ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:97/442)

Risotto z cukinią i grillowane polędwiczki drobiowe 173

kurkuma olej 1. Polędwiczki obsypujemy solą i przyprawami, nacieramy olejem. Cukinię i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. Kiedy woda odparuje dodajemy ryż, podsmażamy chwilę, podlewamy 1/2 szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty

Szefowa kuchni
Wieprzowina po chińsku z warzywami 175

każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki(...)patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku.  3. Podajemy z ryżem

Szefowa kuchni
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 207

Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17.  Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18.  Jarskie risotto / Non-meat risotto 19.  Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20.  Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z  cornbreadem  (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać(...)Summer dinner classics 36.  Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37.  Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną

Qlinarnie i Qlinarnie
MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA 113

pobije mój rekord?:D Maroko słynie z pysznych i aromatycznych dań. Każdy pewnie zna tadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania

Kuchnia w oparach
Cukiniowe krążki 192

warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację.  duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra bulionu sól, pieprz Cukinię obieramy ze skórki i łyżką wydrążamy z niej miąższ z nasionkami. Ryż gotujemy

Salonik smaków
Zupa koperkowa 191

skrzydełka zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć szumy i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę lub selera i marchewkę. 2. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać suchy ryż. 3. Na koniec dodać posiekany koperek. 4. W misce śmietanę wymieszać z chochelką gorącej zupy tak, aby nie było grudek. Wlać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 181

innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i ryż. Smażyć przez około 2 minuty. Wlać szampana i odparować. Mieszając co jakiś czas. Gotować risotto przez około 15 minut wlewając stopniowo bulion. Pamiętajcie o mieszaniu. Doprawiamy solą

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kurczak curry z ryżem na mleczku kokosowym 240

Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by odmienić smak kurczaka :) Składniki 1 pierś z kurczaka 200 gram warzyw na patelnię - mieszanka orientalna 1 mleczko kokosowe 2 łyżeczka curry sól, pieprz  ryż Pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka odkładamy do miski. Na patelni smażymy warzywa. Gdy będą miękkie, wrzucamy kurczaka

Mój Smak na Życie
Pieprz 192

bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko(...)duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem   jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały ser Desery, wypieki     pierniczki pieprzowe   Uwagi Kupować zawsze całe ziarna pieprzu. W razie potrzeby zmielić w młynku do pieprzu. Używać

Pomysłowa kuchnia
Gulasz z kalarepą i marchewką 180

Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Składniki: 500 g karkówki 2 średnie marchewki pół średniej kalarepy cebula lubczyk pieprz ziołowy papryka ostra sól, pieprz łyżka mąki Przygotowanie Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy

e-PrzepisyKulinarne
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 279

coraz więcej specjalistów od ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka nas świetlana kariera wytrawnych lodów. Jadłam

ladykitchen
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 147

lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne(...)nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca

Kuchnia po mojemu
Sałatka z kolorowego ryżu z awokado, czerwoną fasolą, pomidorkami i cebulą 107

opakowaniu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Ugotowany ryż mieszamy z fasolą i resztą warzyw. Oliwę mieszamy z sokiem z limonki, solą i posiekaną natką pietruszki. Polewamy sałatkę i posypujemy pestkami słonecznika. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Sałatka

Mienta blog
Leczo 178

woli. Bo przecież przepisy są po, żeby je łamać😉 Z podanych proporcji wychodzą całkiem porządne cztery porcje tego pysznego dania. A podać możemy je jako samodzielna potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów(...)podsmażyły. Do przesmażonych warzyw wrzucamy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy, i dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do pożądanej konsystencji warzyw. Podajemy samo lub z ryżem, pieczywem

Jacob Tastes
Zupa Ryżowa Na Mięsku Dla Dzieci i Dorosłych ;) 214

się wody wrzucamy umyte oraz oczyszczone skrzydełka z kurczaka, dodajemy do nich pokrojone, bądź starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler ) oraz warzywko. Całość bez ryżu gotujemy w przypadku skrzydełek około 15-20 min ( w przypadku ćwiartki około 30 min ) 2. Po tym czasie dodajemy ryż, razem z natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku i gotujemy aż do miękkości ryżu, a jeśli

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania