Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe
KorniszonkiPosiadanie porządnej patelni powinno być priorytetem nie tylko profesjonalnego kucharza. W każdym domu, w którym pichci się na co dzień, jak również tylko od święta, znajdą się patelnie w kuchennych szafkach. Najczęściej przy wyborze patelni kierujemy się ceną i często wybieramy tańsze opcje, nie zastanawiając się nawet, czy kupno droższej nie okaże się bardziej korzystne(...)potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki
Moja DelicjaTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem
W kuchennym oknie Ewyjedzenie w Wiedniu Jeśli komukolwiek będzie mało po sznyclu ma mnóstwo okazji aby zjeść coś na świeżym powietrzu. Wiedeń to miasto tętniące życiem kulinarnym. Podczas rozmaitych festynów i mniejszych świąt zamykane są uliczki, na których pełno jest jedzenia. A z racji tego, że Wiedeń jest miastem wielokulturowym dostaniemy tam dania i produkty kuchni austro-węgierskiej ale i z Dalekiego(...)Wienzeile i Rechte Wienzeile. Takiej różnorodności owoców i warzyw z różnych zakątków świata nie widziałem nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia. Kawa
Right Behind The Kitchentydzień przed świętami i przechowywać w z amkniętym pojemniku. A jeśli ma się dodatkowo gotowe ciasto, to szast prast i pierniki w 20 min. gotowe. Dwa dni przed wystarczy udekorować je lukrem, wtedy na pewno będą świeże i ładne. Łazanki Ciut więcej z nimi zabawy niż z pierniczkami, ale sposób przechowywania równie prosty. Zamrożenie łazanek do świąt(...)Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania. Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa Zważywszy
bastalenaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenWiększość moich rozmów ze znajomymi kończy się na tym, że wzajemnie polecamy sobie coś dobrego do zjedzenia. Często słyszę: mam świetny przepis na
Codzienna kuchnia niecodziennaPrawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja? Mam
zadanie-gotowanieokazji Świąt Bożego Narodzenia składam wszystkim najserdeczniejsze życzenia zdrowia, spokoju, radości w sercu . Cieszmy się nie tylko z prezentów ale z tego że możemy spotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń(...)seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam
wesoła kuchniaZapraszam Was do udziału w konkursie, który odbywa się na fanpage'u mojego bloga . Do wygrania 3x zestaw batonów Zmiany Zmiany! :) Jestem już po pierwszej
Be Fit Be StrongKuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę
Karo in the Kitchenślimaki po burgundzku, zupę cebulową i ostrygi. Sałaty z kaczą piersią , wątróbką lub konfitowanymi kaczymi żołądkami. Z dań głównych boeuf bourguignon, królika w musztardzie lub konfitowane udko kacze. Z ryb i owoców morza, oczywiście mule, dorady i ośmiornice. My dotarliśmy do Bistro w połowie listopada, a jako że na Marcina króluje w Polsce gęsina, w karcie znalazła się okolicznościowa(...)sobie z czymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi
królestwo garówgrudniowy dzień to jazda przez niemal cały kraj. Przedświąteczne dni to czas prawdziwej kaźni tutejszych zwierząt. Zabijane na różne sposoby niemal w każdej zagrodzie, oddają swe życie: świnie, nutrie, ryby, wszelkie ptactwo, zdarza się i owca, i cielaczek. Oprawiane w przydrożnych rowach martwe zwierzęta sprawiły, że moja podróż zaczęła mieć zapach krwi. Stosunek do zwierząt warunkowany jest wieloma społecznymi(...)włos zjeżyłby się na głowie w zderzeniu z marnym losem tutejszych czworonogów. Wrażliwe panie prowadzące w telewizji popularne programy o zwierzętach powinny omijać z daleka Romanię, zwłaszcza w przededniu Świąt Bożego Narodzenia. Michał Kruszona Rumunia. Podróże w poszukiwaniu diabła
Jadło i czytadłoNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Każdy dzień kalendarza ma jakieś swoje święto, a 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To dobry powód, by zastanowić się i uświadomić sobie, jak dużo jedzenia jest wyrzucane. Dlatego na blogu postanowiłam zwrócić szczególną uwagę na tę datę i spróbować znaleźć kilka pomysłów jak na poziomie gospodarstwa domowego można temu zaradzić. Spójrzmy(...)koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże
Obiad gotowy