ryb. Obficie doprawiłem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłem do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby smaki uległy połączeniu. Gotowe danie wyłożyłem na pokrojone kromki białego pieczyw i posypałem niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udekorowałem cząstkami cytryny. Gorąco polecam oba dania na świąteczny stół i korzystając z okazji życzę wszyskim czytelnikom i sympatykom bloga WESOŁYCH ŚWIĄT
Wyprawy kulinarneświęta będą w rozjazdach i niestety nauka nie odpuści mnie na krok.. miejmy nadzieję, że wszystko uda się pogodzić i wyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba
Be Fit Be Strongświęta zaskoczyć swoich gości przy stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splą tanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby
Podróż w kulinariaKolejne, szybkie tym razem ale równie pyszne śledziki. Mój stary przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem, wzbogaciłam o grzybki marynowane, nadały im bardziej
Smaczne Zdroweryby na talerzu podać wędkę, potrzebną do jej złowienia. I nie mówcie, że to skomplikowane, bo własnie w taki sposób próbujecie uciszyć swoje sumienie czy lenistwo usprawiedliwić. Wszystko można, o ile się tego chce. A jak pomóc tej kobiecie? może rozejrzeć się po znajomych, popytać, może ktoś pomógłby pracę załatwić? Może zamożniejsza koleżanka zapłaciłaby za umycie okien przed świętami
Codzienna kuchnia niecodziennaCzy ja nie mam dość śledzi? nie, nie mam dość :) Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie
Codzienna kuchnia niecodziennaDobry chrzan, ale nie sam ." Roślina, która kojarzy nam się bezsprzecznie ze Świętami Wielkiej Nocy. Jej ostry smak, modyfikowany różnymi dodatkami - fantastycznie pasuje do wielu potraw. Chrzan, oprócz wiadomych walorów smakowych, posiada wiele prozdrowotnie działających substancji, które od wiek wieków służyły człowiekowi za naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii(...)oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie to wykorzystywano w kulturze ludowej do wykonywania okładów oraz dezynfekcji trudno gojących się
Moja Mama Gotujeświętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi obrusami (na pamiątkę Trójcy Świętej(...)paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem. Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie , często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede(...)wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy
Chilli Czosnek i OliwaZbliża się wielki tydzień, dla wielu to czas postu szczególnie w Wielki Piątek. Dlatego proponuje upiec na ten dzień dla całej rodziny łososia, w całości z
Bernika - moj kulinarny pamietnikMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie(...)pierzynką . Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara Tatar ze śledzia Składniki: około 400g płatów śledziowych w oleju a la matjas 1 czerwona cebula 5 korniszonów 1 szklanka
UgotujmyTo.plŚledzie marynowane w zalewie z miodu i koncentratu pomidorowego - idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 3
Ze smakiem bez glutenuNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam
Codzienna kuchnia niecodziennaJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itkiomega – 3 i dlatego, że jest zdrowy i produkowany w Polsce wyparł prawie całkowicie oliwę z oliwek w mojej kuchni. Zapraszam serdecznie może i wy poeksperymentujecie w te Święta na waszych rodzinach :) Składniki: 4 płaty śledziowe matiasy 2 cebulki szalotki sól morska 2 cytryny 1 limonka 1 zielona papryczki chilli 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)wymocz w zimnej wodzie ( ok. 2 godzin), następnie w mleku (ok. 1 godziny). Sprawdź czy w filetach nie kryją się żadne ości. Odsącz, osusz ręcznikiem i pokrój rybę w drobne paseczki. Cytrynę wyszoruj pod ciepłą wodą i zetrzyj z niej skórkę ( nie ścieraj białej warstwy, gdyż jest gorzka). Tak samo postępuj z limonką. Z jednej cytryny wytnij fileciki
Wielki apetyt