ryby - 22088 przepisów (strona:566/1473)

Śledzie w porach 44

osób lubiących śledzie trudno sobie wyobrazić wigilię i święta Bożego Narodzenia bez tych ryb. U mnie są one obowiązkowe i przygotowuję je na kilka różnych sposobów. Większość z tych przepisów jest bardzo prosta, takie też są śledzie w porach, które robi się błyskawicznie. Śledzie w porach to rodzaj sałatki, a raczej przekąski, w skład której wchodzą śledzie

Danka Pichci
Mleczne poduszki 89

kiedyś zwracał uwagę na firmę! Za to idealnie nadawały się do zabawy. Zasady gry były bardzo proste. Najpierw zjadałam znaki zodiaku znajomych i dalszej rodziny. Potem Wagi, Byki i Ryby najbliższej rodziny. Moje Bliźniaki zostawały na koniec i w sposób bezdyskusyjnie wygrywały. Chociażby przewagą liczebną. Jaka cudowna i sprawiedliwa gra :) Zapraszam na ciastka mleczne poduszeczki- Taką namiastkę dzieciństwa. Przepis

dolcevitainmykitchen
Kolagen – co to jest, do czego służy i jakie ma właściwości? 44

unikają produktów mięsnych lub nie mogą przyjmować kolagenu zwierzęcego ze względu na zakazy religijne. Kolagen rybi ma wiele korzyści zdrowotnych: Współcześni producenci wytwarzają kolagen naturalny ze skóry dziko złowionych ryb. Jest to produkt całkowicie bezpieczny, bez antybiotyków i pestycydów. Jakie są właściwości kolagenu do picia? Większość produktów kolagenowych w formie płynnej to kolagen morski (rybi). Może być naturalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rewelacyjne śledzie po grecku - śledziki że palce lizać 49

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne śledzie po grecku. Wykorzystałam sos który robię do ryby po grecku i z takiego połączenia wyszły przepyszne śledzie. Więc dzielę się przepisem i polecam wypróbować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g solonych śledzi a'la Matias pietruszka ( około 100 g) 2 średnie marchewki (około160 g) średnia cebula (około 100 g) kawałek selera

Uwaga Babcia Gotuje
Jogurt z czereśniami 46

funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni oraz dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Produkowana jest w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego, a także wchłaniana z pożywienia, takiego jak tłuste ryby, jajka, produkty mleczne i oleje roślinne, jak i suplementy. Niedobór witaminy D może prowadzić do chorób kości i zębów oraz do obniżenia odporności organizmu. Witamina D jest jedną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warstwowa z surimi 45

tych, którzy nie jadają mięsa, bo jednym ze składników są paluszki krabowe, czyli surimi. Wprawdzie z krabem nie mają one nic wspólnego, poza kolorem, ponieważ składają się z białych ryb, ale idealnie pasują do warzyw i różowego sosu. Ja przygotowałam ją w szklanym przezroczystym naczyniu, żeby pokazać wszystkie kolorowe warstwy, taka sałatka pięknie wygląda na stole. Natomiast Ty, jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w sosie musztardowym 96

Śledzie w sosie musztardowym to bardzo prosty i szybki sposób na podanie tych ryb. Nie ma tu nic skomplikowanego, bo musimy tylko pokroić cebulę, dodać pozostałe składniki sosu i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kawałki filety śledziowe i na tym koniec. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że śledzie w sosie musztardowym muszą poleżeć kilka godzin

Danka Pichci
Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką 41

wiecie, ja tam lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na bank zaskoczy śledziowych smakoszy.  Szczególnie polecam na święta.           Składniki:   400 g matiasów 400 g śmietanki 36% (gęstej) 2 duże gruszki 100 g rodzynków     Przygotowanie(...)zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny. Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm). Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki. Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony wigilijny 49

potraw, które pojawiają się na polskich stołach 24 grudnia. W zależności od domu barszcz podaje się solo , w kubkach do picia, jako dodatek do pierogów i smażonej ryby lub jako zupę , w towarzystwie uszek z grzybami . Tradycja podawania barszczu czerwonego podczas Wigilii zaczęła rozwijać się dopiero w XIX w. Od tej pory zupę tę podaje się jako pierwsze

Na-talerzu.pl
Śledzie po tatarsku 78

Śledzie po tatarsku lub śledzie w sosie tatarskim to kolejna moja propozycja na podanie tych ryb. Pikantny i wyrazisty w smaku sos tatarski to świetny dodatek do jajek lub wędlin, ale ze śledziami też smakuje wyśmienicie. Śledzie po tatarsku to pokrojone w nieduże kawałki płaty śledziowe z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych, marynowanych grzybków leśnych i cebuli. Całość łączy

Danka Pichci
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 72

który gotujemy obecnie.  Istniejące zapiski mówią nawet o bigosie bez kapusty!  Na początku jego historii, głównym składnikiem wykorzystywanym do tworzenia bigosu było siekane mięso z ryb oraz raków. Do całości aplikowano różne dodatki smakowe takie jak pietruszkę, cebule, ocet, a nawet kwaśne owoce.  Bigos  niejednokrotnie doprawiany był cytryną, limonką oraz agrestem. W najstarszych

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka z warzyw 144

Warzywna zapiekanka do obiadu to smaczna przystawka na gorąco do mięsa lub ryby. Kremowa zapiekanka do obiadu zastąpi sos. Lubię jeść zmieniali w takiej postaci, a w dodatku połączyć je jeszcze z innymi warzywami. Do tej zapiekanki dodałam bataty i cukinię. Sos do zapiekanki stanowi śmietanka i rozpuszczony mascarpone doprawiony cebulą i białym pieprzem. Zazwyczaj piekę zapiekankę długo

codojedzenia
Marchewka duszona na ciepło do obiadu 38

małym ogniu, aż lekko zgęstnieje . Zdejmuję z palnika i podaję do obiadu na ciepło. Świetnie smakuje do ziemniaczków i kotletów mielonych . Z powodzeniem możemy ją podawać do kurczaka, ryb oraz dań wegetariańskich np jako ciepły dodatek do kopytek czy klusek śląskich . Podstawowy przepis na marchewkę duszoną możemy urozmaicić poprzez dodanie groszku . Życzę smacznego! Artykuł Marchewka duszona na ciepło

Ania gotuje
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 49

okazję przygotowuje się 12 potraw, które symbolizują dwanaście miesięcy w roku lub dwunastu apostołów. Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby . Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania