ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:106/442)

Quinoa z porem i ziołami 129

glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka

Moja Galeria Smaku
DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM 146

złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie ścieramy na tarce, na najmniejszych oczkach. Do  warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowany ryż, sól, pieprz, obie papryki i przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Doprawiamy indywidualnie do smaku

Walijskie Pichcenie
Lekka zupa warzywna z indykiem. 143

zestawiona z dużym bogactwem składników odżywczych. I o to nam właśnie chodzi w tym tygodniu (i chyba nie tylko ;))! Jeżeli do tego dodamy zestaw różnorodnych warzyw, najlepiej domowy bulion oraz zdrowy brązowy ryż, a odejmiemy nadmiar soli zastępując ją ziołami, to mamy przepis na wartościowy, szybki i bardzo smaczny obiad. Wszystko, co trzeba w jednym talerzu. Mnie ta zupa(...)Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw.  Zupę podawać gorącą. Najlepiej smakuje po odgrzaniu

zadanie-gotowanie
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 122

delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode, średnie ziemniaki garść żółtej fasolki szparagowej(...)śmietana do podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane

Moja Książka Kucharska
Kurczak smażony z warzywami i ryżem 125

podwójna pierś kurczaka 50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior) 20 dag ryżu (np. jaśminowego) 2 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka czarnuszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kurczaka(...)pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy mięso. Gdy będzie rumiane dodajemy warzywa. Smażymy około 10 minut a następnie dodajemy imbir, olej sezamowy, sos rybny oraz masło orzechowe. Podsmażamy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wsypujemy ryż i całość mieszamy.  Przed podaniem potrawę posypujemy czarnuszką

Qchnia po prostu
Wegetariańskie curry z bobem 120

Wyśmienite wegetariańskie curry z bobem i mleczkiem kokosowym to pyszne i aromatyczne danie na bezmięsny obiad, które można zrobić w zaledwie pół godziny. Podajemy z ryżem. Składniki: puszka mleczka kokosowego mrożone warzywa (oczywiście świeże też mogą być): 250 g bobu, około 200 g groszku, po garści fasolki szparagowej, brukselki, marchwi i pora cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka curry i kurkumy

e-PrzepisyKulinarne
Eintopf warzywny z kurczakiem 136

Uwielbiam dania jednogarnkowe! Przygotowuje się je szybko i łatwo a smaki poszczególnych składników świetnie się przegryzają i uzupełniają. Miks sezonowych warzyw z kurczakiem i dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej(...)mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą

Pyry na Gaz
Zupa marchewkowa z groszkiem 84

oczkach. Por kroimy na piórka. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowy 106

pora. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Jeśli nie macie warzyw i sosu w słoiku możecie użyć: 1 średnią marchewkę - obraną i posiekaną 1 średnią pietruszkę  - obraną i posiekaną 1/4 średniego selera - obranego i posiekanego

peggiwkuchni
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym 106

ryżem naturalnym brązowym od firmy Cenos . Składniki: 300 gram piersi z indyka 0,5 op. mrożonych warzyw na patelnię ( marchewka, groszek, kukurydza, cebula) 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Sól, pieprz Olej do smażenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ryż naturalny brązowy Cenos Sposób przygotowania: Pierś z indyka(...)kroimy w paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mrożone warzywa, smażymy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dusimy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody, ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu

Bajeczna Kuchnia
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 150

minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już miękkie należy rozdrobnić je blenderem, dodać pomidory, przecier i koncentrat. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.  Do gotującej się zupy dodać 2 łyżki ugotowanego ryżu i rozdrobnione listki bazylii. Wszystko zagotować i jeszcze

Kuchcik gotuje
Zdrowy i przepyszny obiad jesienią, to możliwe! 165

ząbek czosnku - 150 ml mleka bez laktozy - 150 ml wody - sól, pieprz - odrobina kurkumy i chili  Na patelni na oliwie zblanszuj czosnek, szalotkę i warzywa, podduś przez 5 minut. Dodaj ryż i quinonę, zalej mlekiem i wodą, duś co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki. Około 20 minut. Omlet francuski: - 3 jajka ekologiczne - szczypta soli

SMYKWKUCHNI
Bourguignon z kurczaka 341

gotowanych warzywOsobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację.Sposób przygotowania:Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później.Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką

W kuchni wieczorem