajka, ogórki, paluszki krabowe. Pokrojone składniki dodajemy do ugotowanego ryżu, potem dodajemy odsączoną kukurydzę, majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą
psgotujemyzioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam do cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec
Kuchnia co dniaczarnego ryżu 1 cebula 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 8 pieczarek (latem 30 dkg kurek) pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut. 2. Cebulę pokrój w kostkę(...)pieczarki w talarki. 3. Rozgrzej olej dodaj cebulę i posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. 4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje. 5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj. Czarny ryz z grzybam i Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią
AZgotuj!