dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę. A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej (o). I przystąpiłam do próbowania ciekawa, jak zwykle w takiej sytuacji, jak toto będzie smakować;) Zdjęcia wyszły mało słoneczne - lało akurat cały dzień(...)Gość: agabi, 94-193-75-176.zone7.bethere.co.uk 2012/06/20 10:30:51 nigdy nie używałam mleczka kokosowego, koniecznie wykorzystam Twój przepis. pozdrawiam zawsze.oliwek 2012/06/20 12:50:47 fajne połączenie szpinaku, ryżu, mleczka :) wedelka 2012/06/20 13:14:53 Ale ciekawe połączenie :) Zapisuję do wypróbowania :) basia3005 2012/06/20 15:30:05 uwielbiam szpinak .. laczylam ze smietanka sojowa, ale z mleczkiem kokosowym nie ! juz notuje
Zdrowa Kuchnia Sowymleka 2,5 szkl. ryżu białego 4 łyżki cukru cukier waniliowy Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu. Nadzienie: 2 kg letnich jabłek, np papierówek 5 łyżek cukru łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, pokroić. W dużym rondelku smażyć jabłka(...)koniec smażenia dodać cukier i cynamon. Naczynie żaroodporne lub małe foremki do zapiekania posmarować masłem. Układać warstwy:y ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż Do polania: 300-350 ml kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 2 jajka Wszystko wymieszać - polać zapiekankę. Piec w 160 stopniach około 40-45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 szk ryżu 2 szk mleka kokosowego 3 szt jabłka 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego 1 łyżka cukru waniliowego cukier trzcinowy do smaku cynamon szczypta Przygotowanie: Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie się całe mleko.Ryż dosłodzić do smaku(...)pokroić w cienkie plasterki.Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości.Zdjąć z pieca dodać miód, 1 łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu.Na talerz wyłożyć ryż a na ryż wyłożyć podsmażone jabłka.Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym
Ala piecze i gotujeprażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy i mandarynek, skórkę, oraz zioła i łączymy wszystko z ryżem. Gdy ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać. W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć(...)gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotta(lepiej przy końcu gotowania) . Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia – należy często mieszać, aby ryż się nie przypalił. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Ryż
Mia Cucina SofietaWirujący Seks...I stwierdziłam że dla nas niech zostanie wątróbka drobiowa z ryżem, a dla łaknących tłumaczenia : wirujący ryż :) Trochę pozmieniałam I wyszło to : Składniki 2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka tymianku(...)tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy ok 5 min. I prawie gotowe.:) Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Wątróbke możemy zmieszać z ryżem lub położyć na ryżu. Potrawa ma nieziemski smak.. co jak co , ale ja uwielbiam wątróbkę
Smaki Edytyzdrowe jedzenie. Dzisiaj ryż z ziołami prowansalskimi, dodatkiem warzyw i sezamem. Coś na włoską nutę, ale bez makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi. Składniki : * torebka dowolnego ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól, pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam(...)Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem
Magiczne Życie Martypatelnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paseczki marchwi. Przykryć i dusić przez ok 15 min. W międzyczasie przygotować ryż. Na patelnie z odrobiną oliwy z oliwek wrzucić ryż, chwilę podsmażyć i zalać białym winem. Gdy ryż wchłonie wino, zalać częścią bulionu, cały czas mieszając. Czynność powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki. Normal 0 false false(...)size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Gdy ryż bedzie gotowy połączyć go z kurczakiem i warzywami (dodać też ugotowane i pokrojone na mniejsze częsci szparagi), dodać imbir, masło oraz serek homogenizowany. Wymieszać dokładnie
Zgrabne Gotowanieprzez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki(...)Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę zamiast risotto ;) Gdy ryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto będzie jeszcze bardziej kremowe. W razie potrzeby doprawić solą, ale uważajcie bo ser jest słony! Smacznego
Zgrabne Gotowaniezdjęciu krewetek) wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlać białe wino. Poczekać aż ryż wsiąknie wino (stale mieszając), a następnie wlać chochlę bulionu, lub wody z gotowania szparagów. Ponownie czekać, aż ryż wszystko wchłonie, po czym wlać kolejną porcję. Czynność powtarzać(...)ryż będzie całkowicie miękki. Do ryżu dodać resztę składników - krewetki z cebulką, pokrojone szparagi (ja kroiłam 1 szparaga na 3 części), posiekane suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Wymieszać i zdjąć patelnię z gazu. Na sam koniec dodać masło oraz ser. Wymieszać po raz ostatni. Jeść od razu - inaczej się nie da bo jest zbyt pyszne! Smacznego
Zgrabne Gotowaniemasła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się wchłonie, powtarzamy aż ryż stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł. W międzyczasie kroimy paprykę w paski, pieczarki w talarki, brokuła w różyczki(...)boczek w duże paski. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu. Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu. Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty
Czerwona Porzeczkaprzygotowania. Nasza papryka faszerowana, zapiekana w piekarniku, zachwyca aromatem i smakiem, a sos pomidorowy nadaje całości wyjątkowy smaczek. Papryki faszerowane mięsem mielonym – wyjątkowa przysmak Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to danie, które zdobyło serca smakoszy na całym świecie. To nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe danie, które można podać jako główne danie na obiad czy uroczysty(...)ponieważ to one nadadzą potrawie wyjątkowy charakter. Do przygotowania nadzienia warto wykorzystać wysokiej jakości mięso mielone, które jest delikatne i soczyste. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami oraz dobrze ugotowanym ryżem, nadzienie nabierze wyjątkowego smaku i konsystencji. Całość zapiekamy w piekarniku, co sprawia, że danie jest lekkie, a papryka zachowuje swoją soczystość. Przepis na faszerowaną paprykę z mięsem mielonym Oto nasz
Ania i Marcin gotująsprawia, że brownie jest puszyste i wilgotne. Mus malinowy to idealny dodatek do brownie. Danie na kolację było zarówno smaczne, jak i zdrowe. Dhal z soczewicy z ryżem to tradycyjne danie kuchni indyjskiej, które zachwyca smakiem i aromatem przypraw. J est często podawany z ugotowanym ryżem. To delikatne ziarna ryżu stanowią idealny kontrast dla gęstego i aromatycznego(...)dhalu. Ryż działa również jako doskonały nośnik dla soczewicy i przypraw, co sprawia, że danie jest sycące i zrównoważone. Nie mogłam uwierzyć, że takie pyszne jedzenie może być częścią diety. Efekty Choć ocenić catering dietetyczny na podstawie jednego dnia jest trudno, to muszę przyznać, że moje pierwsze wrażenia były pozytywne. Posiłki były smaczne, satysfakcjonujące i zdecydowanie dostosowane
Moja smaczna kuchniabardziej kremowej konsystencji. Warzywa na parze: podawaj dorsza z ulubionymi warzywami na parze, takimi jak brokuły, marchewki, groszek czy kalafior. Warzywa zachowują swoją świeżość i chrupkość. Kuskus lub ryż: dorsz doskonale współgra z lekkim kuskusem lub delikatnym ryżem basmati. Posyp ryż startym parmezanem lub migdałami dla dodatkowej tekstury. Świeże sałatki: dorsza można podać z lekką sałatką
Moja Książka Kucharskadół i smaż przez około 4-5 minut. Delikatnie obróć łososia i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż mięso będzie soczyste i różowe. Podawaj marynowanego łososia np. z ryżem i warzywami lub sałatką. Łosoś z Sosem Cytrynowym i Kaparami: Składniki: Filet z łososia Sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżki kaparów 2 łyżki masła Sól i pieprz(...)sosami. Warto wybrać sałatki z lekkimi dressingami, np. na bazie jogurtu i ziół, które równoważą bogaty smak ryby. Idealnym towarzyszem łososia są również warzywa grillowane, purée ziemniaczane lub ryż. Przygotowanie smażonego łososia z sosem koperkowym, cytrynowym lub winnym doda daniu dodatkowego smaku i świeżości. Łosoś ile smażyć - podsumowanie Opanowanie sztuki smażenia łososia to droga do uzyskania wyjątkowej uczty kulinarnych
Podstawy Gotowaniapostaci botwinki z młodym czosnkiem i fetą. Oryginalnie ta sycylijska przekąska nadziewana jest pomidorami i mozzarellą, ale moja wersja jest równie smaczna, polecam :) 10-11 sztuk: 200 g ryżu arborio 20 g tartego parmezanu 20 g masła sól do smaku jajko 0/5 szklanki bułki tartej nadzienie: 100 g botwinki 4-5 ząbków młodego czosnku (lub 1 zwykły) 1 łyżka soku(...)łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka oliwy 80 g mozzarelli lub fety sól i pieprz do smaku dodatkowo: 1 l oleju do smażenia świeżo mielony pieprz do posypania Ryż przesypujemy do litra gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu, około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Od razu dodajemy starty parmezan i masło. Doprawiamy solą i odstawiamy
Mienta blog