ryż smażony - 6533 przepisów (strona:77/436)

RYŻOWE KOTLECIKI CURRY ZE SZPINAKIEM 130

Najlepiej przygotować je z ryżu pozostałego z obiadu. SKŁADNIKI / 9 SZT. 2 szklanki ugotowanego ryżu 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku olej do smażenia WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce(...)osuszamy. Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy starty czosnek oraz curry i kurkumę w proszku. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do malaksera. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista

cool and minty
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 91

stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać dynię, oprószyć suszonym tymiankiem i smażyć przez około 2 minuty. Dodać ryż, podsmażyć. Gdy zrobi się szklisty dolewamy etapami bulion. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion zdjąć z palnika dodać ser żółty

Moja Galeria Smaku
Domowy paprykarz z kurczaka 93

odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety kalafiorowe z ryżem i warzywami 331

szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody 1 marchewka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia do panierowania bułka tarta Składniki i masa na kotleciki przed wymieszaniem Ryż dwa razy przepłukać, zalać szklanką wody i posolić. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć(...)Ugotowanego kalafiora zmiksować za pomocą blendera. Następnie do masy kalafiorowej dodać: cebulę, marchewkę, posiekany koperek, ugotowany ryż i wbić jajko. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Za pomocą dłoni formować kotleciki. Na sam koniec, kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron (aż do zezłocenia). Usmażone kotleciki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Ugotować
Risotto z wątróbką drobiową 164

patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym smażyć około 3 minuty. Po tym czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać i doprawić pieprzem, a w razie potrzeby również

Passions hobbies life
Zapiekanka gołąbkowa 195

cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego. 2.Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru.3.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy za pomocą naszej dłoni, a w trakcie przyprawiamy mięso solą, pieprzem,papryką oraz majerankiem. 4.Na

Gotuj Z Muzyką
Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem 314

mała puszka pokrojonego w kostkę ananasa pęczek szczypiorku 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy kebab olej do smażenia 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko(...)dużej ilości wody. Studzimy, przekładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Razem z osączoną kukurydzą i ananasem, dodajemy do ryżu. Szczypiorek siekamy. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru tłuszczu, studzimy i razem ze szczypiorkiem dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki mieszamy. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem

R'n'G Kitchen
Ryba po grecku, wersja obiadowa 138

sól i pieprz Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju kokosowym. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pora, chwilę smażymy. Podlewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy

Kucharzyca
Papryka faszerowana mięsem 142

indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule 7 papryk olej do smażenia sól pieprz 1/2  łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Cebule obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni szklimy ją, aż będzie miękka. W dużej misce dokładnie mieszamy mięso, ryż, cebulę i przyprawiamy. Papryki myjemy i odcinamy górną część, usuwamy nasiona. Papryki faszerujemy mięsem

Kulinarne przygody Gatity
Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami 164

kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w plastry cukinię. Wlać szklankę wody, dodać ryż, posiekane suszone pomidory i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodać pastę pomidorową. W razie potrzeby dolać nieco wody

Czerwień i błękit
Zupa schabowa 3139

odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych do pieczeni  kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek. Jeżeli mamy 1,5 litra bulionu i pół szklanki ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową. Mięso smażymy  na rozgrzanym smalcu... na złoto brązowy kolor. Bulion podgrzewamy w garnku i dodajemy usmażone mięso. Po zagotowaniu dodajemy pół szklanki ryżu i gotujemy

chleba naszego
Kurczak z cukinią na szybko 165

Jeżeli jesteście zapracowani, a macie ochotę na domowy obiad to zachęcam do przygotowania udek z kurczaka smażonych z młodą cukinią. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Danie podałam z ugotowanym ryżem basmati, który świetnie tutaj pasuje. Składniki na 3-4 porcje: około 0,5 wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)  1-2 młode cukinie (mniejszych rozmiarów) sól, pieprz(...)oleju. Dodać mięso. Przesmażyć z każdej strony. Gdy mięso będzie już podsmażone to dodać cukinię. Całość posypać kurkumą oraz posolić i popieprzyć. Smażyć tak długo, aż cukinia zmięknie (nie może się rozpadać!). Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem

Ugotować
Zupa gołąbkowa 23645

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z mięsem mielonym podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy bulionem warzywnym. Następnie wsypujemy ryż, od czasu do czasu mieszamy. Po 10 min dodajemy poszatkowaną (dosyć grubo), kapustę. Gotujemy do jej miękkości. Dodajemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz

R'n'G Kitchen
Gołąbki z marchewką i pieczarkami 180

myjemy obieramy, zalewamy wrzącą osoloną wodą z dodatkiem mleka, gotujemy. Gdy przestygnie ścieramy na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Usmażone pieczarki łączymy z ryżem, marchewką, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym

Smakowite Dania
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 133

ręką. Mając na uwadze fakt, że przygotowywałem obiad dla czterech osób, smażyłem równocześnie na dwóch dużych patelniach. Po prostu jest wygodniej nam gdy mamy większą swobodę ruchu w wybranym przez nas sprzęcie. Działamy. Roztapiamy masło, dodajemy łyżkę oliwy, smażymy cebulę oraz kurki. Po kilku minutach dodajemy ryż, czekając od wchłonie nasz tłuszcz i stanie się szklisty. Dolewamy ok. chochlę

Right Behind The Kitchen