ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:58/358)

SOS ZIOŁOWY Z BAZYLIĄ TAJSKĄ 171

bazylią tajską do tych fit nie należy. Zawiera śmietanę, majonez i dużo wspaniałej bazylii. Idealnie nadaje się do grillowanych smakołyków - warzyw, ryb czy mięs, ale także jako dodatek do innych potraw. W jakimś wypasionym burgerze też znalazłby zastosowanie ;) SOS ZIOŁOWY Z BAZYLIĄ TAJSKĄ 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii tajskiej 2 łyżki majonezu 200 g śmietany kwaśnej 12 % sól, pieprz cytrynowy

W kuchni Karmel-itki
Pałki z kurczaka z ziemniakami i sosem węgierskim 265

Przepisy Thermomix. Pałki z kurczaka z ziemniakami i sosem węgierskim. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5. Składniki: 10 pałek z kurczaka 10 ziemniaków

Themo przepisy
Salsa Verde 148

doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.  Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy

Smakowity Blog Kulinarny
Sos pomidorowy – z pieczonych pomidorów 260

Bez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach

Karo in the Kitchen
Dorsz w cieście piwnym 131

Składniki na 3 porcje: Sos tatarski: 100 g pieczarek marynowanych 100 g ogórków konserwowych 1 jajko, ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Dorsz: 500 g polędwicy z dorsza 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 mielonej(...)olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 200

Dziś mam dla Was konkurs. Ale o tym za chwilę, najpierw rybka. Świeży  dorsz w sosie pomidorowym w śródziemnomorskim stylu to danie proste, szybkie i lekkie. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 20 minut. Delikatna, gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym(...)niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili

Poezja smaku
Kokosowa potrawka z okonia nilowego 192

znam? Nie poznam, dopóki nie posmakuję. A to jest możliwe dopiero po zakupie i przyrządzeniu. Sprzedawcy w Polsce niestety nie zawsze wiedzą, jak ryby przyrządzić, ale przynajmniej wiedzą, skąd ryba pochodzi. A przyrządzenie i tak jest kwestią gustu. Minęły czasy sztywnego trzymania się przepisu. Smakosze po prostu eksperymentują. I takich eksperymentalnych dań należy moja dzisiejsza potrawka. Eksperyment udany(...)porcje): ok. 250 g fileta okonia nilowego bez skóry łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego chili 5 gałązek natki pietruszki trawa cytrynowa 6 ziarenek kolendry łyżeczka sosu sojowego sól pieprz świeżo mielony Filet okonia nilowego oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na ok. 40 minut do lodówki. Okonia pokroić na paski w poprzek włókien. Na patelni rozgrzać olej kokosowy

Weekendy w domu i ogrodzie
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 215

Ziemniaki wyszorować i pokroić na połówki. Kalafiora, marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

GRUBY WAŁEK
Z cyklu obiad w mniej niż pól godziny: makaron z oliwkami i tuńczykiem 306

passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji(...)uzyskania jednolitego koloru i przyprawiamy solą, cukrem oraz tymiankiem. Podgrzewamy, a gdy się zagotuje, wsypujemy do niego surowy makaron (powinien być całkowicie przykryty). W taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje

Ratunku obiad
Sandefjordsmør 271

wszystko, posól i popieprz. Zagotuj chwilę razem. Dodaj szczyptę (uwaga – małą, żeby nie zdominowała sosu) gałki muszkatołowej. Spróbuj, jeśli coś nie pasuje – dopraw. Generalnie na tym etapie sos masz gotowy. Utrzymuj go w ciepłocie i mieszaj od czasu do czasu aż do momentu podania, bo jak się schłodzi to pokryje się korzuchem i będzie wyglądał nieatrakcyjnie. Gdy warzywa(...)ładne przypieczone paski. Gdy ryba będzie gotowa, przełóż ją na drewnianą deskę do krojenia, niech odpocznie. W tym czasie nałóż na talerze warzywa. Na warzywa połóż rybę, a całość polej sosem. I gotowe! Przyznam szczerze, że danie jest mega proste, a smakuje niesamowicie. Całość podałem poprzedzone przystawką z crostini, którą opiszę w następnym poście

manslogblog
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą 197

Nie reklamuję teraz żadnej marki ale w tym tygodniu w sieci zaczynającej się na "L" można kupić ładne steki z tuńczyka. Skorzystałam z okazji aby przygotować

Jemy Pijemy
Łosoś pieczony z porem 266

porową pierzynką: Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem lub spryskać oliwą/olejem. Na dno położyć filet łososia skórą do dołu(...)przez 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos porowy wyłożyć na rybę w naczyniu żaroodpornym. Łososia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 15 minut pod przykryciem i 2-3 minuty bez przykrycia. W zależności od grubości

Kulinarne Przeboje
Dip pomarańczowo-musztardowy 127

natkę pietruszki posiekać. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dip najlepiej smakuję z rybą. Poniżej znajdziesz link do dania z użyciem dipu. LINK: http://kuchniawedwoje.pl/nuggetsy-rybne-z-dipem-pomaranczowo-musztardowy/ Krok po kroku: 1.Wymieszać mąkę z mlekiem i doprawić 2. Gdy sos się zagotuje dodać skórkę i sok z pomarańczy, musztardę i posiekaną

KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 119

cytryn, 10 kaparów, 1 cebula dymka, 1 duży pomidor malinowy, 15g świeżego imbiru, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Kapary, dymkę, skórkę cytryny, pomidora i imbir posiekaj na malutkie kawałeczki. Dodaj sól i pieprz i zalej oliwą z oliwek. Ryba: Na dużej patelni na średniej temperaturze rozgrzej olej z pestek winogron razem ze startą(...)skórką z cytryny. Umyj i osusz filety rybne. Smaż je na patelni przez 7-8 min. Ułóż usmażone filety na dużym talerzu i polej przygotowanym wcześniej sosem. Dorsz to smaczna i zdrowa ryba, którą warto wprowadzić do cotygodniowego jadłospisu. Dorsza pod różnymi postaciami można znaleźć w asortymencie https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-morskie/dorsz

Moja smaczna kuchnia
Łosoś pieczony w piekarniku z komosą ryżową Plenus i sosem śmietanowo-czosnkowym. 200

Witajcie :) przy piąteczku zapraszam na pyszny i zdrowy obiadek. Łosoś pieczony w piekarniku z koperkiem i cytryną a do tego zdrowa komosa ryżowa z sosem śmietanowo-czosnkowym. Pysznie i aromatycznie :) Zapraszam :) Składniki : 5 kawałków łososia  sok z cytryny sól morska, pieprz do smaku odrobina oliwy 2 łyżki masła 1 duży kubek  komosy ryżowej białej Plenus 2 kubki wody(...)komosa dobrze wchłonie wodę i napęcznieje. Do ugotowanej komosy dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Nakładamy porcję ryby, komosy i polewamy sosem czosnkowym. Smacznego:) Wszystkich zainteresowanych produktami Plenus zapraszam do sklepiku internetowego http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/09/pyszne-placuszki-na-jogurcie-malinowym.html

Sama słodycz i szczypta chili