liśćmi szpinaku. Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący. Dla miłośników szpinaku i nie tylko... Zapraszam do spróbowania! Temu smakowi trudno się oprzeć! Składniki: 250g makaronu bucatini lub spaghetti; 300g świeżego szpinaku; 150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%; 40g twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu(...)Oddstawić z kuchenki. Do przygotowanego sosu dodać odcedzony, gorący makaron. Dokładnie wymieszać. Danie wykładać porcjami na talerze. Podawać posypane serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Makaron bucatini swoim wyglądem przypomina spaghetti (jest trochę grubszy), a swoją nazwę zawdzięcza przechodzącej przez jego środek dziurce. Można go z powodzeniem zastąpić makaronem spaghetti. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości
Gospodyni MiejskaSpaghetti carbonara... Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem. W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku. Delikatnie oprószony potartym, twardym serem. Aksamitny i wyrazisty w smaku. Zapraszam do stołu! Składniki: 250g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 100g wędzonego boczku; 2 ząbki czosnku; oliwa; 200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 1 jajo; 2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć z ognia i dodać do nich sos. Dokładnie wymieszać. Makaron odcedzić i gorący dodać do sosu. Całość wymieszać. Spaghetti podawać posypane po wierzchu startym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja
Gospodyni MiejskaPyszne spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym - zasmakuje każdemu miłośnikowi frutti di mare :) SKŁADNIKI makaron spaghetti 300g 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1/2 zielonej papryczki pepperoni 250g mieszanki owoców morza -mogą być mrożone (krewetki, kalmary, omułki) 500g pomidorów krojonych w zalewie 1/4 szklanki białego wina wytrawnego świeże oregano, sól, pieprz ewentualnie czosnek i papryka w proszku oliwa
Moje Kuchenne RewelacjeFish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz) 2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Wykonanie. Marchewki obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana(...)szalotką i połówkami pomidorków. Ryby posypać solą, pieprzem ,skropić sokiem z cytryny i usmażyć. Spaghetti ugotować-7minut. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą ,solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego
Kulinarny karnet Christopherawersji dla mięsożerców - z boczkiem. I chociaż u mnie wersja z boczkiem szynkowym (czyli prawie bez tłuszczu) - oczywiście każdy mniej dietetyczny się nada ;) SKŁADNIKI 300g makaronu spaghetti 200g boczku 3 ząbki czosnku 2 małe cukinie sól, pieprz oliwa z oliwek 50g parmezanu PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjemnie w domu jak było spaghetti to tylko bolońskie... aż pewnego dnia przyszedł czas na zmiany :) Zmiany takie, że na obiad pojawiło się spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :D Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 400 ml śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki. Przygotowanie: Makaron(...)spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym
Aga w kuchnizostała. Pielęgnuję ją ile sił, co nie jest łatwe, jedna mimo tej męczarni nie wiem do czego użyć. Chętnie więc przejrzałam wpisy na Durszlaku i zaintrygował mnie ten na spaghetti z szałwią i bułką tartą . Oczywiście troszkę zrobiłam go po swojemu, jednak inspiracja na pewno płynęła z powyższego przepisu. Składniki: 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1/4 szklanki bułki tartej
Brzuszki Łakomczuszkiprzed podróżami Marco Polo. Włosi przyjęli makaron z entuzjazmem i przyczynili się do jego rozwoju, tworząc różnorodne kształty i rodzaje. Pici all’aglione — Historia i Pochodzenie Od popularnych spaghetti, przez penne, fusilli, po ravioli czy tagliatelle — każdy ma swoje unikatowe cechy i sposoby podawania. Jednym z mniej znanych, ale równie pysznych rodzajów makaronu są — pici. To grubsze, kręcone walcowate(...)aglione, które dzięki swojej prostej historii i wyjątkowemu smakowi stały się nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Toskanii. Mój przepis na pici all’aglione: Składniki: – Makaron pici lub spaghetti, najbardziej podobny do pici – 300 gramów – Czosnek – 7-9 ząbków, posiekanych – Pomidory San Marzano – 2 puszki – Oliwa z oliwek – 9-11 łyżek – Świeża
RafalCookkanapek. Dziś przyszedł czas na obiad z dynią w roli głównej. Postawiłam na coś prostego i szybkiego, a jednocześnie pysznego i sycącego. I tak powstał makaron z sosem dyniowym. Spaghetti z sosem dyniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne: 600g dyni hokkaido (lub innej dyni bez skóry), szalotka, 2 ząbki czosnku, 100g masła klarowanego, 4 łyżki(...)śmietany 18%, 400g makaronu spaghetti razowego lub z pszenicy durum, szczypta chili, sól i pieprz do smaku. 1. Dynię obierz (jeśli wybrałaś dynię hokkaido nie musisz jej obierać) i pokrój w kostkę. 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. 3. Posiekaj czosnek i szalotkę. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na patelni rozgrzej masło
Z notatnika dietetykaSpaghetti bolognese – któż nie zna tej klasyki? Doskonałe danie obiadowe, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Przepisów na przygotowanie “bolończyka” jest zapewne tyle, ilu kucharzy. Dzisiaj przedstawiam Wam mój, sprawdzony przepis, który z pewnością Was nie zawiedzie ☺ Czasem mam wrażenie, że spaghetti bolognese zamiast daniem charakterystycznym dla Włoch, jest daniem iście polskim. Śmiem stwierdzić, że chyba ... Artykuł Spaghetti
Pogotujmy.plproste niesamowicie. Danie niesamowicie pyszne. Do dzieła! Poziom trudności : łatwe Czas przygotowania : ok 10 minut Czas wykonania : ok. 15 minut Składniki: (na 2-3 osoby 👦👩👨) 250g makaronu typu Spaghetti (u mnie było kwadratowe, alla chitarra ) 6 suszonych pomidorów w oleju 1 papryczka chilli 2 filety anchois w oleju 2 ząbki czosnku Oliwa EVO sól i pieprz do smaku(...)Posypka krakersy i liście bazylii wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy kilkoma, szybkimi pulsami następnie dodajemy starty ser Pecorino i mieszamy. Można też dodać dla smaku odrobinę kminu rzymskiego. 3. Spaghetti pomidory odsączmy z oleju i kroimy na niewielkie kawałki. Ząbki czosnku obieramy i lekko rozgniatamy. Papryczkę chilli siekamy drobno na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy czosnek i pomidory
Pasta Po PolskuSpaghetti Carbonara czyli klasyczne i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, w mojej wersji nieco spolszczone. Jest to smakowity makaron, prosty w przygotowaniu oraz bardzo sycący, wyjątkowo kremowy i aksamitny sos przygotowany na bazie wody z makaronu, jajek, parmezanu lub sera grano padano oraz boczku. składniki na 2 porcje 2 jajka 200 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku(...)powinna być zbyt wysoka żeby jajka nie zmieniły się w jajecznicę. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym serem oraz natką pietruszki i od razu podajemy. Artykuł Spaghetti Carbonara + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPyszne, proste w przygotowaniu, szybkie danie, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam! Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 15 min. Na około 12 pulpecików : ● 500 g sosu pomidorowego ● 400 g makaronu spaghetti (białego lub pełnoziarnistego) ● 320 g tuńczyka w oleju ● 1 cytryna bio ● 1 garść natki pietruszki ● 1 jajko ● 1garść orzeszków piniowych ● 50 bułki tartej ● sól, pieprz Przygotowanie: W misce rozgnieć widelcem(...)puszki. Dodaj otartą skórkę z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, ubite jajko, orzeszki piniowe i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj całość, posól, popieprz. Uformuj około 12 małych pulpecików. Ugotuj spaghetti al dente. Podgrzej olej z tuńczyka (dodaj dodatkowo, jeśli to konieczne, kilka łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron) i smaż na nim pulpeciki przez pięć minut, przewracając je na drugą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprośbę, aby uwzględnić takie następnym razem. Nie ma co się oszukiwać – kochamy makarony! Szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i sycące. Dziś mam dla Was spaghetti z mozzarellą i oliwkami, to jedno z moich ulubionych dań w stylu włoskim. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu Składniki (1 porcja): pełnoziarnisty makaron spaghetti, 60g, 2 ząbki czosnku, garść(...)sosem, makaron z ciecierzycą i warzywami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Spaghetti z mozzarellą i oliwkami – proste i pyszne pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiDomowe spaghetti czyli klasyczne danie z kuchni włoskiej, w mojej wersji z dodatkiem pieczarek to idealna propozycja na smaczny, pożywny i sycący obiad. Łatwa w przygotowaniu i ulubiona przez wszystkich domowników propozycja z mielonym mięsem, warzywami, sosem pomidorowym i dużą ilością startego grana padano, zachwyci swoim smakiem niejedno podniebienie. składniki na 3-4 porcje 500 g mielonego mięsa(...)passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 400 g makaronu spaghetti starty parmezan lub ser grana padano przepis Obraną cebulę kroimy w kostkę. Obraną marchew i seler oraz umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego
Smakowite Dania