ryż - 22970 przepisów (strona:284/1532)

DELIKATNA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JOGURTEM 128

jogurtu naturalnego -50 g sera żółtego startego -100 g brokuła -50 g fasolki szparagowej zielonej -100 g marchewki (u mnie młoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso(...)kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę aby lekko ją przemieszać i jogurt słynął do wewnątrz. Na koniec posypujemy serem i pieczemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Lunch po koreańsku 86

Troszkę tego, troszkę tamtego, do tego sycący ryż i pyszny lunch gotowy. Kombinacji jest wiele i dziś(...)prezentuję Wam jedną z nich, bardzo popularną w moim domu. Pikantna cukinia, czosnkowe tofu i szpinak, a do tego odświeżająca sałata zielona z pomidorami i ogórkami podana z ugotowanym ryżem. Mniam, mniam Polecam też to danie w wersji na lunch do pracy lub szkoły! Składniki: tofu smażone cukinia po koreańsku sałatka zielona z pomidorami i ogórkiem z sosem pomarańczowym szpinak

Lamarida.pl
Pak-choy - Chińska kapusta z patelni z groszkiem i kiełkami 158

Zdrowe proste i szybkie danie jakim są warzywa z patelni to bardzo modna ostatnio przekąska, dodatek do ryżu lub dania mięsnego z ryżem. Ważne aby warzyw z patelni nie poddawać zbyt długiemu podsmażaniu. Zachowają wtedy swoją chrupkość, witaminy i kolor. W ogóle podsmażane warzywa, które pozostają po podsmażeniu na wpół chrupiące są dużo bardziej smaczne. Do tej prostej potrawy skłoniła(...)kapusta chińska również nie potrzebuje długiego podduszania. Wyłączyć ogień, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i kiełki. Wszystko wymieszać a na talerzu posypać ziarnem sezamowym. Podawać do potraw białego ryżu, białego ryżu z miętą lub do potraw mięsnych podawanych z białym ryżem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem. 157

meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. 4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem. Podajemy i smacznego

Izabelawkuchni
Ryż z krewetkami 130

trochę przepisów na zapas. :) Dzisiaj zapraszam na ryż z krewetkami. Składniki: 10 szt krewetek 3 łyżeczki masła łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 woreczek ugotowanego ryżu 150 ml śmietanki 30 % 1 pomidor obrany ze skórki 8 listków bazylii natka pietruszki Wykonanie: Krewetki opłukać, wyczyścić i osuszyć ręcznikiem. Wymieszać z solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło(...)oliwą i przeciśniętymi ząbkami czosnku, smażyć krewetki z każdej strony po ok 4 minuty. Po tym czasie dodać ryż i zalać śmietanką. Pomidora z pietruszką i bazylią zblendować i dodać do krewetek. Całość zagotować. Podawać posypane serem i pietruszką. Smacznego

Trufelkowo
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 147

cukru 1 małe dojrzałe awokado ćwiartka białej części pora pół szklanki mąki pszennej pół szklanki lodowatej wody pół jajka pół łyżeczki sosu sojowego spora ilość oleju do smażenia. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia. W tym samym(...)czasie upiecz łososia przez ok. 15 minut, a następnie pokrój go na 4 paski. Awokado obierz i pokrój w grube paski. Pora pokrój w piórka i przygotuj chrzan wasabi. Ryż podziel na 4 porcje i każdą z nich ułóż na arkuszu nori. Następnie umieść na nim łososia, smarując obficie chrzanem. Dodaj pora oraz awokado. Zawiń sushi, a brzeg nori

Tradycyjna Kuchnia
DELIKATNA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JOGURTEM 345

jogurtu naturalnego -50 g sera żółtego startego -100 g brokuła -50 g fasolki szparagowej zielonej -100 g marchewki (u mnie młoda ) -1 łyżka oliwy/masła Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy najlepiej parę godzin wcześniej aby dobrze napęczniał. 2. Mięso(...)kroimy w kostkę, doprawiamy wedle uznania i podsmażamy na patelni. 3. Jeśli macie mrożone warzywa (tak jak ja) to gotujemy je do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż, warzywa, mięso, zalewamy jogurtem, doprawiamy. Polecam delikatnie widelcem "powbijać się" w zapiekankę aby lekko ją przemieszać i jogurt słynął do wewnątrz. Na koniec posypujemy serem i pieczemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa ogórkowa z ryżem 117

łyżki wywaru (posłuży do przyrządzenia zaprawy) Gdy odlany wywar lekko ostygnie dodaję  śmietanę i płaską łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie mieszam .Do wywaru dodaję ugotowany  ryż, i dolewam przygotowaną zaprawę. Dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki się połączyły :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Paprykarz weganski 195

puszka ciecierzycy 2 starte na grubych oczkach marchewki 2 posiekane małe cebulki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz natka pietruszki do posypania Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu(...)był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chwile podgrzewamy. Paprykarz jest pyszny i na zimno i na ciepło. Ja i Córcia jadłyśmy go jako danie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łódeczki Paprykowe Faszerowane Ryżem Z Warzywami I Kurczakiem 155

korzenia pietruszki 1 filet z kurczaka pojedynczy 1 mała cukinia przyprawa do kurczaka sól, pieprz, papryka ostra, słodka, warzywko do smaku ser żółty na wierzch olej/oliwa do smażenia 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)patelni z olejem/oliwą przesmażamy warzywa z cebulą oproszone solą, pieprzem oraz warzywkiem. Następnie kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojona i przyprawiona pierś z kurczaka. Przesmażamy całość. 3. Kiedy ryż jest gotowy, dodajemy go do warzyw i kurczaka, mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy. 4. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwa, obsypujemy solą i nakładamy farsz. Na wierzch

Gotowanie...to proste !
Zupa z kalarepą i ryżem 142

obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 538

gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę należy obgotować we wrzątku po 20 minut z każdej strony . W międzyczasie przygotować sobie farsz(...)miski wrzucamy mięso,drobno pokrojoną smażoną cebulkę,ryż,całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią,przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy. Następnie,główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyncze liście,z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liść i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu

Różne smaki w kuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem z rosołu 408

rosołu 1 torebka ryżu 1/2 puszki zielonego groszku 1 cebula 10 pieczarek olej sól pieprz 15 dag sera żółtego (edamski, lub gouda) 1 kulka mozarelli pietruszka – opcjonalnie Ryż gotuję w osolonej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju smażę cebulę pokrojoną w kostkę, dodaję(...)obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy pieczarki już dochodzą dodaję pokrojone mięso z rosołu (u mnie były to 3 udka). Doprawiam solą i pieprzem. Do dużej miski przekładam ryż, zawartość patelni, groszek zielony, garść startego na tarce żółtego sera i pół kulki mozzarelli drobno posiekanej. Wszystko mieszam. Przekładam do żaroodpornego naczynia. Posypuję startym żółtym serem i układam plastry

MojaQchnia.pl
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 174

szklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych -2 łyżki musztardy -łyżka majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Kukurydzę i groszek odsączyć na sitku. Ryż przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, groszek, pokrojone ogórki i tuńczyka razem z olejem. Dokładnie wymieszać. Dodać musztardę, majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje

Zielona Kuchnia
Aromatyczne, śliwkowe żaglówki 146

bardzo dojrzała śliwka 50 ml brązowego ryżu łyżka oleju sezamowego płaska łyżka pasty tahini łyżka syropu klonowego 1 cm imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju 12 listków szałwii Ryż ugotować do miękkości w 100 ml wody. Śliwki umyć, przepołowić(...)wyjąć z nich pestki, a następnie np. łyżką do melonów wyjąć trochę miąższu, by w ten sposób zrobić wgłębienia w owocach. Połówek w dojrzałej śliwce nie wydrążać. Do ciepłego ryżu dodać olej sezamowy, pastę tahini, syrop klonowy i starty imbir. Wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozprowadzić łyżkę oleju. Wkładać po łyżeczce masy ryżowej do śliwek. Owoce układać w naczyniu. Połówki

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania