Ryż – 100 g Tuńczyk w oleju – 1 puszka Oliwki zielone – 10 szt Cytryny – 1/2 szt Oliwa -1/2 łyżeczki Majonez -1 łyżka Jogurt naturalny – 1 łyżka pieprz sól Ryż ugotować na sypko, odcedzić i przestudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju, wsypać do miski z ryżem. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Oliwki pokroić w plasterki
przepisy- MilkiRyż- 100 g Ananas z puszki- 6 krążków Groszek zielony – ½ puszki Kukurydza – ½ puszki Seler naciowy – 1 łodyżka Oliwa – 2 łyżki Sok z cytryny Pieprz kolorowy Sól Płatki migdałowe Ryż ugotować, odcedzić i przestudzić. Krążki ananasa wyjąc z puszki, odsączyć z nadmiaru soku i pokroić na małe kawałki. Groszek i kukurydze odsączyć na sicie i wsypać(...)miski z ryżem i ananasem. Łodyżkę selera pokroić na plasterki. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos i delikatnie go wymieszać z sałatką. Posypać płatkami migdałowymi
przepisy- MilkiPapryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, zapiekane w piekarniku. Przepis jest super prosty, a papryki wyglądają i smakują niesamowicie… Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 2– 5 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 5 papryk 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu basmati 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli szczypta chili szczypta pieprzu łyżka oleju 1. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, jajko, przecier, cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz na razie odkładamy na bok. 2. Papryki myjemy, osuszamy następnie
karolgotuje600g fileta z kurczaka – 3 łyżeczki mleczka kokosowego – świeża bazylia lub kolendra (opcjonalnie) – 1 sos Tikka Masala firmy Patak’s – 1 szklanka suchego ryżu jaśminowego – 1 sól i pieprz Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, wycieramy w papierowy ręcznik i kroimyw średnią kostkę. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy mięso(...)będzie kruche dodajemy gotowy sos Tikka Masala oraz 3 łyżeczki mleka kokosowego. Całość gotujemy kilka minut pod przykryciem. W tym samy czasie gotujemy ryż jaśminowy wg. przepisu na opakowaniu. Oddcedzamy. Układamy ryż w miseczkach. Następnie dodajemy naszego kurczaka Tikka Masala. Wszystko posypujemy swieżą kolendrą lub bazylią Pyszne indyjskie danie gotowe Danie jest przepyszne i bardzo rozgrzewające
I LOVE LIFESałatka z kurczakiem, selerem naciowym, żurawiną i ryżem z dodatkiem cebuli i majonezu to ciekawe i smaczne połączenie składników. Jest to doskonała propozycja która nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy, smakuje wybornie jest pożywna i sycąca na długo daje uczucie sytości. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia(...)ugotowanego ryżu 3-4 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula 2 garście żurawiny 3- 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 20 minut. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu
Smakowite Daniaodcedź wodę, przełóż soczewicę do miski i delikatnie zblenduj za pomocą ręcznego blendera. Soczewica powinna mieć ,,kawałki”, nie musi być idealnie gładka. W drugim garnku ugotuj do miękkości ryż. Powinno zająć Ci to ok. 10 – 14 minut. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, mieszaj od czasu do czasu, aby się(...)przypaliły. Potem do miski przełóż kolejno: podprażony słonecznik, posiekaną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane, sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz oliwę. Następnie dodaj soczewicę i ryż. Zagnieć wszystko na lepką masę. Blachę wysmaruj oliwą. Formuj średniej wielkości kotleciki i układaj je na blasze do pieczenia. Piecz ok. 25 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł
365 dni dookoła kuchnichrzciny, komunie, wesela). Inne sałatki: ** Sałatka z paluszkami krabowymi ** Sałatka z szynką i ananasem ** Sałatka brokułowa z papryką ** Sałatka jarzynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g ugotowanego ryżu 250-300 g szynki pół puszki kukurydzy konserwowej 1 świeża papryka 2 jajka na twardo pęczek świeżego koperku 2 łyżki majonezu sól i pieprz Ryż ugotuj według instrukcji(...)opakowaniu, odsącz z wody i zostaw do wystygnięcia. Szynkę, paprykę oraz jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę. Przełóż je do dużej miski. Dodaj ryż, posiekany koperek, odsączoną kukurydzę, majonez i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub przechowuj w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Domowe pieczywo czosnkowe Sałatkę z brokułami i szynką
Kulinarny S.O.S.window.adsbygoogle || []).push({}); Są tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Składniki: 1 główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 400 g ryżu, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb(...)kapusta będzie już miękka, delikatnie ściągamy liście i wycinamy twarde fragmenty. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do większej miski i dodajemy do niego wcześniej uduszone na patelni mięso. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy delikatnie na odrobinie masła i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plCześć! No to kolejny eksperyment z serii : „czy można zrobić ciasto z..” ? : ) Można. Temat przewodni: ryż i przepis p. Wachowicz ( tutaj ). To ciacho z pewnością przypomni Wam w smaku popularny deser ryżowy z misiem ; ) , a także ku mojemu zadowoleniu- sernik(...)Taka forma ryżowej mlecznej zapiekanki sprawdzi się na pewno , gdy macie ochotę na bardzo mleczne i zdrowe ciacho. Likier pomarańczowy nadaje mu niezwykłego smaku. Polecam! Składniki: 300 g - ryżu ( najlepiej do risotto, ale ja użyłam zwykłego długoziarnistego) 2 l mleka ¾ szklanki cukru 5 jaj szczypta soli 4-5 łyżek likieru pomarańczowego skórka otarta z pomarańczy Ryż
Domowe ciastaziemniaki 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 nieduża cukinia 1 niepełna szklanka bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Kapustę drobno kroimy w kosteczkę *** *** Ryż gotujemy według przepisu(...)opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, kapustę oraz drobno pokrojone pół papryki czerwonej. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich
Blog z Apetytemuwielbiam proste, szybkie i pyszne rozwiązania. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis. Prosta sałatka ryżowa składa się z minimalnej ilości składników. Jeśli tak jak ja macie ugotowany wcześniej ryż (u mnie nic się nie może zmarnować), to przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil(...)Sałatkę ryżową z tuńczykiem możecie śmiało podać w ramach śniadania, na przyjęciach lub zabrać ze sobą do pracy. Jest pyszna i syci na długo. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon 1/4 dużej żółtej papryki 160 g tuńczyka w kawałkach 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu świeżo mielony czarny pieprz
Słodkie okruszkiKrówki i masło kroimy na mniejsze kawałki. Podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia się składników. Co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić masy. Zdejmujemy z palnika. Do masy dodajemy ryż preparowany i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie z ciepłej masy formujemy w dłoniach szyszki (kuleczki lub bardziej owalne kształty). Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo można dodać do masy
Smaki Na Talerzukaszy manny olej do podsmażenia Na sos: 1 szklanka passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka majeranku pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy mielone mięso, ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając kaszę manną. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Formujemy pulpeciki. Obsmażamy je na oleju lekko ruszając rondlem
Słodkie okruszkiugotować, ostudzić.Cebulę obrać i pokroić w kostkę,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę lekko zeszklić, dodać marchewkę i chwilkę razem przesmażyć.Do kalafiora wbić jajko, dodać ryż, cebulę z marchewką, mąkę i bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku.Patelnię rozgrzać, w tym czasie formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej[ u mnie panierka panko
Moje domowe kucharzeniepełne łyżki (z lekką górką) pasty warzywnej Lutenica – do nabycia w Kuchnie Świata 0,8 l bulionu 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy mielone, startą na tarce lub drobniutko posiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno
Słodkie okruszki