Życie blogera kulinarnego to..."Fejm, kasa i bankiety." Serio? Nie jest wcale tak słodko. Aby to osiągnąć, trzeba się nieźle narobić. A mimo to, tylko nielicznym
W kuchni Karmel-itkiMoże nie tak dosłownie, ze zawozimy tam skrawki wędlin czy kromkę chleba, ale czasami w życiu zdarza się, ze pozostaje nam sporo świeżego jedzenia (np. po weselach, komuniach czy świętach) i nie bardzo wiadomo, co z tym zrobić. Wystarczy wtedy wyszukać najbliższy nam Bank Żywności i po prostu zawieźć nadwyżki jedzenia. Na pewno znajdą się chętni(...)kupno czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta, święta i nie po świętach. Ale już są tuż tuż. Prezenty? No niekoniecznie muszą być już kupione. Oczywiście coroczny dylemat - a co mu/jej kupić? Często gęsto radzimy się osoby, która dobrze zna tego człeka, którego chcemy czymś obdarować. Wydaje nam się, że ta osoba nam podpowie jaki prezent będzie odpowiedni. Niestety bywa(...)cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę po jej powierzchni. Z racji tego, że wyczuwam w tym miodzie akcent wędzonki użyłbym miodu jako dodatkowego składnika do sosu barbecue i ciach do grillowanych
Right Behind The Kitchenoczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury. Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrąga Czarnomorskie smażone ryby Dania mięsne Jagnięcina w sosie ze szpinaku Docierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja(...)Będąc w Gruzji koniecznie spróbujcie chaczapuri, lobio, ajapsandali, rolowanego bakłażana i szaszłyka. Ja będę powracać do gruzińskich smaków. Na blogu na pewno pojawią się przepisy – jednak dopiero po świętach. Jestem bardzo ciekawa co najbardziej Wam się podobało oceniając po zdjęciach, a czego byście nie tknęli? Post Kuchnia gruzińska pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakurzadko, który Hiszpan pije sangrię. Z: Za co lubisz hiszpańską kuchnię? A: Za różnorodność. Za to, że tak wiele w niej warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza. Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami(...)pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów na swojego bloga? A: Przeglądam wiele hiszpańskich blogów i to właśnie z nich czerpię większość inspiracji. Poza
Chilli Czosnek i Oliważurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką. Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny, zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego(...)otrzymacie wówczas pyszny sos żurawinowy ze świeżej żurawiny, który można podawać na ciepło. Ta prosta do przygotowania domowa konfitura ze świeżej żurawiny pasuje także do kaczki, indyka i ryby. Poniżej oryginalny przepis Sylwii Chrzanowskiej. #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś zapomina Karmel-itka o kuchni. Dopiero co wróciła z Trójmiasta, zmęczona pięciogodzinną jazdą pociągiem,półgodzinnym targaniem torby z dworca do domu, ale szczęśliwa i usatysfakcjonowana
W kuchni Karmel-itkidzień. Dlaczego? Bo dziś obchodzimy Dzień Musztardy! Musztardę uwielbiam i cenię od lat, nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni, czy letniego grilla. Dziś z okazji tego wyjątkowo smacznego święta zapraszam Was na przepis na pyszne i soczyste piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie . Idealne na rodzinny obiad. Musicie spróbować Do marynaty wykorzystałam moją ulubioną musztardę kempingową(...)dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa lub miodowa firmy Octim, które
Słodkie okruszkiKochani ,zbliża się powoli Boże Narodzenie. Czas, który spędzimy głównie z najbliższymi, przy stole. Dziś podaję Wam przepis z cyklu "Śledzie na Wigilię" : "Jedna z
Z Kuchni Do Kuchnizamrażarce zależy nasze zdrowie, no i wspaniały smak przygotowanych przez nas potraw ( co dla nas wielbicieli gotowania jest przecież niezwykle ważne! ). Właściwe przechowywanie potraw ma szczególne znaczenie również po Świętach, kiedy to zwykle w lodówce zostaje nam ZA dużo jedzenia. W dzisiejszych czasach lodówki są nie tylko praktyczne, ale i piękne. Ich design jest tak skonstruowany, że w kuchni(...)półkach, ale też sposób ich zapakowania. Bardzo często stosowana jest folia aluminiowa – nie tylko chroni, ale zabezpiecza też przed przenikaniem zapachów ( p rzydaje się do pakowania wędlin i ryb, a także osłony gotowych dań ). Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych) – i ch wadą
Ostra na SłodkoNajlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;) Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich
Szczęśliwa kuchniaNajlepsze śledzie w śmietanie robi mój brat :) Jak? A nie mam bladego! Zielonego też nie mam ;) Ja, jak kupuję matjasy i chcę zrobić z nich
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania(...)śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej patelni ułożyć część masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć
Plate of JoyJest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio. Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam(...)swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina Sofietaświąt Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu. Według badania Deloitte w tym roku Polacy wydadzą więcej na prezenty niż w latach poprzednich i większość podarunków kupiła już w listopadzie. Ale na pewno są tacy, którzy jeszcze nie mają pomysłu na gwiazdkowe niespodzianki. Dlatego przygotowałam listę 10 prezentów kulinarnych nie tylko dla fanów gotowania. Wkładka do gotowania na parze(...)garnku rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku można piec różne mięsa, ryby, domowe chleby, warzywa, a nawet risotto i lasagne. Garnek wykonano z naturalnej porowatej gliny, którą wydobywa się ręcznie. Cena: 79,99 zł Gdzie kupić? www.aledobre.pl Zestaw miodów
My Chcemy Jeść