riso 250 g di ricotta 50 g di zucchero 600 ml di latte 2 uova 2 mele 1 bacca di vaniglia 1 cucchiaino di cannella mandorle a lamelle PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w mleku(...)minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy ricottę, 1 łyżeczkę cynamonu, ziarenka z laski wanilii oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm smarujemy
La grande e la piccola cuocałyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) do zagęszczenia: wymieszane 4 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz - kroimy w paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej sezamowy - mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Brokuła dzielimy(...)Zdejmujemy na bok ,wylewamy powstały sos i wlewamy sos teriyaki - doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy przygotowaną zawiesiną. Dodajemy usmażone mięso i brokuły - mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem i prażonym sezamem. Smacznego :) 1 porcja - 480 kcal: - białka - 35 g - tłuszcze - 7 g - węglowodany - 52 g - błonnik - 4,75 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku
Moje Kuchenne Rewelacjedanie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej
codojedzeniaSkładniki: ryż, papryka świeża, cebula czerwona. kukurydza z puszki, fasola czerwona z puszki, tuńczyk w oleju, majonez, sól, pieprz Przygotowanie: ryż ugotować, przestudzić. Do zimnego ryżu dodać pokrojoną paprykę i cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze i fasolę oraz tuńczyka i trochę oliwy z puszki z tuńczykiem.Przyprawić solą, pieprzem dodać majonezu, ale nie za dużo żeby
Państwo Wojtczuk gotująkilka ogórków konserwowych (ja dałam ok 10 małych korniszonków), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: ryż ugotować, zostawić do ostudzenia. Kurczaka, paprykę, ogórka świeżego i ogórki konserwowe pokroić. Dodać ostudzony ryż. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem
Państwo Wojtczuk gotująSTYLIZACJA DANIA Tak, jak wspomniałam we wstępie, zupa to płyn bez konkretnego charakteru. Trzeba nadać mu nieco struktury i formy. W zasadzie można utopić w nim wszystkie dodatki, warzywa, ryż itp., ale jeśli nakładać to wszystko warstwami, efekty mogą być zaskakujące (zapewniam, że zupa podana w ten sposób także lepiej smakuje). Pierwsza sprawa – talerz – nie powinien być zbyt krzykliwy(...)malowane wzory, chociaż nie jest to sztywną regułą. Po napełnieniu talerza okazuje się, że zielona tafla zupy niczym szczególnym się nie wyróżnia. Na powierzchni pojawia się więc czarny ryż i smażona na maśle fasolka. Dodatki układam tylko na jednej połowie talerza, aby nie zasłonić tej pięknej zieleni. Jest lepiej, ale to jeszcze nie to, co chcę osiągnąć. Dodaję więc
Chilli Czosnek i Oliwadanie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż… Stwierdziłam, że przyrządzę pilaf z brukselką. Zamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej
codojedzeniarzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju lub klarowanego masła sól morska opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania do podania: ryż basmati lub chlebki pita / naan'; document.write(" "); Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, posypujemy solą i kurkumą. Dodajemy pastę curry (lub chilli) i dokładnie mieszamy rękoma(...)minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, jeśli nie – można dosolić lub dodać odrobinę więcej przypraw. Posypujemy natką kolendry lub ewentualnie posiekaną pietruszką. Podajemy z ryżem basmati (można go ugotować z kilkoma strączkami kardamonu) lub chlebkami. Post Kurczak Jalfrezi pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakunikt mi nie zarzucił, że dogadzam tylko sobie, dziś na blogu pomysł na deserek dla naszych najmłodszych. Powstał przypadkowo co prawda, bo został mi ryż, który ugotowałam do zupki dla Adasia, ale śmiem twierdzić, że takie nieplanowane "pichcenie" zawsze sprawdza się lepiej niż cudowanie ze składnikami, ilościami itp.. Przydały się tu też leśne jagody, które zamroziłam na czarną(...)podanej ilości wyszły mi malutkie dwa słoiczki, prawie po jednym dla Adasia i Olusia 💓 Składniki: 1 banan ½ jabłka 2 łyżki jagód leśnych (mam mrożone) 2 łyżki ugotowanego ryżu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Banana i jabłko obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Dodać jagody, ugotowany do miękkości ryż oraz jogurt naturalny. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy
Kuchnia w czekoladziechciało mi się otwierać i użyłam czerwonego, którego resztka zalegała w lodówce. Ryż arborio powinnam podsmażyć, ale… to lenistwo! 2 porcje: 1 pojedyncza pierś kurczaka 120 g ryżu do risotto (arborio) 200 g pieczarek 50 g parmezanu 1.5 lampki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa do rosołu (suszona włoszczyzna(...)naczynia do zapiekania (najlepiej takie z przykrywką) wylewamy olej, wysypujemy ryż, posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy do smaku przyprawami, zalewamy winem i dolewamy tyle wody, aby sięgała ok. 2 cm ponad składniki risotta. Pieczemy w 190 st. C. Przez 30 minut pod przykryciem – po 15 minutach mieszamy. Po tym czasie zdejmujemy
Kucharzycamarchewka gałązka selera naciowego 2 duże papryki czerwone 3 łyżki oleju sól ziołowa sól, pieprz 2 łyżki mąki 750 ml wrzątku do podania zielona pietruszka, pieczywo lub ugotowany ryż Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, marchew, seler i paprykę w większe kawałki. Kurczaka pokroić w paski grubości ok 1 cm, przyprawić solą ziołową, posypać mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)cebulka zacznie się rumienić, dodać paprykę, kurczaka, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, dusić pod przykryciem ok 30 minut. Gotowa zupa powinna być lekko gęsta. Podawać z chlebem lub kulką ryżu i kleksem śmietanki, posypać zieleniną. Smacznego
coolinarnySałatki, które zastępują cały obiad, u nas zawsze mają wzięcie. Ich składniki w dużej mierze zależą od zawartości lodówki i aktualnych zachcianek gotującego;) Bazą takiej sałatki często bywa ryż albo makaron, warto jednak poeksperymentować z wykorzystaniem różnych kasz. Ugotowana na sypko ulubiona kasza - gryczana, orkiszowa, bulgur lub pęczak - doda nie tylko smaku, ale i wartościowych składników odżywczych. Przygotowując(...)jest rzadszy i spływa na dno miski, więc nie dodaję go do sałatki, tylko podaję w osobnej miseczce, żeby każdy mógł sam polać swoją porcję sałatki. Składniki: 100g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim 300g filetu z kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz
Obiad gotowySkładniki na 3 porcje: 2 torebki ryżu brązowego 2 większe filety z kurczaka 1/2 cukinii 1 papryka czerwona czarnuszka kurkuma suszona natka pietruszki sól pieprz olej kokosowy do smażenia Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam olej(...)wrzuciłam pokrojoną na ćwiartki cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, posoliłam. W trakcie smażenia dodałam pokrojonego w kostkę kurczaka. Jak kurczak był gotowy, dodałam słodką paprykę, czarnuszkę, natkę i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Smacznego
kruche babeczkipory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać, że do tej pory
Bez Cebulidrobną kostkę. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor. Do ziemniaków dodać jaja, ryż, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać. Formę keksówkę (9x25cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, ok 1,5 godziny
Obiad gotowy