ryż w k - 500 przepisów (strona:6/34)

Risotto waniliowe z owocami 168

wanilii2 łyżki serka mascarponeOwoce (maliny, Borówki) Przygotowanie:Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy drugą szklankę mleka, cukier i mieszamy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do ryżu. Risotto gotujemy do momentu(...)ryż będzie al dente. Jeśli mleko się zredukuje, a ryż nadal będzie twardy można dodać odrobinę wody i gotować dalej. Na koniec dodajemy serek mascarpone i owoce

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z grzybami 180

wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj(...)mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami 190

dzionka :-). Ja idę na zakupy :-) Składniki: około 400 g fileta z łososia 1 por 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki śmietanki 30% czarnuszka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: ryż  rukola suszone pomidory oliwki czarnuszka Pora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam(...)jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek drobniutki pokrojony, oprószam solą, dodaję czarnuszkę i śmietankę. W międzyczasie gotuję ryż.  Rukolę myję, pomidory kroję w paski, oliwki na połówki. Wszystko przekładam do miski, mieszam, ponieważ pomidory są w zalewie, to nie dodaję już oliwy.  Na talerz wykładam ryż, posypuję czarnuszką, wykładam trochę

kruche babeczki
Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) 237

wchłonie bulion i stanie się miękki (4-5 minut lub dłużej – zależy od ilości Wszego selera i bulionu) . Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Smażymy i mieszamy, aż selerowy ryż zgęstnieje, a śmietanka lekko się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz(...)natkę pietruszki. Mieszamy i wykładamy na talerze. Można posypać odrobiną sera i udekorować listkiem natki pietruszki. The post Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 247

bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu(...)Pana Jose Guervarę z Kostaryki, który ma 106 lat i od czasów dzieciństwa codzinnie na śniadanie spożywa gallo pinto - bogaty w składniki odżywcze posiłek z ziół, warzyw, fasoli, ryżu i jajek! Pisze o grupie starszych osób z Okinawy, którzy spotykają się codziennie i ćwiczą razem o 6:30 rano! Historii i informacji jest więcej, a wszystkie z całą pewnością warte

Plate of Joy
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 191

ryżu' Tuż po zagotowaniu się ryżu przełożyłam go z woreczka do szklanej miski (zakupiłam swoje w biedronce, idealnie pasują wielkością do wypełnienia całego woreczka), ugniotłam delikatnie łyżeczką aby ryż dobrze przywarł do ścianek miseczki i do siebie samego, odczekałam minutę, przełożyłam na talerz i włala

upichcona
Hiszpańska paella 384

ząbki czosnku, pół drobno posiekanej papryczki chili i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość podsmażałem przez 30 sekund, po czym dodałem ryż arborio. Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki i 150 ml białego wytrawnego(...)wina. Danie podgrzewałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż zaczynał wchłaniać cały płyn, a danie robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz 0,3 g szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem

Wyprawy kulinarne
Faszerowane małe kalmary 211

chwilę  gotować do lekkiego zgęstnienia. Dodać ryż, posolić, popieprzyć, można wlać trochę wody jeżeli całość wydaje nam się za sucha, gotować pod przykryciem parę minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół ugotowany.Wyłączyć grzanie, poczekać aż farsz nieco przestygnie. Za pomocą małej  łyżeczki  nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami . Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek.  Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie 15 minut zdjęłam folię którą było naczynie przykryte. Warto co jakiś

Stare Gary
Nutka orientu. 183

przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati) 1/2 cebuli Szczypta przypraw (kminek, curry, kurkuma, sól) Woda Olej Ryż i soczewicę myjemy, zmieniając wodę kilka(...)razy. Moczymy 15 minut, w tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Kminek smażymy 2 minuty na patelni (z rozgrzanym olejem). Dodajemy do niego cebulę, ryż (jeśli mamy brązowy, radzę go wcześniej trochę podgotować), kurkumę, curry, sól. Trzymamy na ogniu 2-3 minuty, następnie dolewamy ¾ szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu

Powiedz dietom nie
Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 209

mięso mielone np z indyka i ryż brązowy. Papryki wybierajmy duże i w ulubionych kolorach. Papryki faszerowane SKŁADNIKI: 3 papryki 250 g mięsa mielonego z indyka 100 g ryżu  sól 1 duża cebula pieprz pół pęczka zielonej pietruszki oliwa kostka rosołowa lub szklanka bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Papryki myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy(...)odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę.  Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy papryki.  Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z włoskiej kapusty. 187

zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty(...)kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem

Przepisy i porady kulinarne
Chińszczyzna 509

szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili, aż stanie się gęsty, a płyn prawie wyparuje. Garnek przykryty(...)pokrywką odstawiamy z kuchenki na 20 minut. Po tym czasie ryż będzie gotowy. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni o grubym dnie (lub w woku) rumienimy pokrojony boczek, wykładamy. Rozgrzewamy  olej arachidowy. Wrzucamy w kolejności (krótko podsmażając) warzywa - marchew, cebule, czosnek, por i papryki. Warzywa mają być chrupkie. Wykładamy z patelni. Dodajemy ponownie olej arachidowy. Paski kurczaka obtaczamy lekko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z tuńczykiem 3937

obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.Sałatkę przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki już(...)się przegryzą, jednak można ją podać również od razu. Smacznego!Inne wersje: Zamiast brązowego ryżu można dodać kuskus lub ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Natomiast zamiast oleju/oliwy - jogurt naturalny. PS. Zdjęcia niestety robiłam na szybko i tuż przed wyjściem do pracy, ale obiecuję, że je podmienię, jak tylko znów zrobię dzisiejszą sałatkę

Ratunku obiad
Roladki ze szpinakiem 195

:)Składniki:1 kg schabu,500 g mrożonego szpinaku,1 feta,1 łyżka masła,2 ząbki czosnku,1 szklanka białego wytrawnego wina,2 łyżeczki przyprawy do drobiu,2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy na ok. 1,5 cm kotlety. Następnie każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawą do drobiu(...)stopni, pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Ryż ze szpinakiem wsypujemy do zimnej wody, dodajemy szczyptę soli czosnkowej i gotujemy ok. 12 minut. Polecam z całego serca ten ryż, jest przepyszny

Aga w kuchni
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 192

gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić.  Po upływie min. godziny czasu odcedzić trochę wody od ryżu i zblendować ryż gładką masę. Dodać rozmrożony szpinak, mąkę ziemniaczaną i sól. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania