ryż smażony - 6533 przepisów (strona:72/436)

Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 315

Zapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej będzie twarda  i niesmaczna. Co o wątróbce :Wątroba wieprzowa zawiera blisko dwa razy więcej żelaza niż inne wątróbki oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Wołowa jest równie bogata w witaminę(...)olej smażymy z obu stron na średnim gazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy. Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło

Smaki Edyty
Serowe kotlety w kapuście 74

mięsa mielonego wieprzowego ·        1 torebka ryżu ·        Jajko ·        10 dag sera żółtego ·        Bułkę tartą do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew oraz starty żółty ser. Na koniec łączymy z ugotowanym ryżem i dokładanie mieszamy. 3.    Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju. 4.    Kapustę myjemy, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy obrana, pokrojoną marchew i gotujemy. 5.    Pod koniec

Kulinarna Chwila
Kurczak z fasolką szparagową i marchewką w mleku kokosowym 549

mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju.  Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy

Zofiana
Pyszny szybki obiad 284

komu przyjdzie do głowy. Składniki: szaszłyki pierś z kurczaka (można też użyć mięsa gulaszowego jednak wtedy szaszłyk będzie trzeba dłużej smażyć/piec) papryka cebula pieczarki posypka bosforska Skworcu olej Można też użyć: boczek, cukinię, pomidora bez miąższu, itd. ryż koperkowy: ryż koperek masło vegeta Kurczaka kroimy w nieduże kawałki i obtaczamy w posypce bosforkiej (ja zostawiłam kurczaka(...)patyczki. Rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy szaszłyki. W tym czasie gotujemy ryż. Gdy jest już gotowy odcedzamy go, na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i dodajemy pół pęczka posiekanego kopru oraz vegetę. Smażymy

Brzuszki Łakomczuszki
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 141

torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz do smażenia Dekoracja(...)odrobinie tłuszczu podsmażamy pieczarki, aby odparować wodę, po chwili dorzucamy marchewkę, aby zmiękła. Na koniec wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce

Kolorowy Przepisownik
Kurczak z papryką i serkiem mascarpone + film 188

podwójna pierś z kurczaka 2 średnie czerwone cebule 2 czerwone papryki pęczek szczypioru z dymki 250 g serka mascarpone 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia czarny pieprz sól opcjonalnie ugotowany ryż lub makaron przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę a następnie przekładamy do miski, łączymy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy

Smakowite Dania
Balsamiczny kurczak ze szparagami 166

kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyka oleju sezamowego 150-200g pieczarek 300g zielonych szparagów nasiona sezamu oliwa do smażenia sól i pieprz Jak przygotować kurczaka ze szparagami Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty(...)plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając.  Na patelnię wlać kurczaka wraz z marynatą i smażyć prze kolejne 10-15 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będzie surowe. Jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Krem z pomidorów malinowym na różowym winie 117

czosnku  cebula  1 litr bulionu  250 ml różowego wina  sól, pieprz  1/2 cukinii  oliwa z oliwek do smażenia  świeża bazylia i natka pietruszki  dodatki: natka pietruszki, brązowy ryż, drobno posiekany pomidor malinowy pozbawiony skórki, doprawiony oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem  Pomidory pozbawiam skórki i kroję. W dużym garnku(...)rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej czosnek oraz cebulę. Dodaję posiekaną niedbale cukinię oraz pomidory. Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową

Mango Papaja
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 139

mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać(...)kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10  minut – nie za długo, kopytka mają pozostać chrupiące. Przed podaniem

Nie tylko w kuchni
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 165

Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra

Bon Appetit Małgorzaty
Placki ryżowo-warzywne 150

sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych) oraz pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki

Gorący kąsek
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 159

rozgrzać do smażenia ryby z kilkoma łyżkami oleju. Im więcej tym lepiej. Mięso Karmazyna smażone ze skórą ma tendencję do lekkiego zwijania się i pęcznienia przez co nie przylega płasko do dna patelni. W większej ilości oleju będzie łatwiej je usmażyć. Ułożyć więc skóra do dołu wcześniej oprószone solą i pieprzem filety na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia można(...)dojdzie od gorąca patelni i pozostanie ciepły do czasu podania. Po 3-4 minutach smażenia przewrócić też rybę. Z drugiej strony smażyć ją już tylko 2-3 minuty aby nabrała koloru. Wyłożyć rybę na plastry mozzarelli, obok ułożyć plaster grillowanego kabaczka, do tego porcja mieszanki ryżu. Na koniec zakręcić winegret w miseczce do powstania gładkiej kremowej emulsji, wymieszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe 353

mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką. Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego! The post Kotlety z ryżu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 144

łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki cukru trzcinowego Smażone warzywa: 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki 8 różyczek średniej wielkości brokuła 6 różyczek średniej wielkości kalafiora 6 kawałków suszonych pomidorów 1 czerwona papryczka chilli Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa Do podania: Ryż brązowy lub jakikolwiek inny Przygotowanie: 1. Najpierw nastawiamy brązowy(...)ryż, gdyż długo się gotuje - te minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić sobie robotę zacznijmy od pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski

Bananowe Pole
PILAF Z RYŻEM I MARCHEWKĄ 144

patelni lub w garnku (z dopasowaną pokrywką), na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.  Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion

cool and minty