mrożonego groszku 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego koperku oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do dokładnego odsączenia. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obydwu stron(...)był nią dokładnie przykryty. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go też ugotować na parze. Do miski wrzucamy ryż, pokrojony schab, ugotowany groszek. Ogórka kroimy w ćwierć plasterki i dorzucamy do sałatki. Wszystko przyprawiamy według gustu i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatitySzparagi kroimy na kawałki. Czosnek miażdżymy, szalotki siekamy i podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. Bulion podgrzewamy i utrzymujemy ciepły. Do czosnku i szalotki dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając(...)główek) podsmażamy na oliwie na patelni lub gotujemy na parze. Powinny pozostać al dente. Pod koniec dodajemy główki szparagów, Po 15 minutach sprawdzamy miękkość ryżu ( nie może być rozgotowany ani za suchy). Gdy jest już wystarczająco miękki zdejmujemy go z ognia, jeśli nie, jeszcze gotujemy. Do ugotowanego ryżu dodajemy masło, parmezan
Kulinarne przygody Gatitygodziny. Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia. Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez(...)minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka. Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą
Kulinarne przygody Gatitycebulę. Podsmażamy na patelni. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy. Dokładamy przygotowany ryż. Podsmażamy kilka minut aż ziarenka się zeszklą. Następnie dolewamy chochlą podgrzany bulion. Czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejne chochle. Robimy tak do momentu kiedy ryż stanie się al dente (czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania ryżu doprawiamy(...)risotto solą oraz pieprzem. W czasie kiedy ryż dochodzi siekamy na drobno listki pietruszki oraz ścieramy żółty ser na dużych oczkach. Kiedy uznamy że ryż jest gotowy zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy masło, ¾ startego żółtego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu posypane startym żółtym serem oraz opcjonalnie skropione oliwą. Smacznego
Kolizje Smakówtemat tego dania. Co to jest pilaw? Znany jako pilaf, pilav, pilafi czy też polov , pilaw to po prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego(...)zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane są różne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być najpierw obsmażany na tłuszczu a potem gotowany, może być gotowany na parze lub duszony w aromatycznym płynie aż do jego całkowitego wchłonięcia. Danie
Chilli Czosnek i Oliwamusi ona nabrać smaku od warzyw, dzięki temu ryż będzie smaczny, jeżeli dodasz bulion możesz smażyć warzywa krócej ). Spróbuj i dopraw sofrito (czyli warzywa) solą i pieprzem. Podpraż ryż na suchej patelni przez 20 sekund, po czym rozprowadź go równomiernie na powierzchni sofrito . Ogólnie proporcja ryżu do wody powinna wynosić ok. 1:3. Możesz szybko przemieszać(...)Gotuj paellę na małym ogniu przez ok. 12 minut, po czym zwiększ ogień do średniego-dużego i gotuj 5-7 minut, aż ryż będzie al dente. Uważaj, aby ryż się nie przypalił, w razie czego zdejmij danie z ognia. Udekoruj wierzch paelli paskami pieczonej papryki. Przykryj paellę folią aluminiową i odstaw na 5 minut. Zdejmij folię i postaw
Chilli Czosnek i Oliwamielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz) ryż po meksykańsku sos tacos ostry (gotowy) starty żółty ser tortille oliwa z oliwek Ryż po meksykańsku torebka ryżu 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa 1/2 pomidorów w puszce papryczka piri piri drobno pokrojona Na rozgrzaną oliwę wrzuciłam ryż , cały czas mieszając(...)przypalił, prużyłam ok. 3-4 min. Gdy zbrązowiał, dodałam sprasowany czosnek, piri piri i pomidory. Zmniejszyłam ogień, zalałam szklanką rosołu i pod przykryciem gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała. *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda
bastalenaoczywiście wszystkie były puste :) Podałam ryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób: Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi" 4 jajka 3 łyżki oliwy 1 cebula 8 pieczarek (lubimy pieczarki :>) 1 kostka rosołowa wołowa 2 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz(...)Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą w poprzednim poście). Podczas gotowania się ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce mieszamy śmietanę
Emcia Pichcihiszpańska. Paella kojarzy mi się przede wszystkim z daniem z owoców morza. Tak naprawdę jest jednak bardzo wiele jej wersji, a wspólnym mianownikiem jest ryż przyprawiony szafranem. Oryginalnie ryż przyrządzany jest w taki sam sposób jak ten do risotto, jednak ja z braku czasu ugotowałam go normalnie. Do dania dodałam włoską salami, która spasowała idealnie. Jeśli chcecie pozostać(...)jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie zrezygnować z papryczki lub zminimalizować jej ilość. Polecam!! Paella z kurczakiem i włoskim salami Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½ pęczka cebuli
Mania GotowaniaWtem ciężkie i głośne wycie budzika. A gaj oliwny natychmiast znika. BRĄZOWY RYŻ Z OLIWKAMI. /przepis własny; inspiracja - pobyt w hotelu Windsor;/ na 2 porcje 2 woreczki brązowego ryżu szklanka pokrojonych w plasterki oliwek zielonych 1 biała cebula 2 ząbki czosnku bulion warzywny pieprz kolorowy kilka łyżek oleju ryżowego Ryż brązowy gotuję w bulionie aż do miękkości (uwaga(...)zajmie to znacznie więcej czasu, niż w przypadku zwykłego ryżu). Następnie odcedzam, rozcinam woreczki. Na patelni rozgrzewam olej, szklę obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Wrzucam oliwki, chwilę przesmażam, po czym dodaję ryż. Wszystko dokładnie smażę, a pod koniec doprawiam pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitorebki) paluszki krabowe łosoś wędzony awokado ogórek zielony majonez ocet winny (w oryginale powinien być ryżowy, jednak nie miałam takiego pod ręką) cukier sól wasabi sos sojowy Zaczynamy od ryżu. Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy parę razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie na wsadzamy do garnuszka (na 1 porcję ryżu, 1,5 porcji wody). Gotujemy aż ryż wsiąknie całą wodę. Zostawiamy na 15 min do ostygnięcia i przygotowujemy sos do ryżu. Łączymy ocet, cukier i sól. 1 część octu, na pół części cukru i 1/8 części soli. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z ryżem. Na listku nori rozkładamy ryż, zostawiając ok 1,5-2 cm z jednej strony. Przy brzegu układamy łososia/paluszki krabowe
Brzuszki Łakomczuszkizmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny, brązowy ryż i szpinak. Zapraszam. Sola ze szpinakiem i brązowym ryżem (porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej(...)czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną suszonego rozmarynu i skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (w przypadku brązowego ryżu będzie to ok. 30 min.). Teraz mamy chwilę dla siebie :) Kiedy do końca gotowania ryżu zostanie
Ratunku obiadSzalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty (ok. 2-3 minuty). Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje. Do risotto dolewać po chochelce bulionu i gotować mieszając do czasu wchłonięcia płynu przez(...)ryż. Czynności powtarzać aż skończy nam się bulion. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran. Risotto powinno się gotować ok. 15-17 minut. Ryż nie może być rozgotowany, bo powstanie nam kleik zamiast apetycznego obiadu ;). Potrawę zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem (u mnie nie było takiej
Obiad za dychęZostało mi po obiedzie trochę ryżu i zastanawiałam się jak go wykorzystać. Miałam ochotę na ryż na słodko, więc szukałam składników pod tym kątem i wybrałam(...)mleczko kokosowe, truskawki i świeżo zakupione opakowanie Bio Canihua-Pops, czyli prażonego ziarna Canihua o orzechowo-czekoladowym aromacie. I wyszedł fajny warstwowy deser, czyli coś, co bardzo lubię! Składniki: ryż brązowy ugotowany mleczko kokosowe truskawki + trochę miodu/słodu Bio Canihua-Pops Specjalnej pracy przy tym nie było: warstwa ryżu zmieszanego z mleczkiem kokosowym, na to warstwa musu truskawkowego
Zdrowa Kuchnia Sowy