kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła. 4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano(...)jest w ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam. Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUjakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy liczyć na to, że obiad jest zdrowy :) Pisałam o tym w poście dotyczącym zdrowego łączenia posiłków . Dodam(...)początek, rozpisać godziny. Mniej więcej. Wszystko zależy od tego, jaki macie rozkład dnia. Ja akurat jestem na tzw. swoim :) ponieważ prowadzę działalność pośrednictwa ubezpieczeniowego ;), ale spróbuję, raczej już po świętach, jakieś przepisy na lunch boxy podać. Na pewno się Wam przydadzą :) U mnie wygląda to tak (oczywiście nie co do minuty, orientacyjnie podaję): 7:30 - śniadanie (najlepiej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjakie można sobie wymarzyć. Szynka szwarcwaldzka dodaje słonego smaku, więc soli do tego dania w ogóle nie użyłam. Szynkę można zastąpić plasterkami boczku. Jeśli nie połączymy ryby i warzyw z węglowodanami w postaci np. kaszy czy ziemniaków, to możemy liczyć na to, że obiad jest zdrowy :) Pisałam o tym w poście dotyczącym zdrowego łączenia posiłków . Dodam(...)początek, rozpisać godziny. Mniej więcej. Wszystko zależy od tego, jaki macie rozkład dnia. Ja akurat jestem na tzw. swoim :) ponieważ prowadzę działalność pośrednictwa ubezpieczeniowego ;), ale spróbuję, raczej już po świętach, jakieś przepisy na lunch boxy podać. Na pewno się Wam przydadzą :) U mnie wygląda to tak (oczywiście nie co do minuty, orientacyjnie podaję): 7:30 - śniadanie (najlepiej
Szczęśliwa kuchniaużycie soli (wiadomo nadmiar soli = nadciśnienie) oraz zawierają przeciwutleniacze. 2. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby i owoce morza. Chyba każdemu kuchnia śródziemnomorska kojarzy się ze wspaniałymi daniami z ryb i owoców morza. Grecy w latach 50. jadali świeże, lokalne ryby, najczęściej były to tłuste małe rybki – sardynki oraz sardele (czyli anchois), cenne ze względu(...)warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu , szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp do naprawdę świeżych ryb jest ograniczony, dlatego możecie sięgać również po sardynki oraz anchois w puszce, tylko wybierajcie
Chilli Czosnek i Oliwabędzie Was cieszyć, zróbcie sobie święta teraz. Ewentualnie, jeśli tacy z Was twardziele i przetrwacie to, i będziecie się cieszyć w święta ze świąt, to dzisiaj zróbcie sobie tylko trening. Zróbcie karpia! A dom niech pachnie grzybami! Składniki: 1 płat karpia szczypta majeranku olej do smażenia kilka ziemniaków kilka prawdziwków 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)smażycie na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Solicie po usmażeniu. Składniki zgarniacie z półek w Lidlu . Przepis jest modyfikacją tego, który jest w książce Ryby są super
GRUBY WAŁEKCarpaccio z łososia Prezentowałam na swoim blogu carpaccio z wędzonego łososia, dziś chcę pokazać inną odsłonę tej wspaniałej ryby, a mianowicie w formie marynowanej. Bardzo ważna jest jej świeżość, jak i pochodzenie. Jako przystawka bądź przekąska podczas uczty świątecznej oraz nocy sylwestrowej, podana z ulubion ą sałatą oraz bagietk ą uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam również na pieczonego łososia(...)który od wielu lat gości na moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim Życzę Wszystkim Zdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ukochanych u boku oraz góry prezentów pod choinką. Składniki: 500 g świeżego łososia ze skórą (u mnie jest to szkocki wysokiej jakości) 1 pęczek świeżego koperku
Wino Francja KuchniaIdealna na co dzień, jak i od święta. Pyszna, sycąca, prosta w przygotowaniu. U mnie w domu znika w oka mgnieniu Do przygotowania sałatki użyłam pysznego wędzonego pstrąga z grzybami Fjord Fiskursson. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, to gorąco go Wam polecam. Wspaniałe połączenie ryby z dodatkiem pieczarek i borowików, to naprawdę uczta dla podniebienia
Słodkie okruszkikładziemy wiórki masła oraz oprószamy resztą przyprawy do ryb. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut, aż migdały się zrumienią. Pstrąga podajemy przybranego plasterkami cytryny. Pstrąg tęczowy zapiekany w migdałach to potrawa, której przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Na co dzień i od święta zachwyci domowników oraz gości. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne . Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta
Pysznosci Babci Basi