ryż smażony - 6533 przepisów (strona:63/436)

Risotto ze szparagami 165

masła na małej patelni przez 5 minut, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i odstawić.  Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wsypać ryż i podsmażyć całość około 2 minuty. Wlać białe wino i ciągle smażyć na mniejszym ogniu, a gdy się zredukuje wlać około pół szklanki bulionu.  Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlać kolejną porcję płynu(...)Zamieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente.  Kilka minut przed końcem smażenia dodać podsmażone szparagi. Odstawić danie z ognia i po 2 minutach dodać pozostałe masło oraz parmezan. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Przełożyć na talerze i udekorować listkami mięty

wyzwania kuchenne
Pyszne i kremowe risotto :) 240

kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji. Smacznego

Miksturownik
Gołąbki panierowane 95

smażenia   Surówka 1/2 sałaty lodowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek szczypiorku 100 ml sosu pomidorowego     Przygotowanie:   Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy. Posiekaną cebulę i stare pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką

R'n'G Kitchen
dorsz w sosie pomidorowym 157

następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu gdy rybka będzie zarumieniona i będziemy czuli że łatwo podzieliłaby się na kawałki. Uważamy żeby nie smażyć zbyt długo bo zrobi się sucha. Następnie na tej samej patelni przystępujemy do zrobienia sosu pomidorowego, możemy odlać trochę tłuszczu jeśli go nie chcemy. Na patelnie nalewamy około 1/3 szklanki wody(...)daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie

Tanie przepisy studenckie
Warzywa z kurczakiem gyros 179

minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę i pokrojone w paski suszone pomidory. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku.  Dodać paprykę i odsączoną kukurydzę, dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut.  W międzyczasie można gotować ryż, w lekko(...)osolonej wodzie, 15 minut jeśli jest w torebkach lub tyle ile jest podane na opakowaniu.  Ugotowany ryż odsączyć i wymieszać z kurczakiem, aby ryż wchłonął sos powstały podczas smażenia kurczaka (nie gotować). Tuż przed podaniem dodać bazylię, wymieszać. Bez bazylii danie jest również bardzo smaczne. Polecam

Kuchcik gotuje
Ryż z Kurczakiem i Warzywami 111

przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym wlewam 1 szklankę gorącego bulionu i mieszam. Gdy ryż

Dziś Ja gotuje
Ryż z Kurczakiem i Warzywami 94

przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym wlać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać. Gdy ryż

Dziś Ja gotuje
Ryż z Kurczakiem i Warzywami 119

przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym wlać 1 szklankę gorącego bulionu i mieszać. Gdy ryż

Dziś Ja gotuje
Ryż z kurczakiem i warzywami 94

przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym wlewam 1 szklankę gorącego bulionu i mieszam. Gdy ryż

Dziś Ja gotuje
Dzikotto risotto z kalafiorem i grzybami 165

pietruszki do posypania sól, pieprz Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy blenderem. Pora kroimy w półplasterki, solimy i podsmażamy 5 minut na łyżce oliwy. Dodajemy ryż, mieszamy i minute podsmażamy, dorzucamy kalafior i smażymy kolejne 5 minut. Następnie co jakiś czas, gdy ryż wchłonie porcję wody, wlewamy po ok 100 ml wody. Po ok 25 minutach ryż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 383

żółtego sera pieprz, sól, bazylia 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju. 3.. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smażymy do zarumienienia. 4. Na patelnię przekładamy ugotowany ryż, koncentrat i starty na tarce ser. Mieszamy. 5. Z papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda

Szefowa kuchni
Mini kotleciki mięsno - ryżowe 79

300g schabu wieprzowego 0,5szkl. suchego ryżu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ryż przesypałam do garnka, zalałam go ok. 1 szklanką wody, lekko osoliłam i ugotowałam. Odstawiłam go do wystygnięcia. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam, a następnie zmieliłam w maszynce(...)mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam wystudzony ryż, majonez, musztardę i sos sojowy. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam dokładnie, żeby wszystkie składniki równo się rozmieściły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ręką odrywałam małe porcje masy mięsno - ryżowej i formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczałam je w bułce tartej i odkładałam na talerz. Gdy ulepiłam wszystkie kotleciki, rozgrzałam trochę

Waniliowe Improwizacje
Kukurydzinane kurczaczki z kokosowym ryżem 158

rozbijamy, mieszamy z odrobiną soli płatki mielimy na puder lub kruszymy ręcznie kolejno moczymy kotleciki w jajku, a następnie w płatkach i tak po dwa razy następnie smażymy na rozgrzanej patelni ugotowany ryż przecedzamy i na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy, wsypujemy ryż i dolewamy pół puszki mleka kokosowego, mieszamy pozostawiamy do momentu aż ryż wchłonie mleczko

Luźna Kuchnia
Frittelle sw.Jozefa czyli slodkie, tluste i lekkie jak piorko 191

głębokim tłuszczu słodkości. Wszystko za sprawą czasu spędzonego przy przeglądaniu książki "Kocham Toskanię". Tam właśnie znalazłam przepis na Frittelle św. Józefa, małe placuszko pączuszki na bazie gotowane ryżu. Wbrew temu, że są smażone w głębokim tłuszczu są lekkie, delikatne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak z warzywami i ryżem curry 287

słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por)  pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z dwiema łyżkami curry. Przykrywamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. W woku lub na dużej patelni(...)kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i dwoma łyżkami curry. Smażymy na złoto, wrzucamy paprykę pokrojoną w paski i włoszczyznę. Podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy groszek i kukurydzę. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko z ryżem. Danie możemy podawać ze słodkim sosem chili. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje