ryż w k - 500 przepisów (strona:15/34)

Leczo z mięsem mielonym 212

bądź też zupełnie gęste jako np. nadzienie do tortilli ;)Jak więc widać, możliwych wariacji jest wiele, zarówno w sferze doboru składników, jak i samego podania. U mnie zwyciężył brązowy ryż ;)Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
gołąbki cielęce w sosie pomidorowym... 189

Składniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda(...)biała, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 6 szklanek woda, 10 sztuk pomidory do zmiksowania, 1 szklanka śmietana, 4 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki koperek siekanymieloną cielęcinę dobrze wyrobić z gotowanym ryżem bez soli, jajkiem, przyprawami z młodej kapusty ściągać liście, usunąć grubsze głąbki nakładać porcję mięsa i zawijać ciasno liście na oleju podsmażać z obu stron i przekładać do garnka

W Mojej Kuchni Lubię
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 188

smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba.Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto.Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto z grzybami i pieczona dynią, gdzie dość szczegółowo opisałam technikę jego przygotowywania.  "Farrotto" - risotto z pszenicy(...)porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania

Chilli Czosnek i Oliwa
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 191

kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Kuchnia włoska usystematyzowana. 167

wspomniałam jest to szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne(...)sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi

Brzuszki Łakomczuszki
Stanie przy takich garach? Lubię to! 248

się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron po odcedzeniu nie przykleja się do dna, karmel - po prostu bajka :) Nie będę pisać jak się gotuje

Blondynka Gotuje
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 206

występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości.Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko(...)bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować

Fabryka pomysłów
Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 131

konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane:) Smacznego:) Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku(...)pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 210

pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy jajecznej powoli dodajemy suche składniki i mieszamy mikserem. Dodajemy preparowane ziarna: owies, ryż, kukurydza – co akurat mamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy ciasto będzie się studzić

MarcinChef
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 203

wyglądają , dzięki kolorowi młodych liści kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować i przygotować Składniki : Zewnętrzne ciemnozielone liście z dwóch główek młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól(...)pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone liście wkładamy po dużej, łyżce farszu mięsnego i zawijamy jak tradycyjne gołąbki ( najpierw brzegi

Ogrodnik w podróży
Czekoladowy pudding chia :) 138

TUTAJ . Kontynuując ową współpracę otrzymałam nowe białko roślinne, które bije rekordy popularności W Stanach! Mowa o białku Classic Plus , które łączy w sobie roślinną mieszankę białkową z upraw ekologicznych: ryż brązowy , groch , quinoa , nasiona chia , amarantus . Występuje w trzech smakach: naturalne, waniliowe, czekoladowe. Jestem nim totalnie zachwycona :D Jest przepyszne ! Zarówno wanilia jak i czekolada , które otrzymałam! Mają taki

Zdrowie na języku :P
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 149

sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 130

malakserze wszystkie suche składniki, dokładnie, aby były równomiernie rozłożone. Do suchych składników dodaję zimne masło, pokrojone na centymetrową kostkę, miksuję całość dokładnie razem aż masło zacznie przypominać posiekany ryż. Na koniec wbijam jajko i znowu kilkoma obrotami ostrza malaksera łączę całość. Ciasto wyjmuję na lekko podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.   Bez malaksera ciasto też nie jest trudne

Karo in the Kitchen
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 356

minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem

Karo in the Kitchen
Gala Gault&Millau od kuchni 139

Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia od kuchni, może nie najlepszej jakości, ale robione

królestwo garów