ryż smażony - 6533 przepisów (strona:60/436)

Zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem 124

soczewica czerwona- 1 szklanka * maślanka- 200 ml (jogurt/śmietana) * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * koperek- do posypania * ryż- dodatkowo do podania Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula będzie miękka dodać sprasowany czosnek- chwilę podsmażyć, a następnie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę

Kraina Miodem Płynąca
Risotto z gotowanym kurczakiem i natką pietruszki 177

Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 suszone liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 2 małe piersi z kurczaka 750 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanka ryżu arborio 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 1/2 szklanki(...)mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym

Moja pasja smaku
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 593

wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion z szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący(...)minuty, a następnie małym strumieniem wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy ok 3 minuty, aż wino odparuje.  Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Wsypujemy ryż i podsmażamy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty. Dolewamy gorący bulion, delikatnie łącząc go ze składnikami z patelni. Zagotowujemy  i gotujemy bez przykrycia

cool and minty
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 169

ognia, odkładamy. Na głównej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę i por, wrzucamy ryż, gdy zrobi się transparentny dolewamy płyn z patelni ze smażonej gruszki (bez gruszki, można ją przecedzić). Gdy ryż wsiąknie płyn, podlewamy bulionem. Czynność powtarzamy, mieszając co chwila, do momentu, aż ryż będzie na ząb. Gdy ryż dojdzie, a płyn odparuje dorzucamy gruszki(...)podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła i parmezan, mieszamy delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu, aż skórka się zrumieni. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 175 stopni, by doszła z góry. Risotto wykładamy na talerz

BaRepas
Kotlety ryżowe ze szpinakiem + film 143

jajka 1 surowe jajko 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka drobno siekamy i dodajemy do ryżu(...)zdejmujemy z ognia i dodajemy do miski z ryżem i jajkami. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pozostałych składników, dodajemy również surowe jajko, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, starannie mieszamy. Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

Smakowite Dania
Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami 148

gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją do zarumienienia.  Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i całość podsmażamy do zmięknięcia pieczarek. Do smażonej kiełbasy z pieczarkami dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy 2 - 3 minuty.  Ryż podajemy posypując obficie posiekanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem 383

curry - oliwa z oliwek do smażenia Sos: - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie) Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą, pieprzem i curry, smażyć na oliwie z oliwek. Ryż ugotować, ananasa pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 min, po czym odcedzić. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą w misce. Składniki

Zgrabne Gotowanie
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

wedle fantazji)   sos sojowy   pieprz   jajka (2-3)   cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce.  2. Kroimy w kostkę umyte wcześniej mięsko i smażymy z cebulką, popieprzone (nie solimy, ewentualnie trochę). Jak będzie gotowe to do widzenia do jakiejś miseczki(...)ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć. 4. Wbijamy jajka i tu też zależy od Ciebie ile... ja wbiłam 3 na jedną torebkę ryżu.  Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy zaczęło ścinać.  5. Wrzucamy mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety ryżowe z serem 146

mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z ryżem 143

Składniki: 1 duża kapusta włoska 1 kilograma mięsa mielonego szklanka ryżu 2  cebule olej do smażenia sól pieprz 3 jajka Wykonanie: Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście, gdy będą

Pychotkaaa
Chiński kurczak pomarańczowy 399

nieco pracy, ale zdecydowanie warto. Chiński kurczak pomarańczowy Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia (około 3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ryż 1 jajko 1 zielona cebula dymka ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chili 1 cm świeżego imbiru Marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Mięso przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa, przez około 3 minuty, aby były chrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. W woku podsmażamy imbir i papryczkę chili. Dodajemy

Mania Gotowania
Sezamowy filet z indyka z pieczoną dymką 260

głupio mi było włożyć go do piekarnika :) Efekt smażenia bardzo mnie zadowolił - indyk był soczysty (wyszedł chyba nawet lepszy od tego pieczonego), a słodki sos pasuje do niego idealnie - a czas przygotowania trzy razy krótszy :) Polecam!  Składniki (dla dwóch osób): 300 g filetu z indyka 100 g ryżu jaśminowego 3 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)sezamowy. Wykładamy kawałki indyka i smażymy 3-4 minuty z każdej strony. 5. Na talerz wykładamy ryż (kładziemy talerz na filiżance i odwracamy - ryż powinien ładnie się wysunąć), polewamy sosem powstałym ze smażenia indyka; dookoła układamy pieczone dymki. Na wierzch kładziemy indyka, a całość posypujemy białym sezamem. Smacznego

Tajskie smaki
Kurczak z sezamkami 252

słodkiego sosu chili (ja używam tao tao) lub papryczka chilli (wtedy dajemy 3 łyżki miodu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 0,5 łyżeczki imbiru olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu (niekoniecznie) ryż, makaron ryżowy lub zwykły makaron, np. spaghetti Kurczaka kroimy w sporą kostkę i krótko smażymy. Dodajemy miód, a po chwili sos chilli i sojowy. Dolewamy trochę(...)chwilę. Teraz, jeśli chcemy mieć więcej sosu, można dodać jeszcze szklankę wody, z rozmieszanymi dwoma łyżkami mąki. Wtedy trzeba jeszcze raz doprowadzić sos do wrzenia i gotowe. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. (My dzisiaj jedliśmy ze zwykłym spaghetti i też nam smakowało.) Na koniec posypujemy pozostałymi sezamkami. O czym ja dzisiaj zapomniałam ;) Kurczak z sezamkami i fasolką szparagową

Ratunku obiad
ryba z warzywami po chińsku 178

Cześć! Wyciągnęłam z głębin mojej zamrażalki tołpygę. Troszkę zapomniana ona była przyznam. Przygotowując obiad z rybą jakoś nie wyobrażałam sobie zestawu dość tradycyjnego, czyli rybka smażona, surówka, ziemniaki albo ryż. Z racji, że jesteśmy miłośnikami smaków azjatyckich wymyśliłam, że zrobię ją z warzywami po chińsku. Nie wiem, czy Chińczyk poklepałby mnie za to podanie po ramieniu czy zagryzł zęby

Pieprzyć z Fantazją
RISOTTO z warzywami 235

już miękka dodajemy resztę pokrojonych drobno warzyw (bakłażan, pomidor, ogórek, kukurydza). Całość co jakiś czas mieszamy i odpowiednio doprawiamy. Kiedy bakłażan będzie już miękki do warzyw dodajemy ryż. Całość mieszamy i smażymy przez kilka minut, ewentualnie doprawiamy. Możemy udekorować świeżymi ziołami. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz

Via Gusto
Zapiekana papryka z brokułami i risotto 121

startego sera cheddar 1 mały brokuł oliwa z oliwek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem smażymy, zalewamy winem i odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu

R'n'G Kitchen
Chińszczyzna z ciemnym ryżem 153

słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa chińska 5 smaków sos sojowy tłuszcz do smażenia 1 szkl ciemnego ryżu Mięso i warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun gotujemy do miękkości. Do woka wlewamy trochę tłuszczu i najpierw podsmażamy mięso, następnie dodajemy warzywa i posiekane grzyby mun, dodajemy

Gotowanie jest łatwe
Krokiety ryżowe z nutellą i bananami 164

ryż- 100gram  Sposób przygotowania; Gotujemy ryż, odstawiamy do odstygnięcia sporządzamy ciasto na naleśniki, w misce mieszamy, sól,jajka,mleko, 50ml oleju, cukier waniliowy, dodajemy ryż na rozgrzanym oleju smażymy na patelni naleśniki, smarujemy naleśnika nutellą, dodajemy banana i zawijamy jak krokieta, obtaczamy w jajku i bułce tartej smażymy na oleju z obydwóch stron na kolor brązowiutki

pichciszto
Dietetyczne oszukane indycze gołąbki 135

córki kombinuje jak mogę by dania, które do tej pory lubiła zmienić na bardziej dietetyczne ale równie smaczne. Dlatego postanowiłam zrobić oszukane gołąbki z mięsa indyczego i ryżu jaśminowego, ale nie smażone tylko ugotowane w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
RYŻ Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 121

powrót do słodkiego dzieciństwa   SKŁADNIKI 0,5 l mleka, 1/2 szkl. wody, 3/4 szkl. ryżu, 1 łyżka cukru 1 słoik smażonych jabłek (poj.350 ml), 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 tabliczki białej czekolady  WYKONANIE Ryż gotujemy w mleku wymieszanym z wodą i cukrem. Często mieszamy uważając aby ryż się nie przypalił. Studzimy. Jabłka mieszamy z cynamonem. Czekoladę drobno

słodki bratek
Jedzonko do pracy #20 177

się w domu jeszcze jedna dynia, będzie dyniowo i pomarańczowo ;)  Śniadanie : Sałatka z tuńczyka, karczochów i ryżu. Lunch : Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym na mleku z ryżem. Przekąska : Placuszki dyniowe smażone bez tłuszczu. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Polędwiczka miodowo-musztardowa 227

Odstawić w chłodne miejsce na około 1h. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Pod koniec zalać resztą zalewy i chwilkę smażyć. Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami

O kuchni z uczuciem
Risotto grzybowe z szafranem i grillowanym czerniakiem. 147

ryż arborio-wino białe półwytrawne-parmezanGrzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i nie wylewamy wywaru.Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut.Wrzucamy na patelnię ryż, zostawiamy na średnim ogniu, aż stanie się transparentny. Solimy i pieprzymy.Dolewamy szklankę wina, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż w ryż wniknie płyn. Mieszamy, wlewamy wywar(...)zamrożony, wcześniej przygotowany bulion. I tak samo jak z winem i wywarem czekamy, aż ryż zmięknie.Gotowy ryż odstawiamy dodajemy solidną porcję masła i sera - energicznie mieszamy. Posypujemy szafranem. Mieszamy.Rybę nacieramy oliwą, solą, tymiankiem, oregano i miętą. Smażymy na patelni grillowej.Gotowe

BaRepas

Proponowane wyszukiwania