Nie samymi słodyczami Sylwia żyje ;)Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;)Tym razem postawiłam
Ostra na Słodkorównież zaostrza smak potrawy.Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że nie jest
Kulinarne zapędy Kokosasmakuje wersja tego warzywnego. Według producenta paprykarz nie zawiera cholesterolu, laktozy ani glutaminianu sodu. Skład niestety nie przekonuje mnie za sprawą oleju roślinnego oraz skrobi modyfikowanej. Ryż 23% Soja 18% Warzywa 10% Koncentrat pomidorowy 5% to jak dla mnie za mało zdrowych składników. Choć smak bardzo mi odpowiadał i paprykarz warzywny idealnie nadaje się do kanapek
Magiczne Życie Martymozzarella 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) do smaku: sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, słodka papryka w proszku 1 łyżka oliwy bądź oleju dobrej jakości Wykonanie: Czerwony ryż opłukać pod zimną, bieżącą wodą i ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przestudzić. Cukinie umyć, obciąć górę z ogonkiem odsłaniając jej środek. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić(...)rozgrzanym oleju, na patelni. Dodać rzodkiewkę, cukinię, sos orientalny. Doprawić do smaku, wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4 startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu, wymieszać. Farszem wypełnić cukinie. Na wierzch ułożyć resztę sera mozzarella. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć górę. Piec w nagrzanym na 200 stop
gutfutnóżkami zdecydować się na polędwiczki. Możemy z nich przygotować osobny obiad, nie ma więc potrzeby gotować całego królika na raz. Polędwiczki świetnie pasują połączone z warzywami i śmietaną, cos a`la gulasz. Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego(...)momentu, w którym mięso zmięknie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać śmietanę, sól, pieprz oraz cząber. Dusić przez kolejne pięć minut. Polędwiczki podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem. Polędwiczki z królika z warzywami O czym warto pamiętać przygotowując polędwiczki z królika z warzywami. Jeśli w trakcie duszenia woda z polędwiczek odparuje a będą one nadal twarde, wystarczy dolać więcej
mecooksdruga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało sprawdzimy rozgarniając ryż na środku(...)jest czystą przyjemnością. SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1,5 kostki ‘bulionu na warzywach’ szczypta nitek szafranu namoczonych w łyżce wrzątku 1 łyżka oliwy extra vergine 2 łyżki sosu rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru
Karo in the Kitchenjakimś czasie bakłażany w pomidorach na stałe zagościły na naszym stole. Podaję je z ryżem, który przed gotowaniem podsmażam lekko na maśle - delikatny, lekko słodki ryż idealnie komponuje się z wyrazistymi warzywami. Zachęcam do zrobienia w domu :) Składniki: 2 nieduże bakłażany lub jeden większy 4 spore pomidory (zimą wystarczy puszka pomidorów) papryczka chili - ilość według upodobań 1 średnia(...)ryżu basmati łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, suszona bazylia Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka albo półplasterki, bakłażany przekroić w dwucentymetrowe półplasterki, lub drobniej jeśli warzywo jest duże. Posolić obficie i odstawić na 15 minut, spłukać zimną wodą i osuszyć (dzięki temu stracą ewentualną gorycz). Pomidory zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić
Kulinarne Inspiracjesię na wyjazdy różnego rodzaju :-D Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka JEDNOGARNKOWE DANIE Z RYŻU I KURCZAKA 400 g ryżu 400 g piersi kurczaka 1 opakowanie azjatyckiej mieszanki warzyw mrożonych 1 butelka przecieru pomidorowego domowego lub 4 pomidory pozbawione skórki i pestek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1l bulionu (może być z kostki) 5 łyżek oleju sól pieprz(...)mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną część bulionu (ja zużyłam cały litr). Po około 10 minutach gotowania, dodajemy opakowanie warzyw mrożonych wraz z przyprawami oraz kurczaka. Gotujemy wszystko razem do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu - mi to zajęło łącznie około 25 minut ;-) Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka Jednogarnkowe danie z ryżu i kurczaka Jednogarnkowe danie z ryżu
peggiwkuchniWykonanie: - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Marchewkę posiekać w cienkie plasterki, a seler w większe kawałki - Warzywa umieścić w miseczce, polać octem balsamicznym, wymieszać - Ryż skropić oliwą, dodać pestki dyni, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnarisotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól do smaku Wykonanie: Ryż(...)szklankami wody, osolić, dodać masło i ugotować na sypko. Cebulę zeszklić na oleju, wsypać mrożone warzywa, skropić sosem sojowym i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec wsypać soję , wymieszać, doprawić do smaku, posypać uprażonymi orzechami i wyłożyć na wcześniej ugotowany ryż. Jeszcze chwilę lekko podsmażyć
Tradycyjna Kuchniajako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania. Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie z brokułem – nic bardziej mylnego. Mimo, że te dwa warzywa
Karo in the Kitchen