ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:110/442)

Curry z kurczaka (Madras) / Chicken Madras 78

Curry z kurczaka / Chicken Madras Dziś zapraszam na pyszne i rozgrzewające curry z kurczaka . Dziś to szybka wersja kurczaka madras przygotowanego z dodatkiem pysznej pasty o

Lekcje w kuchni
Kurczak po chińsku z ryżem 331

ryż i kurczaka to zapraszam w podróż do Chin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego. Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - 1/2 opakowania warzyw mrożonych (włoszczyzna lub chińszczyzna) - 1 łyżka oliwy - przyprawy Najpierw rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski(...)mrożone warzywka. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka. Jeżeli ktoś lubi można też użyć gotowy fix do dań po chińsku. W między czasie gotujemy ryż. Ja używam ryż Basmati bo jest smaczny i szybko się gotuje. Na talerzu układamy ryż i dajemy go na boli a na środku dodajemy potrawkę i gotowe

Kuchenne Wariacje
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 146

kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą ; blog: Smaczne-zdrowe Bataty i ciecierzyca w garam masala ; blog: Smaczne opowieści GROCH Groszek z marchewką i dynią ; blog: Czerwień i błękit Zupa grochowa ; blog: Moje domowe kucharzenie Zupa(...)kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem 116

Dziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150

Kuchenne Wariacje
Kasza gryczana ze szparagami i botwinką 133

Sezon na szparagi jeszcze trwa, więc i w naszej kuchni pełno szparag. Postanowiliśmy się podzielić naszym kolejnym pysznym przepisem na szparagi – kaszę gryczaną ze szparagami

Kuchenne Wariacje
Zupa szparagowa z zieloną fasolką szparagową i ryżem 149

Niestety sezon na szparagi dobiega końca a tak bardzo je lubimy. Dziś mamy dla Was pyszną zupę szparagową z zieloną fasolką szparagową i ryżem :)   Składniki

Kuchenne Wariacje
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 139

Danie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam

potrawyregionalne
Zupa z zielonym groszkiem 108

liść i 2 kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam gaz, gotuję na mniejszym ogniu. Po kilku minutach wrzucam zielony groszek, doprawiam vegetą. Ryż gotuję krócej 5 minut niż na opakowaniu napisane. Odcedzam. Gdy warzywa będą miękkie hartuję śmietanę i dodaję do zupy (do szklanki wlewam trochę gorącej zupy i dodaję śmietanę, mieszam do rozpuszczenia, wtedy wlewam powoli

Zasmakuj Kuchni
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 215

składniki* podwójny filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled* brokuł* 1/2 puszki kukurydzy* 2-3 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej* 1 mała papryka czerwona

Mix smaku
Moje Danie Jednogarnkowe 417

mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu, masło nadaję taki specyficzny posmak warzywom i sprawia, że cała potrawa jest bardziej kremowa) i wrzucamy warzywa. Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, przyprawy, ponownie mieszamy i chwilę razem wszystko podsmażamy. Zalewamy wodą, tak żeby wszystko było przykryte i gotujemy około 20 min. Aż ryż będzie gotowy. Smacznego

Miksturownik
Papryka faszerowana siekanym kurczakiem i cukinią 99

Paprykę możemy faszerować na różne sposoby mięso mielone z ryżem lub różnego rodzaju kaszami czy warzywami. Moja propozycja to duszona papryka faszerowana siekanym mięsem z piersi kurczaka, cukinią, porem i zieloną pietruszka.  4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki(...)minut w zależności od wielkości papryki.W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn , aby papryki się nie przypaliły. Z wywaru pozostałego z duszenia papryczek przygotowuję sos i podaję z ryżem jako dodatek.  Smacznego

Andzia Pichci
Papryka faszerowana 102

konieczne Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni, Dodać mielone mięso, słodką paprykę i smażyć razem ok. 10 minut. Równocześnie ugotować ryż. W tym czasie oczyścić papryki – z umytych warzyw odciąć górne części z ogonkami (zostawić jako „pokrywki”), ze środków usunąć nasiona i białe włókna. Usmażone mięso wymieszać z gorącym ryżem. Wszystko lekko przestudzić i doprawić solą

Gotujemy i jemy
Sushi 140

rodzaju sushi składniki zawinięte są w arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak z warzywami po chińsku 137

opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie(...)jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga

talerz przyjemności