tymianek, rozmaryn, szałwia) – ok 3 łyżeczki pół szkl oliwy z oliwek 1/4 szkl octu winnego z białego wina Jak zrobić śledzie z oliwą i ziołami: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie w oleju są gotowe
Dorota Smakujenaprawdę przepyszna i błyskawiczna w przygotowaniu. Pasta stanowi fajny, sycący dodatek do pieczywa, który urozmaici Wasz jadłospis i odmieni zwyczajne kanapki. Przy okazji, jedząc ją wzbogacicie swoją dietę o ryby i cenne kwasy tłuszczowe omega-3, których zwykle brakuje w diecie Polaków. Pastę możecie przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, chociaż zwykle znika od razu po przygotowaniu. Serdecznie polecam
Natka PietruszkiŁosoś zapiekany w warzywach to połączenie pieczonego łososia z warzywami korzennymi i słodkimi pomidorkami koktajlowymi podany na miksie sałat. Szybki przepis na Pieczony łosoś z sałatą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy pamiętacie z dawnych czasów piątkowe obiady – kostka rybna w panierce podana z ziemniakami z wody i kapusta kiszona. To były pyszne obiady. Warto wracać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytrusów. Dodaj rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Łososia obłóż grubą warstwą tej mieszanki z każdej strony i włóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wypłucz rybę pod bieżącą zimną wodą i osusz lnianą ściereczką. Łososia pokrój w cieniutkie plasterki. Obrane awokado rozgnieć widelcem, połącz z oliwą, sokiem cytrynowym, dopraw do smaku. Na lekkie pieczywo nakładaj pastę
Delicious Placepyszne klopsiki z łososia w grzybowo pomidorowym sosie. Podałam je z tortellini z grzybami. Jest to bardzo fajna propozycja dla dzieci ale nie tylko. Dzieci z reguły nie lubią ryb, ale jedząc klopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu. pulpety: 300 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki
wesoła kuchniasprawić, pokroić w dzwonki. Następnie oprószyć solą i włożyć do naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, przykryć i wstawić do lodówki. Po około 2-3 godzinach wyjąć rybę naczynia, usunąć cebulę i skropić sokiem z cytryny. Krok 2. Oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić pianę. Żółtka wymieszać z piwem, dosypując tyle maki, aby ciasto uzyskało konsystencję
Moja Książka KucharskaKulinarna mapa polski to coraz częściej bary serwujące rolki ryżu z rybą, albo warzywami, zawinięte w morskie algi. Danie to staje się coraz bardziej popularne również w Polsce, coraz częściej kojarzy sie trochę ze street foodem. Dania te w barach, lokalach sa dość drogie, ale pokażę Wam jak przygotować je w domu. Szybki i bardzo prosto. Składniki 2 szklanki ryżu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: * około 500 g łososia ze skórą * 2 łyżki masła klarowanego * sól do smaku * kolorowy pieprz świeżo mielony * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Z łososia odciąć skórę. Płat ryby rozkroić na 3 mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i skropić sokiem z cytryny z obu stron. Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć łososia po około
Zrób to smacznieNaszym wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Śledź najczęsciej wyspętpuje w 3 odsłonach. Po sułtańsku, klayczny w oleju i Śledź po żydowsku. Ta ostatnia propozycja to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru, majeranku i kilku innych ziół. Składniki: 1/2 kg filetów
Życie zaczyna się w kuchniZdecydowanie mam na blogu za mało ryb, muszę to w końcu nadrobić. A lubię, lubię bardzo i właściwie nie wiem czemu tak mało się nimi raczymy. Co do pasty z wędzonej makreli i ogórka kiszonego – uwielbiam ją. Dla mnie podstawowym dodatkiem do makreli zawsze była czerwona cebula. I ogórek kiszony. Tak powstał przepis na naprawdę genialny dodatek do pieczywa
KardamonovySmok ten ma to do siebie, że nie zawsze pamięta co z czym wymieszał, a potrafi czasem namieszać naprawdę nieźle. Po paru rozmowach, doszliśmy do tego z czym tę rybę się je. Pamiętam, że to była chyba najsmaczniejsza opcja śledzia, jaką miałam okazję kiedykolwiek jeść. Nie wiem czy to zasługa cytrusów, rukoli czy orzechów. Coś jednak tam ze sobą świetnie
Kardamonovytego. W sumie nawet nie chcę, w końcu bloga nie prowadzę jedynie dla siebie. Jeżeli chodzi o same śledzie, od razu się przyznam, że nie jestem wielką fanką tych ryb. Lubię jednak te, które są z owocami, świeżymi i suszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju
Kardamonovyrzepakowy extra virgin (można użyć oliwy) (przepis na 3 porcje) Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy imbirem i sosem sojowym, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy kawałki ryby (na zwykłym oleju rzepakowym) do zrumienienia ze wszystkich stron. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy – wycinamy
Kardamonovypomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie o co chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu
Kardamonovy