ryba - 22624 przepisów (strona:565/1509)

Przysmak gajowego 87

Śledzie z grzybami, zwane przysmakiem gajowego , to jedna z moich ulubionych wersji przygotowania tej ryby. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników i można wyczarować śledzie pachnące lasem, choć uczciwie trzeba napisać, że należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż całe danie musi odstać w lodówce choć jedną noc. Gdy już to nam się uda, możemy cieszyć się przysmakiem gajowego i zawartym

niecodziennikpary
Śledzie w oleju 89

sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju – przepisem oczywiście z Wami się dzielimy. Składniki 4 filety śledziowe a’la Matjas

niecodziennikpary
Dorsz w kremowym sosie z porami 110

odżywczych, zawiera ich o wiele więcej niż częściej wykorzystywana w kuchni dolna biała. Danie jest dietetyczne, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w sosie śmietanowym. Przygotowana w ten sposób ryba jest delikatna i bardzo soczysta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiosenna sałatka z pstrągiem tęczowym, roszponką i sezamem 111

sytuacji ograniczam jakiekolwiek wyjścia na zewnątrz. Choć pogoda coraz mocniej zachęca do spacerów. Pozostaje mi tylko pocieszyć się wiosną na talerzu... A co na nim dobrego? Rzodkiewki, ogórki, wędzona ryba... Sałatka: 1 opakowanie roszponki 100g wędzonego pstrąga łososiowego kilka rzodkiewek 1 mały zielony ogórek kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka sezamu kilka gałązek koperku Dressing: 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki

My simple kitchen
Kotleciki ryżowe z łososiem 98

surówką czy sosem jogurtowym. Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem: 300 g ugotowanego, białego ryżu (3 torebki) 150 g wędzonego na gorąco łososia (można zastąpić inną wędzoną rybą lub tuńczykiem z puszki) 3/4 szklanki mrożonego groszku (rozmrożony) 1 nieduża cebula (lub dwie szalotki) 1 mały pęczek koperku 1 duże jajko 1 łyżka masła + olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej

Poezja smaku
Śledzie z cebulką w oleju 100

Śledzie umieść w misce, zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny, żeby wypłukać nadmiar soli. Jeśli po tym czasie śledzie wciąż są słone - wymień wodę i odstaw rybę ponownie do wypłukania. Cebulkę posiekaj drobno, dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na przynajmniej 30 minut, żeby cebula zmiękła i puściła sok. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z cebulką

Gary Bez dna
Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą 110

gramów matiasa to 16-22 g nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, 18 g białka, witaminy A, D, E, B6, żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Należą one do tłustych ryb, w 100 g jest 222 kcal. Spośród wszystkich śledzi poławianych w Europie, tylko 3% kwalifikuje się do produkcji matiasów. Matias, śledź nad śledzie Aby śledzie mogły być sprzedawane

Kulinarne przygody Gatity
Dorsz w kolorowych warzywach 106

Delikatne, soczyste i niezwykle pachnące kawałki dorsza połączone z chrupiącymi warzywami, wyrazistym cytrusowym imbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje! Składniki: 300g polędwicy z dorsza 200g kolorowego makaronu 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 marchew 170g brokułu 1 mała papryka 1 papryczka

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzeźwiająca sałatka z bottarga di muggine 155

Mój Mąż zamiast czekoladek kupuje mi „śmierdzącą rybę” a ja jestem zachwycona 😂 Uwielbiam bottargę i nie zamieniłabym jej na żadne czekoladki. I jest zwykle tylko moja, bo w domu nie ma innych amatorów.  Bottarga di muggine, czyli suszona ikra cefala, to tradycyjny sardyński przysmak.  Można ją kupić w sklepach w włoskimi produktami również w Polsce. W smaku przypomina

Cytryna&Co.
Śledzie po piracku 111

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki warzyw to świetna propozycja dla fanów śledzika z papryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką, które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to obowiązkowa pozycja imprezowego stołu. Składniki: 500g płatów śledziowych Matias 2 małe czerwona cebule 1 czerwona papryka 1 marchew 100g suszonej żurawiny Zalewa: 300ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron ze szpinakiem i łososiem 210

Składniki: ok. 300 g fileta z łososia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150 g groszku mrożonego 120 g szpinaku 200 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz przyprawa do ryb … Czytaj dalej Makaron ze szpinakiem i łososiem

czarrna od kuchni
Bowl burrito z łososiem 78

robić na patelni grillowej, ale jeśli jej nie masz smaż na normalnej z niewielką ilością oleju. Przygotuj patelnię grillową, dodaj na nią 1-2 łyżki oleju. Połóż na patelni rybę, plastry ananasa i kukurydzę. Jeśli masz dużą patelnię możesz robić wszystko jednocześnie. Grilluj aż: łosoś usmaży się z obu stron (około 7-9 minut łącznie), a na kukurydzy i ananasie

nietylkopasta.pl
Makaron z łososiem i zielonym pesto 103

soli oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na niego łososia i smażymy przez 2 minuty z jednej strony i kolejne 2 na drugiej. Upieczoną rybę ściągamy z patelni na talerz.   Do gorącego makaronu dodajemy pesto, kremówkę, liście szpinaku oraz startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy po czym wlewamy tyle wody spod makaronu

Smaczna Strona