ryż smażony - 6533 przepisów (strona:76/436)

Placuszki ryżowe 113

Składniki: • 2 szklanki ugotowanego ryżu • 2 jajka • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki cynamonu • olej do smażenia • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem. • Dodać mąkę, cynamon i ugotowany ryż. Całość wymieszać. • Białka ubić na sztywno, dodać do masy ryżowej i delikatnie wymieszać. • Kłaść po łyżce(...)rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. • Posypać cukrem pudrem. Część usmażyłam z plastrem moreli, resztę podałam z pokrojonymi morelami

To co kocham
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 186

grubym dnem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy pokrojone kurki i smażymy przez 3-5 minut. Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy) ryż, aż pokryje się olejem i sokiem z kurek. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu

Be Fit Be Strong
Thai Satay & Shrimps 106

patelni już bez dodatki tłuszczu.  Mieszankę warzyw chińskich wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy lub smakowego oleju kujawskiego. Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta i dodajemy do smażących się warzyw chińskich. Pod koniec doprawiamy przyprawami. Krewetki płuczemy. Nacieramy je imbirem. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Na patelni

ClauditteMissCooking
Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami 145

macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części. Ryż gotujemy al dente. Cebulę pieczarki, po poszatkowaniu, smażymy na złoto na oleju kokosowym lub innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Surowe mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem, solą

Z Kuchni Do Kuchni
Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym 167

oleju wrzucić pokrojoną cebulkę smażyć  aż się zeszkli  dodać mięso podsmażyć mięso  - Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii i słoik  pomidorów  starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką  przypraw  do dań chińskich solą i pieprzem  smażyć  do  odparowania wody  - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć

W królestwie smaków Beaty
Pierś z kurczaka curry z brzoskwiniami 277

polecam. Składniki (dla 2 osób) : 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry 2 świeże brzoskwinie lub brzoskwinie z puszki 1 jogurt naturalny grecki 100 g ryżu  sól, pieprz, cukier olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Następnie doprawić curry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni na talerz, a na pozostałym(...)puszki to trzeba podsmażyć je krócej) dodać jogurt i doprawić do smaku. Na koniec dodać kurczaka i dusić jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Danie podawać z ugotowanym na sypko ryżem

Pasja Smaku
Wytrawne placki ryżowe i "Długie lato w Magnolii" 142

ryżowej po przygotowaniu "mleka" ryżowego mała garść grzybów mun 2 jajka ok. 2 cm imbiru papryczka chili dymka sól pieprz nasiona kolendry olej do smażenia Grzyby mun namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Ryż lub pulpę ryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 243

jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem

BaRepas
Francuska przekąska z bakłażanem 148

sól ,pieprz tłuszcz do foremek żółtko 1/2 pęczka koperku Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą

R'n'G Kitchen
Dyniowe curry z papryką i jarmużem 156

mleka kokosowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 mango - opcjonalnie dodatkowo: 1 szklanka ryżu basmati Przygotowanie: dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki wybrać pestki razem z miękką częścią. Połowę dyni pokroić w 2-cm kostkę. Papryki przekroić na pół, wybrać miąższ(...)Mango obrać ze skóry, odkroić od pestki i pokroić w 1-cm słupki na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z czosnkiem i imbirem. Dodać curry, paprykę i smażyć 5 minut w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci) na patelnię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE 224

TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo(...)misce, mieszam łyżką, no i gotowe :)  Krok 2. Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę. Kotleciki podaję z ryżem i sałatą, lub z majonezem jako przekąskę.  Smacznego :) Zobaczcie przepis na Orientalne grzanki

Moja Książka Kucharska
Niby gołąbki + film 127

składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól(...)czasu do czasu mieszając. Do miski wrzucamy poszatkowaną kapustę, dodajemy mielone mięso, podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi

Smakowite Dania
Risotto z szafranem - przepis 211

oraz wino były ciepłe przed wlaniem, inaczej ryż stwardnieje i już nie wchłonie bulionu. Risotto w całości jest pięknie kremowe o słonecznym żółtym kolorze. Ryż taki podaję z piersiami z kurczaka smażonym we własnym sosie z nutą cytryny. Jeżeli chcę, aby risotto było bardziej kremowe, dodaję starty parmezan. Takie risotto robię ok 15-20 minut, w zależności

Basia w kuchni
Brązowy ryż z ciecierzycą 158

Pyszne, wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :) Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
RISOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 225

chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek, chwilę smażyć i do tego dorzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć krótko do zrumienienia. Dodać cukinię i smażyć dalej przez chwilę. Następnie wsypać ryż – przesmażyć ok. 1 minutę. Można nieco zwiększyć ogień. Zalać winem i zredukować, a następnie podlać 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlać

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania