Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy
To co kochamkwaśnej ? 1/4 szklanki keczupu pikantnego ? 1 łyżeczka chrzanu tartego ? 1 łyżka natki pietruszki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. ? Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. ? Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. ? Piec w piekarniku
To co kochambrzucha nakroić skórę. Posypać solą i pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny. ? Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm. ? Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku. ? Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć po odrobinie masła
To co kochamsię, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem i pałaszował śledzie ze smakiem. Składniki na 4 porcje: ? 3 filety śledziowe w oleju ? 1 łyżka soku z cyrtyny ? 4 jajka ? 1 małe jabłko
To co kochamprocent czyli więcej niż mięso, które zawiera 12-13 procent. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby czy jajka. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera również lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost
To co kochamwłączyć superżywność do codziennego jadłospisu. To dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety. Czyli dalej jemy 5 posiłków dziennie, 3 większe i 2 przekąski. Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców, ryb, nasion i kasz. Odżywiajmy się w sposób przemyślany, a nie modny. Łyżka nasion chia z jogurtem jest dużo bardziej odżywcza niż ciastka, które mają je w swoim składzie. Pamiętajmy
To co kochamzmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną z mąki
To co kochamtorcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę
To co kochamByły już na blogu smażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru
To co kochamRyby zdychają, rośliny wyrastają z ziemi już praktycznie martwe, a woda w studniach jest aż gęsta od metali ciężkich. W powietrzu jest tyle zanieczyszczeń, że spadają tu kwaśne deszcze, które dziurawią blaszane dachy
Wypisz Wymalujrodziny będzie cieszyć się większą popularnością i chętnie wrócicie do niego przy kolejnych okazjach. >> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem Sałatka z łososiem i orzechami pinii Ryby to składnik, który warto przemycać nie tylko w świątecznym menu. I choć na co dzień większość z nas sięga raczej po mniej wyszukane gatunki, to z okazji świąt warto
Rozdomowionasię z Wami przepisem. Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą. My zjedliśmy danie na kolację, ale myślę, że fajnie sprawdzi się też jako ciepły, warzywny dodatek np. do mięsa czy ryby. Można również połączyć go z ulubioną kaszą. Zachęcam do wypróbowania, tylko kilka składników, chwila przygotowań i już! Danie jest sycące, bogate w cenny błonnik pokarmowy i z niskim ładunkiem
Natka PietruszkiOcet ma czarny kolor, pełny, złożony słodki smak, jest lekko kwaśny, mniej oczywiście niż zwykły ocet. Ten, że właśnie ocet jest powszechnie stosowany w kuchni chińskiej do duszonych mięs, ryb, pierogów, które oczywiście niebawem i właśnie zimnych przekąsek, jak nasz dzisiejszy bohater. Na zakończenie, zapraszam Cię mój drogi czytelniku na orzeszki ziemne po chińsku. Składniki Orzeszki ziemne Ogórek zielony
RafalCook