Składniki:150 g Farfalle Mamma Mia2 cytryny4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki serka mascarponeplastry wędzonego łososiarukolasól, pieprztymianek KAMIS WYKONANIE:Z 1 cytryny zetrzyj skórkę
kolorowotorcikowoNiedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki . Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam dania, które są szybkie, proste i pyszne. Często zdarza się tak, że mam tylko 30 minut na przygotowanie obiadu. W takich przypadkach absolutnie nie wpadam
DefinicjaSmakuBlueberry Corner by "jagodzianka" Sos Mornay robiony jest na bazie sosu beszamelowego. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zapiekanek – z drobiu, ryb, cielęciny … Przeczytaj cały artykuł Post Sos Mornay pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerlepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw nie pamiętam..niestety. Ale są smaczne, grillowane lub w sosach pomidorowych. Różnego rodzaju koktajle z owoców morza, z krewetkami, ostrygami, kalmarami w pomidorach czy sosach własnych
Pasje JolkiSłodki Sos Chili - popularny sos szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd.Słodki Sos Chili - Składniki:papryczka chili500 ml wody3 ząbki czosnku1/2 szklanki cukruszczypta soli3 łyżki octu ryżowegoszczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wodySłodki Sos Chili - Sposób przygotowania:Papryczkę i czosnek drobno kroimy.Do garnka wlewamy
Słodka Stronaskwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz przypraw sprawiają, że wszystkie dania wydają się niesamowicie smaczne. Szczerze powiedziawszy bardzo długo zastanawiałam się nad tym co przygotować w ramach tego wpisu. Na początku chciałam(...)jajka i sól. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Podjemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz ząbkiem czosnku roztartym z solą. Warmińskie pulpety rybne w jarzynowym sosie Nie jestem wielka fanką ryb, jednak od czasu do czasu lubię zjeść kawałek dobrej jakości ryby czy to smażonej, czy to na parze czy w formie pulpetów. Przepis ten zaciekawił mnie
Życie ze smakiemBałam się tego kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego(...)wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre dania to z pestkami). Można też użyć chili w płatkach. Sos zagotowujemy i odparowujemy do czasu aż pozostanie około 1/3 płynu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ryby myjemy i jeśli mają łuski – skrobiemy je. Przygotowujemy puree: Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki
Poezja smakuGrillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 1 porcja łososia 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka z limonki limonka świeżo mielony pieprz marynowane szparagi Przygotowujemy marynatę: 2 łyżki sosu ostrygowego mieszamy z sosem sojowym, skórą
Gotowanie i blogowanieSmakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach(...)żółtego sera 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Rybę z puszki razem z sosem ( może to być śledź lub szprotki ) dokładnie rozgniatamy widelcem a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy po czym wrzucamy do ryby, dodajemy również starty
Smakowite Danianależytą chrupkość. Do sałaty dodałem pokrojone w dwucentymetrową kostkę pomidory, pokrojonego w trzymilimetrowe plastry ogórka i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Całość wymieszałem. Następnie dodałem tuńczyka w sosie własnym, uważając, aby mięso ryby nie uległo nadmiernemu rozdrobnieniu, oliwki, filety z sardeli i pokrojone w ćwiartki ugotowane wcześniej jajka. Następnie przygotowałem sos vinaigrette. W małym naczyniu umieściłem łyżeczkę musztardy, łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarneczęsto gościł na naszym stole. Dziadek z Tatą ( a potem Mąż ) byli zapalonymi wędkarzami więc ryb było zawsze sporo. Szczególnie szczupaków i węgorzy. I obie te ryby smakowały mi szczególnie w dwóch sosach - koperkowym i chrzanowym. Ostatnio robiłam szczupaka w koperkowym sosie - to teraz przyszła pora na chrzanowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniUwielbiam gotować i improwizować nigdy ściśle nie trzymam się żadnego przepisu , wolę do każdego dołożyć swoje trzy grosze , czasem jest to przyprawa a czasem składniki
Wanilia i KardamonJeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa, sok z limonki i papryczki
Tajskie smakiwkładamy do lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym. Kategoria: Przystawki , Ryby , WIelkanoc
kuchcikownia