Zupę minestrone na bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”. Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli
Moniki Smakołykiduże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na patelni. Gdy warzywa się ugotują wylewamy wodę i dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej
W kuchni bez szafeksmaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty(...)włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy na wierzchu pokrojone, ugotowane warzywa oraz kawałki mięsa z kurczaka. Zupę można wzbogacić dodając suszone zioła takie jak tymianek lub oregano. Rozgrzewającą wersję warto przygotować z posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką
Moja smaczna kuchniaDoprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy(...)kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko w mące ziemniaczanej i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz. Krótko smażymy z obu stron. Dodajemy boczek, warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. W tym samym czasie mamy też gotowy ryż. Nie musimy jechać
mojewypiekiinietylkosmaku 1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Oliwki kroimy w plasterki i przekładami do miski. 3. Następnie do miski przekładamy odsączoną mieszankę warzyw, odsączonego tuńczyka i odcedzony, ugotowany ryż. 4. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, przyprawiamy, mieszamy i gotowe. Sałatka najlepiej smakuje na zimno! SMACZNEGO
Bez CebuliRYŻOWYM Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych ze względu na to, że jest zdrowa, a dania są proste i szybkie w przygotowaniu. Dania zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)). ~~SKŁADNIKI~~ filety z piersi kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże
Kuchnia Pauletteswody. Przygotowanie: Ryż zamaczamy na 1 godzinę. Jeżeli lubicie ryż basmati, możecie ugotować go według tego przepisu . Bo ryż możemy tu gotować oddzielnie i na końcu zmieszać z pozostałymi warzywami, albo … ugotować wszystko razem. Tak, by wzajemnie przesiąkło smakiem. W przeciwnym razie … Do garnka wrzucamy cebulkę (aż się podrumieni), dodajemy grzyby (gotujemy je przez(...)marchewkę, zioła, kostkę rosołową, ryż, wodę. Gotujemy razem przez 30 minut. Jeżeli gotowaliście ryż osobno (albo chcecie w ten sposób wykorzystać resztki ryżu z poprzedniego obiadu), dodajecie go i podgrzewacie razem z ugotowanymi warzywami przynajmniej przez kilka minut. Całość podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 453 total views, no views today Tweetnij The post Risotto
MODA NA BIOWitam Was po dłuższej przerwie. Dziś śpieszę z wiosenną, lekką sałatką z makaronem, który swym kształtem imituje ryż i paluszkami krabowymi z dodatkiem warzyw i aromatycznego koperku . Sałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom paluszków krabowych i lekkich sałatek. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g) 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy świeży
Zofianacałości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy pieprzem w ziarenkach i solą. Zmniejszamy ogień, gotujemy około 20 minut i dorzucamy obrane warzywa. W tym samym czasie ryż umieszczamy w szklance i zalewamy wodą. Po około 10 minutach ryż wraz z zalewą dolewamy do garnka. Dokładamy łyżkę magii. Mieszamy całość i próbujemy. Doprawiamy według potrzeb
Kolizje Smakówoliwek i podgrzewamy na średnim ogniu. W rozgrzanym garnku umieszczamy pokrojone warzywa(czosnek, starty imbir i cebulę dodajemy na końcu, by uniknąć ich przypalenia). Warzywa dusimy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i umieszczamy w niej zamarynowane kawałki kurczaka - wraz z marynatą. Cząstki obsmażamy(...)stron do zaniku surowości w mięsie i wraz z groszkiem oraz posiekanymi, świeżymi ziołami przekładamy do garnka z podduszonymi, półmiękkimi warzywami. Wszystkie składniki mieszamy i dalej pozostawiamy na wolnym ogniu, pod przykryciem. Finalnie do składników dodajemy gorący, miękki ryż i łyżkę masła ( masło zwiąże warzywne soki i powstanie sos, który pokryje wszystkie składniki przez co risotto nie będzie
Symfonia Smakówjakiś czas zerknąć czy składniki odpowiednio zmiękły albo czy nic się nie przypala. Po takim obiedzie jest mało zmywania a rodzina nakarmiona. Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek
Smaczna Pyzaliść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gdy woda z mięsem się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku
Pieguskowa Kuchniacukinią i brokułem smażymy na kilku kroplach oleju przyprawiając curry, chilli, mieszanką do gyrosa lub innymi przyprawami wg uznania. W między czasie gotujemy makaron / ryż. Gdy kurczak będzie usmażony, a warzywa miękkie, na patelnie dodajemy kilka łyżek śmietany, tak by pokryły wszystkie składniki. Całość przyprawiamy maggi. Podajemy przyozdobione natką pietruszki bądź koperkiem z ryżem lub makaronem, smacznego
Taste Of My DayDziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około 20 minut
Ladylaura.przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża czerwona cebula(...)naczynia żaroodpornego. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ćwiartki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam
Ugotować