Dziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150
Kuchenne WariacjeSezon na szparagi jeszcze trwa, więc i w naszej kuchni pełno szparag. Postanowiliśmy się podzielić naszym kolejnym pysznym przepisem na szparagi – kaszę gryczaną ze szparagami
Kuchenne WariacjeNiestety sezon na szparagi dobiega końca a tak bardzo je lubimy. Dziś mamy dla Was pyszną zupę szparagową z zieloną fasolką szparagową i ryżem :) Składniki
Kuchenne WariacjeDanie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam
potrawyregionalneliść i 2 kulki ziela. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam gaz, gotuję na mniejszym ogniu. Po kilku minutach wrzucam zielony groszek, doprawiam vegetą. Ryż gotuję krócej 5 minut niż na opakowaniu napisane. Odcedzam. Gdy warzywa będą miękkie hartuję śmietanę i dodaję do zupy (do szklanki wlewam trochę gorącej zupy i dodaję śmietanę, mieszam do rozpuszczenia, wtedy wlewam powoli
Zasmakuj Kuchniskładniki* podwójny filet z kurczaka* 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled* brokuł* 1/2 puszki kukurydzy* 2-3 marchewki* 20 dag fasolki szparagowej* 1 mała papryka czerwona
Mix smakumięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu, masło nadaję taki specyficzny posmak warzywom i sprawia, że cała potrawa jest bardziej kremowa) i wrzucamy warzywa. Mieszamy wszystko i chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż, przyprawy, ponownie mieszamy i chwilę razem wszystko podsmażamy. Zalewamy wodą, tak żeby wszystko było przykryte i gotujemy około 20 min. Aż ryż będzie gotowy. Smacznego
MiksturownikPaprykę możemy faszerować na różne sposoby mięso mielone z ryżem lub różnego rodzaju kaszami czy warzywami. Moja propozycja to duszona papryka faszerowana siekanym mięsem z piersi kurczaka, cukinią, porem i zieloną pietruszka. 4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki(...)minut w zależności od wielkości papryki.W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn , aby papryki się nie przypaliły. Z wywaru pozostałego z duszenia papryczek przygotowuję sos i podaję z ryżem jako dodatek. Smacznego
Andzia Pichcikonieczne Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni, Dodać mielone mięso, słodką paprykę i smażyć razem ok. 10 minut. Równocześnie ugotować ryż. W tym czasie oczyścić papryki – z umytych warzyw odciąć górne części z ogonkami (zostawić jako „pokrywki”), ze środków usunąć nasiona i białe włókna. Usmażone mięso wymieszać z gorącym ryżem. Wszystko lekko przestudzić i doprawić solą
Gotujemy i jemyrodzaju sushi składniki zawinięte są w arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy co i jak, to zabieramy się do pracy, bo trochę
Zainspiruj się kuchniąopakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić. Ryż gotować w osolonej wodzie(...)jeszcze chwilkę smażyć na rumiano. Wsypać warzywa i podsmażać do momentu rozmarznięcia. Następnie dodać 1,5 szklanki wody, przyprawy i sos sojowy. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, aby nie było grudek i dodać do warzyw. Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga
talerz przyjemnościrazem przez krótką chwilę podsmażać. Podsmażone mięso ściągnąć z patelni. Następnie podsmażyć warzywa: cebulę, pieczarki, paprykę i marchewki. Na rozgrzany na patelni świeży olej wrzucić pokrojone warzywa i wszystkie razem, na dużym ogniu, przez krótką chwilę podsmażać. Warzywa powinny być chrupkie! Na patelnię z podsmażonymi warzywami wrzucić usmażone mięso. Przygotować sos. Mąkę ziemniaczną (3 łyżki) dokładnie rozmieszać(...)Zagotować często mięszając i gotować jeszcze przez chwilę od pojawienia się pęcherzyków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i ewentualnie sosem sojowym. Podawać gorące z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Warzywa w potrawie powinny być chrupkie, dlatego należy je smażyć krótko, na dużym ogniu, na bardzo rozgrzanym oleju. W razie braku dużej patelni warzywa można smażyć oddzielnie
Gospodyni Miejskaczasu na gotowanie i nie miałam do niego aż takiej cierpliwości jak teraz. ;-) Ten smakuje bardzo podobnie do wersji słoikowej i bardzo szybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do ryżu jak i makaronu. Do jego przygotowania użyłam keczupu łagodnego od Fanex . 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania 1 duża cebula 2 czerwone(...)minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem
Szefowa kuchniWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!