ryż - 22970 przepisów (strona:305/1532)

babka z ryzem 168

opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć orzeszki, Przygotować ciasto. Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić

w mojej kuchni
Papryka faszerowana 113

ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem

R'n'G Kitchen
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 167

olej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję(...)według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki w sosie pomidorowym 138

łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej(...)wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego

Kulinarne życie
Risotto z grzybami leśnymi 179

pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki(...)zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Paprykarz z makreli 143

przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony

Bajeczna Kuchnia
Risotto z łososiem i szpiankiem 171

szpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). 5. Kroimy łososia bez skóry (zamarynowanego w soku z cytryny, soli i pieprzu(...)kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy świeży szpinak z dodatkiem wyciśniętego czosnku. 7. Do ryżu dodajemy przygotowanego łososia i szpinak Risotto z łososiem i szpinakiem jest bogate w: - kwasy omega-3, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie, - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto cytrynowe z łososiem 158

papryka Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczona papryka 128

Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 min. 3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 4. Ryż mieszamy z pieczarkami. 5. Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C. Faszerowana papryka jest bogata w: - witaminę C (pochodzącą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pomidorówka - zupa pomidorowa z ryżem 170

miękkości.  Z wywaru odławiamy mięso i warzywa, wsypujemy ryż. Gotujemy około 10 minut a następnie wlewamy przecier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie gotowy. Śmietanę dodajemy już na talerzu

Qchnia po prostu
Pierś z kurczaka w sosie curry. 197

pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić w 1 łyżce masła. Dodać(...)obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu około 9 minut z każdej strony. Włożyć do gorącego sosu i zostawić na chwilę, aby mięso przeszło smakiem sosu. Podawać z przygotowanym ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szyszki z ryżem preparowanym 288

zdjąć z palnika i wsypać ryż preparowany. Dokładnie wymieszać  i chwilę przestudzić. Z jeszcze ciepłej masy rękoma formować kulki dowolnej wielkości. Odstawić w chłodne miejsce. szyszki z ryżu preparowanego

O kuchni z uczuciem
Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami 139

dodajemy suszone pomidory i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut.  Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty.  Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego  jego odparowania.  Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy oprószając posiekaną natką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka 178

soli oraz masło. Podajemy też z ugotowanym ryżem.  Smacznego !    na zdjęciu bez ryżu, bo to porcja którą rankiem z dużego garnka odłożyłam do zdjęcia, zakładałam, że ryż zostanie .. a zniknął tak jak i cała reszta ;)  Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka

Kuchnia na wzgórzu
Dzikie gołębie 136

sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.   Ryż czarny i brązowy  gotujemy na sypko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy rozmrożone grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jak grzyby się usmażą dodajmy

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania