gryczana i śledź solony. A tu podrzucam kilka innych dodatków, które sama często przemycam do sałatek: - warzywny pasztet (pokrojony w mniejsze kawałki), jak ten przepyszny z czerwonej soczewicy - ryby np. wędzone lub pieczone - pokruszony twaróg lub inny ser - omlet/naleśnik w formie rollsów - hummus - ciecierzyca i inne strączki - bataty, buraki, dynia Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów
HealthyCreationsjajkiem i chrupiące tosty z nowymi filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem. Śniadanie pyszne, szybkie, lekkie i zdrowe! Ps. nie wiem czy wiecie, ale śledź jest wysoko cenioną rybą – zawiera kwasy z rodziny omega-3, które odpowiadają również za prawidłową odporność organizmu, wspomagają pracę układu nerwowego i wzmacniają kości oraz mięśnie. Śledzie bogate są również w witaminy z grupy
Ostra na SłodkoMasę włożyć na 30 minut do lodówki. Uformować kotlety i smażyć na patelni, na oleju. Myślę, że jeśli nie lubi się surimi można ten składnik zamienić np. na dowolną rybę, szynkę, mięso gotowane z kurczaka lub dodać inne warzywa
Przepisy Mikołajacienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć pociętą w cienkie paseczki marchewkę, sałatę, ogórka kiszonego oraz paski usmażonej ryby. Zwinąć rulon i jeść z apetytem
Przepisy Mikołajafilet z dorsza sól ziołowa, pieprz 2 łyżki masła plasterki cytryny kilka listków szałwii garść pomidorków koktajlowych opcjonalnie (dla tych, którzy mogą i chcą): ser mimolette lub ser wegański Rybę posypujemy solą ziołową lub zwykłą, na wierzch kładziemy masło, listki szałwii i cytrynę, dodajemy przekrojone pomidorki. Całość posypujemy pieprzem i startym serem (niedużo). Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze
Cytryna&Co.pysznej kawy, bo obok zostawiłam samochód na myjni. A że jak człowiek głodny, to zawsze nakupuje wszystkiego i ma na wszystko ochotę, tym razem padło na stoisko z rybami, na którym w zeszłym tygodniu zaopatrzyłam się w pyszne dorady, które pan sprzedawca kurtuazyjnie mi wypatroszył ;) Dzisiaj, zmęczona całym tygodniem stwierdziłam, ze zrobię coś szybkiego i lekkiego. I tak padło
Cytryna&Co.Kiedy nie ma czasu, dania jedno-garnkowe, jedno-brytfankowe są najlepszym wyjściem, żeby w pół godziny przygotować pyszny obiad. Bardzo często piekę w ten sposób rybę lub nawet mięso. Korzystam z gotowych ugotowanych ziemniaków - wtedy jest znacznie szybciej. Można też obrać i obgotować ziemniaki samemu, ale wtedy potrzebujemy dodatkowych 20 minut. Składniki: Spory kawałek łososia (ja obieram ze skóry
Cytryna&Co.bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać
królestwo garówCebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień. Sałatkę można posypać przed podaniem posiekanym koperkiem
Passions hobbies liferesztki pure Dzisiaj chowder jest na liście niemal narodowych dań kuchni amerykańskiej. Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony
Niedzielny kucharzTatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby. Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się
Kuchcik gotujemielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki). Dodać rozbełtane jajko. Dokładnie wymieszać. Formowa niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą
królestwo garówwywarze rybnym, ale w zamrażarce miałam jedynie wywar na kurzynie - też się sprawdził. Jeżeli wolicie bardziej treściwe zupy, możecie dodać ziemniaki. Polecam! składniki (3 porcje) 300g filetów z ulubionej ryby (użyłam polędwicy dorsza atlantyckiego) 1000 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być każdy 400 g krojonych pomidorów z puszki 1 szalotka, pokrojona w kostkę 2 - 4 ząbki czosnku
Stare GarySkładniki: 400 g mieszanki owoców morza 100 fileta z ulubionej ryby 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) 1 łyżka … Czytaj dalej Słodko-kwaśny gulasz z owocami morza
czarrna od kuchniMałe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezową przekąską. Jeśli wykorzystamy do przygotowania gotowe spody z kruchego ciasta przygotowanie dania nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Wyrazisty smak ryby oraz oliwek w połączeniu z słodkawą cebulką, świeżą dymką oraz kruchym ciastem stanowi smaczną, drobną przystawkę imprezową. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki
Pyry na Gaz