ząbek czosnku przyprawa do sałatek Sposób wykonania: 1. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na 3-4 plasterki. Sałatę lodową pokroić w grubą kostkę. 2. Warzywa wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem. 3. Jogurt wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawą do sałatek. Dodać do sałatki i całość wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa AniDziś mamy dla Was dietetyczny i zdrowy obiadek a jest nim kolorowa quinoa z warzywami :) Składniki na quinoa z warzywami: - 120
Kuchenne WariacjeJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową
Ostra na SłodkoPyszny i sycący gulasz z piersi indyka z fasolą Jaś oraz warzywami, doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą ale również możemy podać go z samym pieczywem. Zbliżają się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta(...)rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką
Bajeczna KuchniaPomysł na żeberka z "Doradcy smaku",bardzo fajny obiad,żeberka pięknie rumiane,do tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą(...)paski. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy marynowane żeberka (na rumiany kolor). Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni po żeberkach przesmażamy pokrojone warzywa. Dolewamy białe wino i pomidory pelati. Doprawiamy owocem jałowca (można dodać nawet kilkanaście ziaren). Dusimy 3-4 minuty. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka i warzywa. Pieczemy
Swojskie jedzonkoniego zużyć jakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki. Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe. Dziś parę(...)drogą pocenia się). Cukinia ma też sporo witamin: B1, B2, C, PP i K. Jest też cennym źródłem karoteny, czyli prowitaminy dla witaminy A. Co więcej, cukinia to warzywo, które umożliwia detoks i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele innych warzyw, gdyż cukinia nie kumuluje metali ciężkich
Wegańska kuchnia orientalnaKarczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie może ich zabraknąć na walentynkowym stole. Przyrządź je ukochanej osobie! Nie jest łatwo je kupić, ale warto się rozejrzeć za karczochami nie tylko z powodu przypisywanego mu działania i delikatnego smaku. To bardzo zdrowe warzywko. Zawiera substancje czynne (flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze) działające jako antyutleniacze. Likwidują wolne rodniki, chronią(...)żródło błonnika, witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Na walentynkową kolację proponuję jedno z najprostszych dań z karczochem, pyszne rissotto! Koniecznie z lampką dobrego, białego wina! Składniki: 3/4 szklanki ryżu arborio 2,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego, w tym 120 ml białego wina 1 cebula 2 karczochy 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 25 g świeżo startego parmezanu sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kilka ciekawie komponujących się składników, aromatyczne mięso i lekki sos wystarczą, aby skomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki(...)marynaty do kurczaka. Składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3h). W międzyczasie możemy przygotować resztę ;) Warzywa mrożone gotujemy na parze przez 20 minut. Dzięki gotowaniu na parze, warzywa nie tracą smaku, koloru i wartości odżywczych! Wyglądają i smakują wyśmienicie :) I potrzeba im naprawdę niewiele przypraw: szczypta
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!łyżka masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 50g suchego białego ryżu jarzynka bez soli pieprz ziele angielskie liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż
Truskawkowa Fiestadanie dnia i wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone curry z wegańskimi "krewetkami" z mleczkiem kokosowym i warzywami, podawane z limonką i ryżem (koszt 180 CZK). "Krewetki" wegańskie wyglądem i fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły na mnie takie wrażenie, że aż zrezygnowałam z ich konsumpcji(...)zbyt przypominały te prawdziwe. Zjadłam za to curry z ryżem, które okazało się pieruńsko ostre, ale mimo wszystko smaczne. Paszko: Wyglądam przypominały krewetki, smakowo z tego co ja jeszcze pamiętam już trochę mniej. Faktycznie zielone curry było piekielnie ostre i takie chyba miało być do łagodnych bezsmakowych krewetkowych form, ale za taką ceną mogliśmy znaleźć i kupić coś lepszego. Maugo
Bananowe Polewarzywami po indyjsku 200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek pierz, sól szczypta cynamonu Mleczko razem z bulionem zagotowujemy w rondelku. Dodajemy ryż(...)pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem i rodzynkami. Następnie stale mieszając dodajemy ryż. Smażymy kilka minut by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem
Dzieje kuchennej Wiewióryekspresowy do przygotowania obiad. Smażone filety z morszczuka podane ze śmietanowym sosem wraz z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo smaczne połączenie smaków. Poniższe danie polecam podawać z ryżem i sałatką ze świeżych warzyw (miks sałat i pomidory koktajlowe wraz z dodatkiem czerwonej cebuli). Składniki na 2 porcje: filet z morszczuka (wagowo około 0,4 kg) 1\2 szklanki śmietany(...)minuty. Pozostawionego pomidora suszonego pokroić w drobną kostkę. Filety wraz z sosem wyłożyć na talerze. Przed podaniem na ich wierzchu ułożyć kawałki suszonego pomidora. Danie podawać z ryżem. Ewentualnie przed podaniem posypać koperkiem. Smażenie filetów i wygląd gotowego dania
Ugotowaćszklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło(...)smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem i gotujemy na mocnym ogniu
Kuchnia Bon Appetitgram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż na pół po czym za pomocą łyżki usunąć część miąższu tak żeby na brzegach zostało około 1 cm. Następnie połówki bakłażana oraz miąższ posypać obficie solą i odstawić(...)sposób pozbędziemy się goryczki. Po tym czasie opłukać bakłażana w wodzie i dokładnie wysuszyć (szczególnie miąższ, który będziemy dodawać do farszu). W międzyczasie należy przygotować farsz. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka zmielić lub bardzo dorbno pokroić, cebulę oraz papykę pokroić w kostkę, czosnek i chili posiekać. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę po czym dodać
Zgrabne GotowanieBardzo polecamy! Dwa razy w tygodniu zaczynałam dzień od wspólnych zakupów na targu z ciociami i babcią. (…) Pośród tysiąca straganów, uginających się pod ciężarem przypraw, ziół, owoców i warzyw (…) każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Kupowaniu towarzyszyły zawsze głośne cenowe negocjacje (zagłuszane przez nieustannie trąbiące auta), wszechobecny kurz i momentami nieznośny upał. To wszystko jednak ma swój urok(...)spiżarnia, w której nie może zabraknąć m.in. sumaku, kolendry, tymianku, cynamonu, kuminu, natki pietruszki, gałki muszkatołowej, zataru, sezamu czy mięty. Musi być ona pełna melasy, wód kwiatowych, ryżu, soczewicy, fasoli, mięsa, serów, warzyw i owoców, orzechów i ziaren. Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki
GRUBY WAŁEK