jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ ryż może się przypalić. Gdy jest taka potrzeba podlewamy wodą
VioletoweKucharzeniewarzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry(...)chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej gorącej wody) i doprawić do smaku
Mix smakuschabu * sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami), lub osobno papryka i suszone pomidory Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozsypać na tacy w celu wysuszenia. Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski. Usmażyć na rumiano na oleju i przyprawić Vegetą(...)posiekać. Do rondla wlać nieco oleju, do zimnego wsypać dymkę, szczypior i zeszklić. Następnie dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem, solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15
Mix smakupapryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min. W tym czasie ugotować ryż. Po 15 min. sprawdzić(...)curry nie wymaga jeszcze dosolenia i czy jest odpowiednio pikantne, jeśli jest za rzadkie można zagęścić skrobią kukurydzianą lub mąką pszenną, zestawić z ognia. Do miseczek włożyć gorący odcedzony ryż i polać curry
Mix smakuwięc były kotleciki mięsne z dodatkiem ryżu.. 70 dkg mielonego mięsa 1 cebula bułka tarta 2 jaja 1 saszetka ryżu Piątnica sól, pieprz, wegeta olej Ryż gotować [ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym ], dodać do mięsa mielonego.Dodać jajka, pokrojoną cebule i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej
Moje domowe kucharzenieśrednia * cebula- 1 średnia * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 6 łyżek * oliwa- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.) Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, po chwili dodać marchewkę, dodać listek laurowy i ziele(...)łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaoliwki, ser, mięso… Ja, mimo wielokrotnych prób, jednak zawsze wracam do wersji 'podstawowej'- taka smakuje mi najbardziej i Wam też taką polecam :) Wypróbujcie, jest naprawdę pyszna! 3 porcje: * ryż parboiled- 100 g * pomidorki koktajlowe(...)około 10 szt. * ogórek kiszony- 2 średniej wielkości * jajka- 3 szt. * szczypiorek- 3 gałązki * oliwa z pestek winogron- 2 łyżki * sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić. Do miski z ryżem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka i szczypiorek. Całość polać oliwą, doprawić i dokładnie wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacharakterystyczny smak. Płatki glonów nori. Zawsze się zastawiałam co tak capi w sushi. I zawsze zwalałam to na rybę. Sorki, łosiu. To najtrudniejsza część, gdyż od stopnia ugotowania ryżu zależy dobrze zrobione sushi. Trzeba w odpowiednim czasie wyczuć moment i zdjąć garnek z gazu ;) Potem ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie(...)osobny zestaw wasabi, imbiru i sosu. I jeszcze te przeklęte pałeczki. Dzięki nim mam wrażenie, że dłużej sushi jem niż przygotowuję. Ale pomału nabieram wprawy. Sushi maki #1 250g ryżu do sushi 8 łyżek octu ryżowego 5 płatków glonów nori kawałek surowego łososia kilka sztuk krewetek kilka sztuk paluszków krabowych ogórek zielony pokrojony w słupki żółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona
bastalenasynek uwielbia ryż na mleku, najchętniej jadł by go codziennie:) dlatego postanowiłam troszkę go udoskonalić:) W ogrodzie mam sporo rabarbaru, więc żal byłoby go zmarnować. połączyłam ryż na mleku z rabarbarem i powstało danie idealne na podwieczorek, jak i na śniadanie... Składniki: 100g ryżu, 1 l mleka, 100g cukru, 4 łyżki masła, 4 łyżki śmietanki(...)stale mieszając, podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli bardzo wlewać mleko. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, często mieszając. Gotowy ryż wymieszać ze śmietanką i rozłożyć do pucharków. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do garnka, zalać małą ilością wody (ok. 1/4szkl.), dodać cukier puder oraz sok z cytryny
Z miłości do słodkościdlatego, że aktualnie marnie stoję z czasem, a ryż wujka Bens'a robimy tylko w 10 minut <3 Składniki na danie dla dwóch osób: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego (125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory(...)mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało. Trzymamy wszystko na patelni jeszcze 5 minut i gotowe
Emcia Pichcipaluszki krabowe awokado ogórek serek philadelphia glony wasabi sos sojowy marynowany imbir różowy zaprawa do ryżu cukier Wysypujemy ryż z torebek i płuczemy go aż woda będzie przejrzysta. Ryż gotujemy (nad powierzchnią ryżu musi być ok 1,5 cm wody). Po ugotowaniu studzimy ryż. Dodajemy zaprawę (2 łyżki) i cukier (1 łyżeczka). Całość dokładnie mieszamy. Na glonach(...)rozkładamy ryż, zostawiając 1,5cm wolnych glonów z jednej strony. Następnie układamy składniki (u mnie połączenie łosoś lub paluszki krabowe + awokado + ogórek + serek). I rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki (grubość ok 5 cm). Podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem mrynowanym. Pyszniutkie! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipietruszkę kroję w plasterki. Warzywa dodać do zupy i wsypać ryż z torebki. Ugotują się w tym samym czasie. Jeśli warzywa dodajecie w większych kawałkach to ryż możecie dodać kilka minut później żeby się nie rozgotował. Można także ugotować ryż oddzielnie i dopiero potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :) Kiedy(...)warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano. Jeśli ktoś lubi może zabielić zupę zahartowaną śmietaną. Dla podkreślenia charakteru zupy można dodać kilka kropli sosu Tabasco, zwłaszcza jeśli
Ze smakiem i z pasjąmieszanką natrzeć filety. Filety wstawić do lodówki na około godzinę, można też na dłużej. Do miski włożyć wszystkie składniki sosu balsamicznego, dodać truskawki i wymieszać. Ryż: Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej wodzie (20 minut), aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi, po dwudziestu minutach opłukać i odsączyć. W garnku rozgrzewamy(...)olej lub masło, dodajemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka ryżu będą się robić lekko przezroczyste. Następnie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy! Garnek zdejmujemy z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni
Blondynka Gotujezeszkli (można ją lekko zrumienić), a następnie wsypujemy ryż. Podsmażamy go ok. 2 min., a po tym czasie stopniowo dolewamy bulion. (Ja wlewam go na trzy razy.) Kiedy ryż wchłonie pierwszą porcję wywaru, dodajemy kolejną. Postępujemy tak z całym bulionem. Gdy ryż wchłonie już cały płyn, dolewamy mleczko kokosowe oraz sok z ananasa, dodajemy także posiekaną papryczkę(...)Ugotowanie ryżu zajmuje zazwyczaj ok. 20 min. Po ok. 15 min. od wsypania ryżu do garnka, możemy dodać kurczaka. Całość cały czas mieszamy, pilnując by się nie przypaliła. Kiedy ryż jest już miękki, a kurczak ugotowany, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy natkę i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy w głębokich talerzach, posypane drobno startym serem. Bardzo lubię takie dania
Ratunku obiadfruktozą, ale moje były odpowiednio słodkie. Ryż gotuję jak najkrócej. Nakładam na talerz i zajadam:) Komentarze cynamonwkuchni 2010/03/04 21:15:24 A właśnie chodzi za mną ostatnio taki ryż... Ale miksu truskawkowo-jabłkowego jeszcze nie próbowałam.;) sowa_nie_sowa 2010/03/05 08:23:48 Ja też najczęściej same jabłka używam, ale z truskawkami jest jeszcze lepsze:) W ogóle przy(...)Montignacu polubiłam tego typu dania, które kiedyś nie istniały prawie dla mnie. Taki ryż albo makaron z serem jadłam raz na 100 lat. A teraz bywa, że codziennie
Zdrowa Kuchnia Sowy