ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:67/358)

Dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami z batata – przepis z warsztatów Kikkoman 150

jest też źródłem witamin i minerałów a dzięki bogatszemu smakowi możemy dodać go mniej. Do czego możemy dodać sosu sojowego? To doskonała gotowa przyprawa lub składnik sosu do sałatek, dań z warzyw, ryb (i nie mam na myśli tylko sushi) czy grillowanego mięsa. I nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej. Pysznie podkreśla też desery z czekoladą, sosy i makarony

Ugotowane pozamiatane
szczupak pieczony w aromatycznym pomidorowo czosnkowym sosie 243

szczupak pieczony w sosie pomidorowo czosnkowym Pełnia lata, to również pełnia sezonu na szczupaka. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej.  składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg  3 łyżeczki koncentratu

Miód i pieprz
Dorsz w naturalnym sosie 107

świeżymi rybami. Jeden taki pojawił się ostatnio niedaleko mojego domu więc teraz często tam zaglądam. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem

Milion Smaków
Sos limonkowo - miętowy z ogórkiem 260

czasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki:   300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki sok z 1/2 limonki(...)limonki. Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokła dnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla,  drobiu oraz ryb. Smacznego

ChilliJemy
Ekspresowa Pasta z Makreli z Puszki 157

obiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć

Blondynka Gotuje
Sushi w pięciu smakach. 371

podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa(...)minutach zdjąc ryż z ognia, wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 min aby ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie

DefinicjaSmaku
Łosoś w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie 188

Łosoś jest moją ulubioną rybą. Pieczony w piekarniku jest delikatny, soczysty, wprost rozpływa się w ustach. Dzisiaj mam dla Was propozycję na łososia w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami Składniki (2 porcje): 0,4 kg świeżego łososia 2 łyżki oliwy do pieczenia sól pieprz 1 mandarynka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu teriyaki(...)Łososia oczyszczamy z łusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rybę smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Z mandarynki oddzielamy 4 kawałki. Pozostawiamy je do ozdoby. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sos teriyaki, oregano i sok wyciśnięty z pozostałych kawałków mandarynki. Całość mieszamy  i równomiernie rozprowadzamy na łososiu

Smak mojego domu
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 171

Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki świeżego

VioletoweKucharzenie
Sandacz w pieczarkach, po Gorzowsku 229

wędkować i strasznie mi teraz tego brakuje. Tych wypraw na ryby, szczególnie gdy mieszkało się nieopodal rzeki. Świeże płotki prosto z patelni, albo niepowtarzalne węgorze w sosie koperkowym. Mmm.. Poza walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda? Składniki: filety z sandacza

Karczma Honorietty
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 180

łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprzkilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy

Kulinarny karnet Christophera
Karp w sosie słodko-kwaśnym 160

ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek

R'n'G Kitchen
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 350

mlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się(...)miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :)  mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem

Cooking Monster
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 448

sekretem są oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;)Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak

Taste Of My Day
najprostszy śledź w sosie tatarskim 194

śledź w tatarskim sosie Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby.  Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie. Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych(...)smacznych  potraw ze śledzi. Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów. składniki 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy 1 niewielka cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 niewielkie kiszone ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 1 łyżka majonezu 2 łyżki

Miód i pieprz
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 195

dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie.  Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)  6 cienko pokrojonych plasterków(...)temp 180 stopi, lub tak jak ja troszkę na skróty. Ułożyłam na patelni i po prostu chwilkę podsmażyłam. Tak, aby boczek mi się zrumienił.Wylewamy nasz sos na talerz, układamy szparagi i kładziemy jajko. Jajko solimy i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki