zapomnę smaku tej, którą przygotowywała moja mama. Dobrze, że wspomnień nikt nie zabiera... Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam! 700g filetów rybnych sól, pieprz Panierka: 1-2 jajka (*) mąka do obtaczania Sos warzywny: 3-4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule (duże) spory kawałek selera 3-4 listki(...)koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody). Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Sos z warzywami przełożyć na rybę. Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. (*) Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć
Di gotujedodawaj dużą porcję warzyw. * Pamiętaj o piciu wody - w szczególności, gdy grillowaniu towarzyszą upały. * Uważaj na gotowe marynaty - mogą zawierać duże ilości konserwantów i sztucznych barwników. * Sosy do mięs czy ryb zrób samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego. * Spróbuj ograniczyć alkohol i nie pij słodkich, gazowanych napojów. * Używaj ziół, aby zapewnić doskonały smak i aromat grillowanych potraw np. oregano, tymianek
MintTasteMintaj - u mnie filety bez skóry, 400g Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany SOS: Pomidory w puszce 3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego Duża cebula Średnia marchewka Sól, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, pół łyżeczki cukru Rybę myjemy i osuszamy, obsypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, odstawiamy na pół(...)dodajemy jogurt i przyprawy. Całość blendujemy, marchewkę kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też dość cienko:) Dodajemy do sosu i zagotowujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C Rybę rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe filety proponuję przeciąć na pól. Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika
Mamuśka wraca do formyŁosoś w sosie sojowym z sezamem Łosoś w sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku. SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia(...)ogniu z obu stron, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły. Uważać należy też na to, aby nie przesuszyć łososia. Czas smażenia ryby zależy od grubości filetu. Do wcześniej przygotowanego sosu (podgrzać w razie konieczności) dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i nałożyć na talerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE, która obniża CHOLESTEROL
Calzonella.comrybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ
Kuchnia ŁukaszaKlasyka kuchni polskiej - lin w smietanie.Ponoc zadna inna ryba nie pasuje do sosu smietanowego jak lin wlasnie.Ma bardzo smaczne,delikatne ,biale i raczej chude mieso.Ryba bardzo podobna w smaku do karpia,choc nie tak tlusta i jeszcze delikatniejsza,traci jednak mulem tak jak karp.Pokryta okropnym ,w duzej ilosci sluzem z bardzo drobna luska.Na szczescie ryby nie musisz skrobac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :) Odstawić na co najmniej 12 godzin. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} polecam inne dania z rybą w roli głównej: karp smażony karp w marynacie karp w szarym sosie karp w galarecie jesiotr w galarecie oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówśródziemnomorska, bogata w białko i pełna smaku sałatka to świetna opcja na lunch, obiad czy kolację. Połączenie gotowanych ziemniaków, fasolki, ryby i jajka to lekka, ale zadziwiająco syta kombinacja. Wszystkie składniki spaja mocny, kwaśny, paprykowo-ziemisty sos winegret. Jajko w koszulce to tutaj piękna, kremowa kropka nad i. Mocno wakacyjny, świeży smak – ale wszystkie składniki bez problemu dostaniecie przez(...)ziemniaki z papryką, rozkładamy równe porcje między talerze, polewamy łyżką sosu. Wykładamy równomiernie na ziemniaki odcedzoną i wypłukaną fasolkę, posypujemy częścią posiekanego szczypioru i natki. Rozkładamy rybę, oliwki i piórka cebuli, polewamy pozostałym sosem, posypujemy pozostałą natką i szczypiorem. Wlewamy do szerokiego rondla wodę – do połowy jego wysokości. Solimy do smaku i stawiamy na gaz – powinna mocno się gotować
Karo in the Kitchenzapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie z powodu ości. W przypadku tilapii nie grozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;)śliczne te rybki, prawda? ;)Z tilapią spotkałam się pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Postanowiłam przygotować makaron z maślanym sosem cytrynowo - bazyliowym z tilapią smażoną na maśle. Przyznam się, że obawiałam się efektu(...)zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła
Codzienna kuchnia niecodziennaDla smakoszy rybek mamy dziś grilowanego jesiotra w sosie pomidorowo-kokosowym z dodatkiem komosy ryżowej (guinoa). Pyszne i aromatyczne danie :) Składniki na grilowanego
Kuchenne WariacjeSos salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw. Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.Podajemy z białym ryżem
Czerwona Porzeczkaoleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 15 dag dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne
Fabryka pomysłówdelikatnym smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy
Pyry na GazRolada z ziemniaków przypomina jeden, wielki knedel, a w nim zawinięta ulubiona ryba. Dobrze sprawdzi się tutaj dorada, pstrąg, czy łosoś. Podana z sosem porowo – śmietankowym to pomysł na smaczny obiad. CIASTO: 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady(...)innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę
https:KKuchniaMniam